Οικονομία

Φέτος πάμε για ρεκόρ τουριστικών αφίξεων

«Αυτό που ζούμε το φετινό καλοκαίρι από πλευράς ξένων τουριστών είναι αξιοσημείωτο, ειδικά για την περίοδο στην οποία βρισκόμαστε», επισημαίνει σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Δέμπας, οι προβλέψεις κάνουν λόγο ακόμη και για υπέρβαση του 2019 σε ένα ποσοστό της τάξης του 10%, τόσο σε αφίξεις, όσο και σε έσοδα, υπό την προϋπόθεση φυσικά να μην υπάρξουν κάποια έκτακτα γεγονότα που θα ανατρέψουν τις υφιστάμενες προβλέψεις.

«Αυτό που προβλέπαμε πάντως, ότι φέτος θα ξεπεράσουμε το 2019, φαίνεται εφικτό…»

 «Πρόσφατα βρέθηκα για λίγες ώρες στη Θάσο και οι επιχειρηματίες του νησιού μου είπαν ότι ζούμε ημέρες Δεκαπενταύγουστου και μάλιστα πολλοί διερωτώνται αν αυτή την περίοδο έχει τόσο κόσμο τι θα γίνει στη διάρκεια του Αυγούστου; Είναι πολύ ικανοποιημένοι και στα τουριστικά καταλύματα και στον χώρο της εστίασης. Εκτός από το νησί όμως και στο ηπειρωτικό κομμάτι της Π.Ε. Καβάλας η κίνηση είναι μεγάλη και υπάρχει ικανοποίηση στους ανθρώπους του τουρισμού. Σίγουρα όμως υπάρχει αγωνία από τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος ακόμη δεν έχει δει αύξηση στους τζίρους του. Εκτιμώ ότι τώρα με τις θερινές εκπτώσεις και την ακόμη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση θα καλυτερεύσει η κατάσταση και γι’ αυτούς. Αυτό που προβλέπαμε πάντως, ότι φέτος θα ξεπεράσουμε το 2019, φαίνεται εφικτό. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα συν 10% σε σχέση με το 2019 και σε αριθμούς αφίξεων και σε έσοδα. Μένει πραγματικά να το δούμε», σημειώνει σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Το Επιμελητήριο δεν μπορεί να σταματήσει ούτε καλοκαίρι, ούτε χειμώνα. Πρέπει συνέχεια να είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες, είτε με παρεμβάσεις, είτε με υπομνήματα, αλλά και με δράσεις…»

Παράλληλα, ο κ. Δέμπας, στο πλαίσιο των δηλώσεων του στον «Ε» αναφέρεται και στην πλούσια δραστηριότητα του ΕΒΕΚ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Το Επιμελητήριο δεν μπορεί να σταματήσει ούτε καλοκαίρι, ούτε χειμώνα. Πρέπει συνέχεια να είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες, είτε με παρεμβάσεις, είτε με υπομνήματα, αλλά και με δράσεις που πιστεύω ακράδαντα ότι είναι πάντοτε υπέρ των επιχειρήσεών μας».

Μάλιστα, αναφέρεται στην πρόσφατη συμμετοχή του ΕΒΕΚ στο Erasmus plus μαζί με τρία ακόμη Επιμελητήρια της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Πολωνίας με θέμα την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που αφορούσε τεχνικούς, ηλεκτρολόγους, μηχανολόγους.

«Προσπαθούμε να δούμε πως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, αυτό που λέμε ψηφιακός μετασχηματισμός, επηρεάζει τις επιχειρήσεις μας. Από την κεντρική εκδήλωση που είχαμε πρόσφατα βγάλαμε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και ενημερώνουμε τις επιχειρήσεις των συγκεκριμένων κλάδων, για ένα πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί το 2023», δηλώνει σχετικά ο Μ. Δέμπας.

