Παγγαίο

«Μπαίνει στο αυλάκι» το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου

Ορόσημο για την ανάπτυξη του Δήμου Παγγαίου αποτελεί η χρήση του γεωθερμικού πεδίου Ακροποτάμου, το οποίο παραχωρήθηκε στη ΔΕΥΑΑ Παγγαίου από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το 2017, για 30 χρόνια. Η δημοτική αρχή φιλοδοξεί πως η αξιοποίηση του δυναμικού του πεδίου θα συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής, μέσω της τηλεθέρμανσης, του κλιματισμού τουριστικών υποδομών, υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και, φυσικά, του θερμαλισμού.

Ειδικότερα το γεωθερμικό πεδίο θα χρησιμοποιηθεί είτε για οικιακή χρήση (τηλεθέρμανση) είτε για επαγγελματική (θερμοκήπια), δίνοντας νέα αναπτυξιακή προοπτική στον Δήμο μέσα από τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης τόνισε «μετά την έγκριση που είχαμε πάρει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να μας παραχωρήσει το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου, το  επόμενο, δύσκολο στάδιο που έπρεπε να ξεπεραστεί, ήτανε οι μελέτες και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Αυτό συνέβη, και την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την γεώτρηση, εξόρυξη και διανομή του γεωθερμικού ρευστού. Ήταν ένα από τα πιο δύσκολα στάδια της όλης διαδικασίας. Από εδώ και πέρα περιμένουμε προκηρύξεις ούτως ώστε να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το έργο για την δημιουργία όλης αυτής της επένδυσης. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 18 εκ. ευρώ».

Επεσήμανε ότι ήδη υπήρξε ενδιαφέρον από αμερικάνικες εταιρείες για τη δημιουργία φυτωρίων φαρμακευτικής κάνναβης, όπως υπάρχει ενδιαφέρον και από την εταιρεία ΣΕΛΕΚΤΑ, που δραστηριοποιείται ήδη στο γεωθερμικό του Ερατεινού, για την παραγωγή καλλωπιστικών φυτών.

«Σίγουρα όταν θα αρχίσει να προχωράει η επένδυση θα υπάρξει και από άλλους ενδιαφέρον. Παράλληλα θα χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά τηλεθέρμανσης μέχρι την παραλία Οφρυνίου, για θέρμανση των σχολείων, των δημόσιων κτιρίων αλλά ακόμη και για οικιακή θέρμανση», υπογράμμισε ο κ. Μποσμπότης.

«Από εκεί που η προηγούμενη διοίκηση είχε κάνει μια προσπάθεια να πάρει από την ΡΑΕ την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου και η πρόταση τότε είχε κριθεί απαράδεκτη , σήμερα φτάσαμε στο να μας δοθεί η χρήση του γεωθερμικού πεδίου αφού κρίθηκε η πρόταση μας βιώσιμη, προχωρήσαμε, οι περιβαλλοντικοί όροι έχουν εγκριθεί και προχωράμε βήμα βήμα και ευελπιστούμε να φτάσουμε κάποια στιγμή στην ολοκλήρωση. Σιγά σιγά το νερό μπαίνει στο αυλάκι», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Παγγαίου.

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button