Ημερίδα του 3ου δ.σ. Ελευθερούπολης σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων

Ο ρόλος των Μ.Μ.Ε στην κοινωνία
Ο ρόλος των Μ.Μ.Ε στην κοινωνία και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε, την Τετάρτη 3 Μαϊου 2017, η διεύθυνση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.
Ομιλητές της ημερίδας ήταν ο Σχολικός Σύμβουλος, Γεώργιος Αλβανόπουλος και ο δημοσιογράφος και ιστορικός, Κώστας Παπακοσμάς, οι οποίοι μίλησαν για το ρόλο που παίζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ στην ζωή των παιδιών και των εφήβων, αλλά και τι χρειάζεται να κάνουν οι γονείς για να οριοθετήσουν τα παιδιά τους στη σωστή χρήση των παραπάνω.
Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στη διαμόρφωση αξιών, στάσεων, συμπεριφορών, πεποιθήσεων, αντιλήψεων μικρών και μεγάλων, ανηλίκων και ενηλίκων.
Με τον όρο «Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» εννοούμε τόσο τα παραδοσιακά, όπως το ραδιόφωνο και η τηλεόραση, ή ο έντυπος Τύπος (εφημερίδες, περιοδικά), όσο και τα πιο σύγχρονα, τα Μέσα που αποτελούν επιτεύγματα των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων, όπως τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο.
Τα παιδιά εισάγονται από νωρίς στα επιτεύγματα των νέων τεχνολογιών και συνήθως γνωρίζουν πολύ περισσότερα γι’ αυτά απ’ ό, τι οι ενήλικες. Γνωρίζουν τον κόσμο των υπολογιστών από την προσχολική ακόμα ηλικία, μέσω εκπαιδευτικών παιγνιδιών και προγραμμάτων. Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, αρχίζουν να εξερευνούν το διαδίκτυο και να παροτρύνονται και από τους δασκάλους τους να αναζητήσουν πληροφορίες σε αυτό σχετικά με κάποιο θέμα. Το διαδίκτυο είναι ένα παράθυρο στον κόσμο με πάμπολλες δυνατότητες. Τα παιδιά εισέρχονται στον κόσμο των υπολογιστών και μαθαίνουν να τους αντιμετωπίζουν ως προέκταση του εαυτού τους, ως Μέσο που θα τους φέρει σε επαφή με τον κόσμο, με τη γνώση και την πληροφόρηση, που θα τους χαρίσει υπόσταση και ισχύ.
Ο ρόλος των γονέων
Ο ρόλος των γονέων προβάλλει ιδιαίτερα σημαντικός. Τα σημερινά παιδιά και οι έφηβοι ζουν σε ένα περιβάλλον με επιλογές που δεν είχαν ποτέ οι γονείς τους. Οι αντιδράσεις των γονέων κυμαίνονται από το έντονο ενδιαφέρον για τις πιθανές βλαβερές επιδράσεις των ΜΜΕ έως την απόλυτη αποδοχή τους σχετικά με τις «δυνατότητες» του νέου κόσμου που προτείνουν. Κάποιοι γονείς θέτουν όρια στα παιδιά τους με δημοκρατικό τρόπο, ενώ άλλοι απλώς ενδίδουν στις επιθυμίες τους, εμφανιζόμενοι ως ιδιαίτερα ανεκτικοί-επιεικείς, ή και ανεκτικοί-αδιάφοροι κάποιες φορές. Άλλοι πάλι απαγορεύουν τη χρήση του διαδικτύου και τιμωρούν, όταν κάτι διαφορετικό από αυτό που εξήγγειλαν πέσει στην αντίληψή τους . Οι επιλογές των γονιών έχουν σαφώς σχέση με το ρόλο που τα ΜΜΕ παίζουν στη ζωή τόσο των ίδιων, όσο και των παιδιών τους.