Θάσος

Δήμος Καβάλας: Υποχρεώσεις και πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς

Από τον δήμο Καβάλας ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

Οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το νόμο 4830 (ΦΕΚ 169/18-9-2021) που αφορά το «Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς», είναι υποχρεωμένοι να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

  1. Στειρώνουν τον σκύλο ή τη γάτα τους, εντός έξι μηνών από την απόκτησή τους, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Η υποχρέωση στείρωσης άρχεται την 1/3/2022 και το πρόστιμο (1.000 ευρώ) θα επιβάλλεται από την 1/9/2022.
  2. Σημάνουν και να καταγράψουν το σκύλο ή τη γάτα τους στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς πριν το ζώο αποχωρίσει από τον τόπο γέννησής του και, οπωσδήποτε, εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννηση του, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης. Η απώλεια και η εύρεση θα πρέπει να δηλωθούν εντός προθεσμίας δύο εργάσιμων ημερών, από το σχετικό γεγονός.
  3. Μεριμνούν για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.
  4. Τηρούν τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς και να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψή του. Να του εξασφαλίζει άνετο, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα.
  5. Μην εγκαταλείπουν το ζώο συντροφιάς τους. Στην περίπτωση που επιθυμούν να το αποχωριστούν, και εφόσον δεν έχει βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, είναι υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουν την πρόθεσή τους στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου, έτσι ώστε ο δήμος να μεριμνήσει για την υιοθεσία του.
  6. Μεριμνούν για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος από τα περιττώματα του ζώου.
  7. Μην κόβουν τα αυτιά ή την ουρά του ζώου, εκτός αν συντρέχει ιατρικός λόγος.

Το επόμενο χρονικό διάστημα κλιμάκια του δήμου μας, θα προβούν σε σχετικούς ελέγχους.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button