Παγγαίο

Αποκαλυπτήρια του μνημείου για την Γενοκτονία των Ποντίων στο Κοκκινόχωμα

Ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης

Με επισημότητα και με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής  και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (4/6) η τελετή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην πλατεία που φέρει την ονομασία «Πλατεία Γενοκτονίας  των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας», στο Κοκκινόχωμα.

Παράλληλα με την τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, ο τοπικός Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος , διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης με ομιλήτρια την αντιπρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, εκπαιδευτικό Χρύσα Μαυρίδου, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος, με τις μεθόδους και τα μέσα που χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι με σκοπό την φυσική και ηθική εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Με λόγο λιτό, περιεκτικό και γεμάτο από γνώση παρουσίασε άγνωστες πτυχές από το ολοκαύτωμα του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Αναφέρθηκε διεξοδικά στα δραματικά γεγονότα που οδήγησαν στην γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τις μεθοδευμένες επιχειρήσεις των Τούρκων του Κεμάλ.

Η κ. Μαυρίδου υπογράμμισε ότι είναι χρέος τιμής απέναντι σε ανθρώπους που απέθεσαν πάντοτε στο ελληνικό έθνος την τελευταία τους ελπίδα και πέθαναν για να παραμείνουν Έλληνες και Χριστιανοί, είναι χρέος όλων μας να αποκαταστήσουμε την μνήμη τους, καθιστώντας αναγνωρισμένη γενοκτονία τη τραγωδία που τους έπληξε.

Υπογράμμισε ότι έχουμε ιερό χρέος να θυμόμαστε και να τιμούμε την μνήμη των προγόνων μας και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση της πλήρους δικαίωσης των αγώνων του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοχώματος, Καίτη Ελευθεριάδου, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή και εκπλήρωση ενός ονείρου πολλών ετών. Για τους λόγους αυτούς εξέφρασε τις θερμότερες ευχαριστίες της στον κόσμο που στήριξε την προσπάθεια και το Δήμο Παγγαίου που άκουσε το αίτημα του Συλλόγου και ανέγειρε το μνημείο.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button