Αγροτικά

Να ενταχθούν τα σταφύλια στον κανόνα de minimis

Κώστας Παπαμερής: Η ανάγκη αυτή είναι πλέον επιτακτική, καθώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εξαγωγική περίοδος θα κλείσει με ζημιές

Την ανάγκη ένταξης των σταφυλιών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας στον κανόνα de minimis (ενισχύσεις ήσσονος σημασίας), τονίζει με δηλώσεις του στον «Ενήμερο», ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Τομέα του Δήμου Παγγαίου, Κώστας Παπαμερής.

Ο κανόνας de minimis αφορά την πολιτική της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των μεταφορών και της μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.

«Χτυπάμε εδώ και καιρό την πόρτα του αρμόδιου υπουργείου, αλλά δυστυχώς δεν μας ακούν! Ο κλάδος μας πρέπει να ενισχυθεί άμεσα – Οι πολιτικοί του τόπου μας, σε επίπεδο Κοινοβουλίου αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό των σταφυλοπαραγωγών»

 Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαμερής, η ανάγκη αυτή είναι πλέον επιτακτική, καθώς για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η εξαγωγική περίοδος των σταφυλιών του Δήμου Παγγαίου θα κλείσει με ζημιές και μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικές.

«Καλούμε την Πολιτεία να κατανοήσει ότι θα πρέπει επιτέλους να ενταχθούν τα σταφύλια της Π.Ε. Καβάλας στον κανόνα de minimis, ώστε να λάβουν οι παραγωγοί τις πρέπουσες αποζημιώσεις κατά στρεμματική έκταση. Είναι χρήματα που δικαιολογούνται από την Ε.Ε. Χτυπάμε εδώ και καιρό την πόρτα του αρμόδιου υπουργείου, αλλά δυστυχώς δεν μας ακούν! Ο κλάδος μας πρέπει να ενισχυθεί άμεσα. Υπάρχει χαμηλή αγοραστική αξία, ζημίες, υποβάθμιση του προϊόντος και γι’ αυτό το ζητάμε να ενταχθούμε στον κανόνα de minimis, κάτι που έπρεπε να γίνει από πέρυσι. Κάναμε προσπάθειες, αλλά δυστυχώς ο ΕΛ.Γ.Α. έκλεινε τα αυτιά του, όπως και η Πολιτεία. Οι πολιτικοί του τόπου μας, σε επίπεδο Κοινοβουλίου αλλά και τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό των σταφυλοπαραγωγών, γιατί στην Δήμο Παγγαίου έχουμε τρεις χρονιές σερί ζημιές με σημαντική μείωση παραγωγής και εσόδων. Ο αγροτικός κόσμος είναι καταχρεωμένος. Πρέπει να βοηθηθεί. Ήδη έπρεπε οι πολιτικοί της περιοχής μας να βοηθήσουν γιατί δεν πάει άλλο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις του ο κ. Παπαμερής.

«Οι καιρικές συνθήκες, η στασιμότητα του εμπορίου και ο κορωνοϊός, συντελούν στο να μην υπάρχει ζήτηση και να καθυστερούν να κοπούν τα σταφύλια…»

Αναφορικά με την κακή πορεία της φετινής εξαγωγικής περιόδου, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Τομέα του Δήμου Παγγαίου επισήμανε: «Η κακή εξέλιξη φαινόταν από καιρό, αλλά δεν ξέραμε τι ακριβώς θα συμβεί κι ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Δεν ήμασταν μάντεις κακών, αλλά βλέπαμε την πραγματικότητα. Οι καιρικές συνθήκες, η στασιμότητα του εμπορίου και ο κορωνοϊός, συντελούν στο να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα, δηλαδή να μην υπάρχει ζήτηση, να καθυστερούν να κοπούν τα σταφύλια και τώρα στα μέσα Οκτωβρίου μεγάλη ποσότητα σταφυλιών που έπρεπε να έχουν συγκομιστεί εδώ και 20 μέρες να μένει στα αμπέλια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα νέα προβλήματα στη συγκομιδή του προϊόντος με κερασάκι στην τούρτα την πρόσφατη ισχυρή βροχόπτωση. Πως θα αντέξουν οι νέες καλλιέργειες, οι εγκαταστάσεις που έχουν γίνει, τα σχέδια βελτίωσης που εκκρεμούν, κλπ; Μπορεί να αντέξει κάποιος χωρίς μισθό ένα ή δυο χρόνια; Κανείς! Άρα πως μπορούν να κρατηθούν οι παραγωγοί με τόσα απανωτά χτυπήματα; Έχουν ξοδέψει πολλά χρήματα, δεν μπορούν όμως να εισπράξουν, έρχονται και οι καταστροφικές χρονιές και με μαθηματική ακρίβεια θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Ήδη πολλοί εγκαταλείπουν τον κλάδο, πουλάνε τα κτήματά τους ή τα νοικιάζουν σε αλλοδαπούς, πράγμα που σημαίνει ότι σε λίγο καιρό δεν θα καλλιεργούν Έλληνες τα χωράφια. Θα μιλάμε για χωριά γερόντων και φτωχών Ελλήνων αγροτών. Η «ναυαρχίδα» των σταφυλιών μας, η ποικιλία σουλτανίνα,  είναι στα τάρταρα και καταστρέφεται! Έχουμε επίσης πολλά σταφύλια της ποικιλίας italia, για τα οποία δεν έγινε η συγκομιδή ακόμη, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το προϊόν, να οδηγούμαστε σε εξευτελιστικές τιμές κάτι που έχει σαν επακόλουθο ν’ αρχίσει το παρεμπόριο και να δημιουργηθούν προβλήματα στο υγιές εμπόριο».

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button