Ελλάδα

Ξεκινά επιχείρηση ΑΑΔΕ και Οικονομικής Αστυνομίας για επιστροφή παράνομων αγροτικών επιδοτήσεων

Σε εφαρμογή τίθεται ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο από την ΑΑΔΕ, με τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας, για την ανάκτηση εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να δόθηκαν παράτυπα μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι έλεγχοι ξεκινούν άμεσα και εστιάζουν στις περιπτώσεις με τις υψηλότερες ενισχύσεις.

Η πρώτη συνάντηση των αρμόδιων φορέων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο αναλαμβάνει και τον συντονισμό των δράσεων. Η νέα αυτή προσπάθεια, που έχει χαρακτήρα συντονισμένης επιχείρησης, στοχεύει στην άμεση διασταύρωση στοιχείων από τραπεζικούς λογαριασμούς, φορολογικές δηλώσεις, δηλωμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις και δεδομένα του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις επιδοτήσεις που αντλήθηκαν από το «εθνικό απόθεμα» δικαιωμάτων, το οποίο είχε ως σκοπό την ενίσχυση νέων και νεοεισερχόμενων αγροτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτόν τον τομέα εντοπίζονται τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και οι σοβαρότερες παρατυπίες.

Παράλληλα, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο 415 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λόγω διαχειριστικών αδυναμιών στις αγροτικές ενισχύσεις. Το ποσό αυτό αναμένεται να παρακρατηθεί σταδιακά από τις μελλοντικές επιδοτήσεις, σε τρεις ισόποσες δόσεις.

Η ΑΑΔΕ επιδιώκει με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία όχι μόνο την αποκατάσταση της νομιμότητας, αλλά και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο σύστημα διαχείρισης αγροτικών επιδοτήσεων.

Πηγή: nownews.gr

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button