Παγγαίο

Στο Μελισσοκομείο τίμησαν τους νεκρούς της γενοκτονίας

Συγκινητική εκδήλωση του τοπικού Συλλόγου Ποντίων

Εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί, στο Μελισσοκομείο, από τον Σύλλογο Ποντίων Μελισσοκομείου – Πυργοχωρίου «ΑΧΙΛΛΕΑΣ Μ. ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΟΠΟΥΛΟΣ».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο και κατάθεση στεφάνων. Μετά τα πέρας της λιτής τελετής ακολούθησε ομιλία στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού.

Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν το πρώην μέλος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Στάθης Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος, με τις μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι με σκοπό την φυσική και ηθική εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Με λόγο λιτό, περιεκτικό και γεμάτο από γνώση παρουσίασε άγνωστες πτυχές από το ολοκαύτωμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τις μεθοδευμένες επιχειρήσεις των Τούρκων του Κεμάλ.

Υπογράμμισε ότι ο Ποντιακός λαός παρά το γεγονός ότι για εκατοντάδες χρόνια ζούσε αποκομμένος από την εθνική του εστία και κάτω από την κυριαρχία των Τούρκων, κατόρθωσε να διατηρήσει ακέραια την γλώσσα του, την πίστη του, τα ήθη και έθιμα του και τον πολιτισμό του.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι είναι χρέος τιμής απέναντι σε ανθρώπους που απέθεσαν πάντοτε στο Ελληνικό έθνος την τελευταία τους ελπίδα και πέθαναν για να παραμείνουν Έλληνες και Χριστιανοί, είναι χρέος όλων μας να αποκαταστήσουμε την μνήμη τους, καθιστώντας αναγνωρισμένη γενοκτονία την τραγωδία που τους έπληξε «έχουμε ιερό χρέος να θυμόμαστε και να τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της πλήρους δικαίωσης των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, η πρόεδρος της Κοινωφελής Επιχείρησης Δήμου Παγγαίου Αποστολία Δημητρακούδη, ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Πριονίδης, ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Μελισσοκομείου Γιάννης Μητσιός και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Θανάσης Τσάκας.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button