Οικονομία

Ευκαιρία για προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης

Στα 1,20 ευρώ το λίτρο πωλείται κατά μέσο όρο το πετρέλαιο θέρμανσης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, τιμή αυξημένη κατά 3 λεπτά, μετά τη μείωση της επιδότησης από τα ΕΛΠΕ, η οποία θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου.

«Είναι σίγουρα μια τιμή αρκετά καλύτερη από τα 1,45 ευρώ το λίτρο όταν ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στις 15 Οκτωβρίου. Οπότε οι καταναλωτές που έχουν τη δυνατότητα καλό είναι να προμηθευτούν πετρέλαιο, διότι είναι μια από τις πιο κατάλληλες περιόδους να το κάνουν», δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος.

«Τα πράγματα άρα είναι πολύ ρευστά και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα…»

Γενικότερα για το αν «βλέπει» περαιτέρω αποκλιμάκωση στις τιμές των υγρών καυσίμων, ο κ. Πούλος σημείωσε: «Διαφαίνεται για το επόμενο διάστημα μια περαιτέρω αύξηση, λόγω της ανόδου στην τιμή του αργού πετρελαίου. Τα πράγματα άρα είναι πολύ ρευστά και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα. Είμαι αρκετά επιφυλακτικός σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Σαφώς είναι ένα προϊόν χρηματιστηρίου και ακούγεται ότι από τον Ιανουάριο και μετά θα δούμε μια πολύ έντονη ενεργειακή κρίση με υψηλές τιμές. Ελπίζω να μην επιβεβαιωθούν όλα αυτά. Οπότε με τα σημερινά δεδομένα ας προμηθευτούν το δυνατό γρηγορότερο όσοι μπορούν πετρέλαιο θέρμανσης».

Μεγαλύτερη φέτος η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο των δυο προηγούμενων ετών

 Να σημειωθεί ότι ο κ. Πούλος τόνισε ότι σε περίπτωση που καταργηθούν και τα 25 λεπτά το λίτρο που επιδοτεί σήμερα το κράτος, τότε η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα εκτοξευτεί στα 1,45 ευρώ το λίτρο.

Σε ερώτηση για το αν η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης ήταν μεγαλύτερη φέτος, σε σχέση με τις αντίστοιχες περιόδους των προηγούμενων ετών, ο κ. Πούλος απάντησε: «Ναι, αυτό ισχύει. Αυτό συνέβη λόγω του ότι υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με τις τιμές ενέργειας γενικότερα. Οπότε οι καταναλωτές που είχαν τη δυνατότητα να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης το έκαναν και μάλιστα σε σχέση με ξεκινήματα προηγούμενων ετών, φέτος τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα όσον αφορά τη ζήτηση».

Αίτηση μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου για το επίδομα θέρμανσης – Όσοι αγόρασαν πετρέλαιο μέχρι 30 Νοεμβρίου και δικαιούνται το επίδομα θα πληρωθούν μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου

Ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας κάλεσε τους καταναλωτές να κάνουν την αίτηση τους για το το επίδομα θέρμανσης απαραίτητα μέχρι και τις 9 Δεκεμβρίου, ώστε να το λάβουν αν το δικαιούνται. Σε διαφορετική περίπτωση είτε το δικαιούνται είτε όχι θα χάσουν το επίδομα!Ειδικότερα όσοι προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης μέχρι 30 Νοεμβρίου θα έχουν πληρωθεί  μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, όσοι βάλουν πετρέλαιο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν τον Ιανουάριο κ.ο.κ. μέχρι και τις 31 Μαρτίου που επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ο Απρίλιος μένει εκτός επιδότησης.

Μικρότερη η κατανάλωση της αμόλυβδης βενζίνης ακόμη και από την περίοδο των lock down – «Καίει» τους επαγγελματίες παρά την μείωση της τιμής του, το πετρέλαιο κίνησης 

 Σε σχέση με την κατανάλωση της αμόλυβδης βενζίνης, ο κ. Πούλος τόνισε με έμφαση ότι περνά μια από τις χειρότερες περιόδους της. Η κατανάλωση ήταν μικρότερη ακόμη και από τις περιόδους που στη χώρα είχαμε lock down.

«Αυτό είναι μια πολύ άσχημη εξέλιξη που οφείλεται στις πάρα πολύ υψηλές τιμές και στον περιορισμό των μετακινήσεων γενικότερα. Σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην Π.Ε. Καβάλας είναι λίγο πάνω από τα 1,90 ευρώ το λίτρο. Το πετρέλαιο κίνησης κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 1,90 ευρώ το λίτρο, ωστόσο παραμένει μια πολύ υψηλή τιμή που έχει μεγάλο αντίκτυπο στους επαγγελματίες. Είναι ένα προϊόν ανελαστικό, το χρειάζεσαι για να δουλέψεις και πολλοί κλάδοι πραγματικά τα βγάζουν πολύ δύσκολα πέρα, λόγω αυτής της τιμής. Ειδικά όταν η τιμή είχε φτάσει στα 2,30 ευρώ το λίτρο τα πράγματα ήταν ακόμη δυσκολότερα. Μακάρι να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση, ώστε να πάρουν και οι επαγγελματίες μια ανάσα που τόσο χρειάζονται», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο Φώτης Πούλος.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button