Καβάλα

Συνάντηση Τσανάκα-Σκουρλέτη στην Αθήνα

Συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες και δράσεις τις οποίες υλοποιεί η Δημοτική Αρχή αυτήν την περίοδο

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, συναντήθηκε την  Μεγάλη Τρίτη 3 Απριλίου 2018, με τη Δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία συνοδευόταν από την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας, Αναστασία Ζ. Ιωσηφίδου.

Με τη δήμαρχο συζητήθηκαν πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιεί η δημοτική Αρχή αυτή την περίοδο, τους  σχεδιασμούς της αναπτυξιακού χαρακτήρα, αλλά και τα σχέδια ανάπτυξης  έργων υποδομής με έμφαση στον τομέα της ύδρευσης.

Συζητήθηκαν επίσης τα δύο ειδικά προγράμματα ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την γενική ονομασία «ΦιλόΔημος», στο πλαίσιο των οποίων έχουν ήδη ενεργοποιηθεί τρεις προσκλήσεις συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ. Τα δύο προγράμματα πρόκειται επίσης να χρηματοδοτήσουν έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά, αγροτικής οδοποιίας και άλλα. Από την πλευρά της δημάρχου εκφράστηκε ικανοποίηση για τις κατηγορίες των έργων που χρηματοδοτούνται και επισημάνθηκε ότι σύντομα θα υποβληθούν συγκεκριμένα αιτήματα προς το υπουργείο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι η ικανοποίηση που εκφράζεται από δημάρχους για τα δύο προγράμματα, «ΦιλόΔημος», προκύπτει από το γεγονός ότι σχεδιάστηκαν στη βάση των αναγκών και των δυνατοτήτων που οι ίδιοι οι δήμαρχοι περιέγραψαν στις συναντήσεις τους μαζί του. Ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε τη δήμαρχο ότι θα εξεταστούν επίσης θετικά τα αιτήματα σχετικά με τον περιορισμό φαινομένων λειψυδρίας λόγω προβλημάτων στα δίκτυα και αντιμετώπισης ζημιών από ακραία φυσικά φαινόμενα.

Τα ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, τα «ΦιλόΔημος» (Ι και ΙΙ), προβλέπουν 740 εκατ. ευρώ για τους ΟΤΑ το 2018, εκ των οποίων 180 εκατ. ευρώ βρίσκονται ήδη στη διάθεση των δήμων για αγορά μηχανημάτων έργων, συντήρηση των σχολείων και αναβάθμιση Παιδικών Χαρών. Το «ΦιλόΔημος» με πόρους 500 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) μπορεί να επεκταθεί σε 2 δισ. ευρώ σε βάθος  πενταετίας.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button