Περιφέρεια

«Τρέχει» η διαδικασία των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους στον Δήμο Νέστου

Αλέξης Πολίτης: Μας έχουν υποσχεθεί ότι θα καμφθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια

Για τη διαδικασία των αποζημιώσεων για τους πυρόπληκτους συμπολίτες μας στον Δήμο Νέστου, μίλησε στην τοπική ΕΡΑ, ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης.

«Είναι μια διαδικασία η οποία τρέχει. Από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήσαμε και τις δυο επιτροπές που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας, οι οποίες ήδη δουλεύουν και συλλέγουν τα στοιχεία», τόνισε αρχικά ο κ. Πολίτης.

«Ήδη έχουν διαβιβαστεί κάποιες δηλώσεις και προγραμματίζεται την Τετάρτη (6/9) αυτοψία από την επιτροπή μας και καταγραφή, ώστε να τρέξει η διαδικασία…»

«Υπάρχουν οι δηλώσεις που γίνονται για το φυτικό και το ζωικό κεφάλαιο στον ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. Υπάρχουν και οι άλλες δηλώσεις, ζημιές δηλαδή που αφορούν γεωργικά μηχανήματα, αποθηκευμένες ζωοτροφές, μέσα παραγωγής και εξοπλισμό και οποιαδήποτε γενικότερα ζημιά αφορά γεωργική εκμετάλλευση. Οι πρώτες που ανέφερα για το φυτικό, ζωικό κεφάλαιο και τις καλλιέργειες θα αποζημιωθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. απευθείας. Οι δεύτερες που αφορούν τους εξοπλισμούς, διαβιβάζονται από τον ανταποκριτή του ΕΛ.Γ.Α. σε εμάς στην επιτροπή κρατικής αρωγής που έχουμε δημιουργήσει από την επομένη των πυρκαγιών στην περιοχή του Νέστου. Ήδη έχουν διαβιβαστεί κάποιες δηλώσεις και προγραμματίζεται την Τετάρτη (6/9) αυτοψία από την επιτροπή μας και καταγραφή, ώστε να τρέξει η διαδικασία», σημείωσε σχετικά ο κ. Πολίτης.

«Έχουμε περί τα 500 στρέμματα με ελιές που έχουν καταστραφεί και 100 στρέμματα οπωροφόρα και αμπέλια…»

«Με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων και των καταγραφών θα σταλεί η κατάσταση στην γενική διεύθυνση κρατικής αρωγής για να βεβαιωθεί η πίστωση και να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να αποζημιωθούν οι συμπολίτες μας.

Παράλληλα, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και λίγες μικρές επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, όπως οι Τ.Ο.Ε.Β., που μπορούν αν έχουν υποστεί ζημιές να κάνουν δηλώσεις στην δεύτερη επιτροπή που έχουμε δημιουργήσει, ώστε να ξεκινήσουν οι καταγραφές. Και σε αυτήν την επιτροπή έχουμε αιτήσεις και γενικότερα τρέχει η διαδικασία. Σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες έχουμε περί τα 500 στρέμματα με ελιές που έχουν καταστραφεί και 100 στρέμματα οπωροφόρα και αμπέλια», επισήμανε στη συνέχεια των δηλώσεών του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

«Μας έχουν υποσχεθεί και από την Αθήνα ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν άμεσα και ότι θα καμφθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια…»

«Υπάρχουν βέβαια ζημιές και σε σπίτια, αλλά εκεί δεν εμπλεκόμαστε ως Περιφέρεια. Οι αρμόδιες επιτροπές έχουν κρίνει ποιο σπίτι ανήκει σε ποια κατηγορία. Γενικότερα μας έχουν υποσχεθεί και από την Αθήνα ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν άμεσα και ότι θα καμφθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία πάντα υπάρχουν και φρενάρουν τις διαδικασίες ή τις κάνουν πιο αργές. Εκτιμώ βλέποντας τη μέχρι τώρα κατάσταση ότι τα δεδομένα τρέχουν γρήγορα και αυτοί οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές θα ανακουφιστούν, έστω και κατά τι, γιατί όταν χάνεις την περιουσία σου ή μέρος αυτής, όποια ανακούφιση κι αν δοθεί ποτέ δεν είναι αρκετή. Πρέπει να θεραπευτούν οι όποιες πληγές έχουν δημιουργηθεί, ώστε να βιώσει η περιοχή ξανά την κανονικότητα που της αξίζει», υπογράμμισε καταληκτικά ο Αλέξης Πολίτης. 

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button