Παγγαίο

Εκδήλωση στη μνήμη του Ρήγα Βελεστινλή

Διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος Μουσθένης

Μια ακόμη υπέροχη βραδιά μας χάρισε, το Σάββατο (25/3), ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσθένης «ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ», με το αφιέρωμά του στον εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή («Φεραίο») που διοργάνωσε απόλυτα επιτυχώς στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Μουσθένης. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος Ιωάννα Ρωμανού – Ανδρέογλου, ενώ την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά, στο πιάνο ο Γιάννης Κανάκης και στο τραγούδι η Μαριάννα Κεσόγλου.

Στην ομιλία της η κυρία Ρωμανού τόνισε, ότι κάθε σπουδαίο γεγονός στην ιστορία είναι καρπός μιας μακράς διαδικασίας και μιας επώδυνης γέννας. Ένα τέτοιο γεγονός υπήρξε η Ελληνική Επανάσταση του 1821, που προέκυψε ύστερα από κυοφορία αιώνων χάρη στη συμβολή ποικίλων παραγόντων αλλά και κάποιων δυναμικών προσωπικοτήτων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει αυτή του πρωτομάστορα της λευτεριάς και εθνεγέρτη ποιητή, Ρήγα Βελεστινλή.

Στη συνέχεια παρουσίασε πτυχές από την ζωή του μέχρι τον μαρτυρικό του θάνατο στις 24 Ιουνίου 1798, τονίζοντας «οι αιώνες διαβαίνουν, η ιστορική έρευνα συνεχίζεται και πολύ μελάνι έχει χυθεί και χύνεται ακόμη, για το όραμα του Ρήγα, για τις επιδράσεις και τον προσανατολισμό του», για να προσθέσει «μέχρι και σήμερα, ο πρωτεργάτης της λευτεριάς εξακολουθεί να εμπνέει και να γίνεται οδοδείκτης στην πορεία των λαών προς την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία.

Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, ο τ. δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου, Βασίλης Ξουλόγης και η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μουσθένης Αμαλία Κλουφά.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button