«Προετοιμάζουμε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση την Πέμπτη 21 Ιουλίου, όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της δομής στήριξης της επιχειρηματικότητας που έχουμε δημιουργήσει ως Επιμελητήριο Καβάλας…»

 Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας στέκεται ιδιαίτερα και στην εκδήλωση που θα γίνει από το ΕΒΕΚ το επόμενο διάστημα, τονίζοντας: «Προετοιμάζουμε μια πολύ μεγάλη εκδήλωση την Πέμπτη 21 Ιουλίου, όπου θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα της δομής στήριξης της επιχειρηματικότητας που έχουμε δημιουργήσει ως Επιμελητήριο Καβάλας. Αυτή η δομή έκλεισε τον πρώτο κύκλο με πολύ χρήσιμα αποτελέσματα. Είχαμε 25 δικαιούχους νέους επιχειρηματίες που είχαν τη δική τους ιδέα για να δημιουργήσουν μια επιχείρηση. Ήδη 12 εξ αυτών έχουν πραγματικά ωριμάσει μέσα από τη δομή στήριξης και έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι από τις υπηρεσίες που τους παρείχαμε κι έχουν δημιουργήσει τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις και θα τους δώσουμε τη δυνατότητα στις 21 Ιουλίου να παρουσιάσουν αυτό το οποίο έζησαν στη δομή και πως τους βοήθησε αυτή να ωριμάσουν την επιχείρηση τους. Κάποιοι από αυτούς είναι ήδη μέλη του Επιμελητηρίου. Έχουμε προσκεκλημένο τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Γ. Μπρατάκο, καθώς και τον πρόεδρο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Χ. Λαμπρόπουλο. Θα υπογράψουμε μνημόνια συνεργασίας, γιατί το ΕΒΕΑ έχει την πρώτη και μεγαλύτερη δομή στήριξης για νέους επιχειρηματίες. Εμείς είμαστε στα πέντε Επιμελητήρια της χώρας που έχουμε δημιουργήσει τη δομή αυτή και θέλουμε να υπογράψουμε μνημόνια συνεργασίας για ανταλλαγή καλών πρακτικών. Με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας για να στηρίξει αυτές τις νεοφυείς επιχειρήσεις με χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι μια εκδήλωση όπου θα ακουστούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα μέσα σε μια πολύ δύσκολη περίοδο».

Κρουαζιέρα, επιχειρηματικά φόρουμ, Kavala Expo, αλλά και επενδυτές στην ημερήσια διάταξη του Επιμελητηρίου Καβάλας

 Συμπληρώνοντας σχετικά με την έντονη δραστηριότητα του Επιμελητηρίου Καβάλας, ο Μάρκος Δέμπας δηλώνει ακόμη στον «Ε»: «Προχωράμε τα επιχειρηματικά μας φόρουμ, επίσης τρέχουμε τις διαδικασίες για την Kavala Expo στις 8 – 10 Οκτωβρίου και παράλληλα ασχολούμαστε και με τα της κρουαζιέρας. Φιλοξενήσαμε για δυο μέρες στελέχη των μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας, τα οποία είδαν την περιοχή μας και τα αξιοθέατα για να βάλουν κι αυτές ως προορισμό τους την Καβάλα. Έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι και νομίζω ότι αν φέτος πλησιάσουμε τα 40 κρουαζιερόπλοια, ο πήχης θα πάει ακόμη πιο ψηλά του χρόνου. Προσπαθούμε επίσης διαρκώς για δράσεις που ενδιαφέρουν την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να πούμε ότι στην περιοχή μας βρίσκονται και ξένοι επενδυτές, τους βοηθάμε κι εμείς όσο μπορούμε για να εντοπίσουν χώρους, στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, άρα δεν αφήνουμε τίποτα να πάει χαμένο».

«Νομίζω ότι η υποχρέωση της επιστρεπτέας θα μπορούσε να μεταφερθεί πιο πίσω, μετά τον Σεπτέμβριο…»

Τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας αναφέρθηκε και στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία όπως υπογράμμισε καλό θα ήταν να άρχιζε να καταβάλλεται από τον Σεπτέμβριο και μετά.

«Δυστυχώς μας ήρθε το «μπιλιετάκι» της επιστρεπτέας, που το περιμέναμε λίγο πιο πίσω. Ως Επιμελητήρια αυτό που διεκδικήσαμε ήταν να γίνει μη επιστρεπτέα και μέχρι ένα μεγάλο ποσοστό 50 και 75% κατορθώσαμε να μην το επιστρέψουν οι επιχειρήσεις μας. Νομίζω ότι αυτή η υποχρέωση θα μπορούσε να μεταφερθεί πιο πίσω, μετά τον Σεπτέμβριο, γιατί η αναταραχή στην οικονομία υπάρχει ακόμη. Ωστόσο έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση, αλλά εμείς συνεχίζουμε να πιέζουμε μήπως και κατορθώσουμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο», ανέφερε σχετικά ο Μάρκος Δέμπας.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button