Πολιτισμός

Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών στην Καβάλα

Προβάλλει βραβευμένα ντοκιμαντέρ του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα»

Ο Δήμος Καβάλας, η Θρακική Εστία και η Στέγη Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών, παρουσιάζουν στο κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης μας το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) και το προσκαλούν να παρακολουθήσει στο θερινό κινηματογράφο «ΖΕΦΥΡΟ» τα ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου «Πέρα από τα Σύνορα».

«Το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. απέκτησε αρκετούς φίλους και θαυμαστές στην Καβάλα. Όλα αυτά τα χρόνια της ύπαρξης του κατάφερε πολλά μόνο με την αγάπη του κόσμου. Το κυριότερο είναι, ότι «ταξίδεψε» την ελληνική ιστορία στο εξωτερικό. Ο Δήμος Καβάλας είναι αρωγός στην προσπάθεια αυτή. Θα στηρίξουμε και φέτος το φεστιβάλ Καστελόριζου, αλλά και τους μαθητές του σχολείου του νησιού», δήλωσε η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Καβάλας «Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή», Μαρία Φραντζεσκάκη, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τρίτη 3 Ιουλίου 2018, με αφορμή την προβολή βραβευμένων ντοκιμαντέρ του φεστιβάλ στον κινηματογράφο «Ζέφυρος».

Αναγνωρίζοντας την προσφορά του Δήμου Καβάλας, η εκπρόσωπος του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ., Ειρήνη Σαρίογλου, ευχαρίστησε θερμά τη δήμαρχο για την ευαισθησία της και την τοπική κοινωνία που «αγκάλιασε» το έργο του ιδρύματος. «Χωρίς τη μνήμη, δεν υπάρχει μέλλον, ούτε πολιτισμός. Στο ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. υπηρετούμε αυτή τη φιλοσοφία. Αυτό που κάνουμε στο Καστελόριζο είναι μία πολιτιστική παρέμβαση, με την πολύτιμη και αμέριστη βοήθεια του Δήμου Καβάλας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ είναι το «όχημα», για να γίνει γνωστό το Καστελόριζο στον κόσμο.

 

Πρόγραμμα:

Τετάρτη 4 Ιουλίου, Ώρα 21.30
  • ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΦΩΚΑΙΑ 1914 (Α’ Βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ 2016)

Όταν τον Ιούνιο του 1914 ο ελληνικός πληθυσμός σε όλα τα παράλια της Μικράς Ασίας αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να βρει καταφύγιο στην Ελλάδα, ο Γάλλος αρχαιολόγος, ΦελίξΣαρτιώ, διενεργούσε ανασκαφές αναζητώντας την Αρχαία Φώκαια. Τα γεγονότα τον κάνουν όχι μόνο να γίνει μάρτυρας της απρόκλητης επίθεσης, αλλά με κίνδυνο της ζωής του καταφέρνει να φυγαδεύσει πολλούς Έλληνες. Ο πρώτος αυτός διωγμός των Ελλήνων από τις αρχαίες ιωνικές αποικίες οδηγήθηκε στη λήθη. Η προσωπική μαρτυρία του Φ. Σαρτιώ και οι προσπάθειές του να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη, εμφανίστηκαν και πάλι το 2005, μετά την ανακάλυψη του φωτογραφικού αρχείου του από τον ιστορικό τέχνης, Χάρη Γιακουμή, στο Παρίσι.

  • ΟΙ ΑΛΛΟΙ (Α’ Βραβείο καλύτερου κοινωνικού ντοκιμαντέρ 2017)

Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ιστορία της γενοκτονίας των Αρμενίων στην ανατολική  επαρχία Βαν της Τουρκίας. Απεικονίζει πώς «οι άλλοι» μπορούν να μετατραπούν σε αποδιοπομπαίους τράγους, ενώ σε αλλοτινές εποχές συνυπήρχαν  ειρηνικά.

 

Πέμπτη 5 Ιουλίου, Ώρα 21.30
  • Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΠΟΛΕΜΟΣ (Α’ Βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ 2017)

Η Ζέλοβιτς μεγάλωσε στη Βοσνία στην πόλη  Σεράγεβο, όπου ο εμφύλιος πόλεμος του 1992 δίχασε τον πληθυσμό. Το 1993 κατέφυγε στην Ολλανδία. Ως ανταποκρίτρια πολέμου του BBC και αργότερα ως σκηνοθέτης, συνέχισε να προσπαθεί να ερευνά την αλήθεια του πολέμου που βίωσε στα νεανικά της χρόνια.

  • ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ – (Α’ Βραβείο δημιουργικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Λονδίνου 2016)

Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ – αναδρομή στην πολυτάραχη ιστορία της μικρής νησιωτικής κοινότητας του ακριτικού Καστελλορίζου, της αρχαίας Μεγίστης, που αποτυπώνει τα βασικά ιστορικά γεγονότα από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα. Το αφιέρωμα αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία του νησιού, καθώς αναδεικνύει τη σπουδαία πολιτισμική, ιστορική και οικονομική κληρονομιά των Καστελλοριζιών.

* Σε περίπτωση βροχής οι προβολές θα γίνουν στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

 

Παρασκευή 6 Ιουλίου, Ώρα 21.30

Ο Δήμος Καβάλας, ο Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο» και ο Σύλλογος Ποταμουδίων παρουσιάζουν στο κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης μας το αξιόλογο ντοκιμαντέρ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) «Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΣΧΟΛΗ» – Μια αναδρομή στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που θα προβληθεί την Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018 και ώρα 21.30 στο αίθριο της Παλιάς Μουσικής.

Η ΣΙΩΠΗΛΗ ΣΧΟΛΗ» Μια αναδρομή στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μοναδικές μαρτυρίες μεταξύ των οποίων και του Οικουμενικού Πατριάρχη και σπάνια ιστορικά ντοκουμέντα από την πλούσια και πολυτάραχη ιστορία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Το αξιόλογο αυτό ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2011 στην Κωνσταντινούπολη στο τουρκικό και Πολίτικο κοινό υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας και παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Σκηνοθεσία:  Ειρήνη Σαρίογλου, Μαρίνα Λ. Λεοντάρη. Μουσική: Βασίλης Δημητρίου.

*Σε περίπτωση βροχής η προβολή θα γίνει εντός της Παλιάς Μουσικής

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button