Αγροτικά

Λεωνίδας Παππάς: Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για τα αιτήματα των αγροτών

« Ο ΕΛ.Γ.Α. λειτουργεί με έναν αναχρονιστικό κανονισμό / Εάν οι παραγωγικοί τομείς δεν μείνουν όρθιοι, θα το πληρώσουμε στα επόμενα χρόνια πάρα πολύ ακριβά»

«Είμαστε στο πλευρό των αγροτών, καθώς θεωρούμε τα περισσότερα από τα αιτήματά τους δίκαια. Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα, αλλά υπάρχει δημοσιονομικός χώρος, ώστε τα πιο βασικά να ικανοποιηθούν, για να μπορέσουν να μείνουν στην αγροτιά και στην παραγωγική διαδικασία».

Τα παραπάνω τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεων που έκανε στον «Ενήμερο», σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, Λεωνίδας Παππάς. 

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε διέξοδο και λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα των αγροτών…»

«Πράγματι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τους Έλληνες αγρότες, τα οποία πολλαπλασιάστηκαν με την οικονομική και την ενεργειακή κρίση. Αυτό το χρονικό διάστημα θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε διέξοδο και λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα των αγροτών. Εμείς αφενός μπορεί μεν να μη συμφωνούμε με ακραίες αντιδράσεις, αλλά θα πρέπει να δούμε και ποια είναι η οικονομική πραγματικότητα για τους αγρότες. Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, ενώ επικοινωνιακά είπαν ότι σκύβουμε στα προβλήματα των αγροτών και δεν είμαστε απέναντι, αλλά είμαστε δίπλα τους, δεν είπαν τίποτα για τη ρύθμιση των χρεών τους, που είναι ένα πάγιο αίτημα. Δεν είπαν τίποτα για τη μείωση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος, πάγιο αίτημα και αυτό. Για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προφανώς δεν υπάρχει σχέδιο», σημείωσε σχετικά ο κ. Παππάς. 

«Ο ΕΛ.Γ.Α. λειτουργεί με έναν αναχρονιστικό κανονισμό – Η κυβέρνηση δεν μίλησε καθόλου για τις μειωμένες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ…»

«Οι πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α., ο οποίος λειτουργεί με έναν αναχρονιστικό κανονισμό που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα και δεν μπορεί να παρακολουθήσει τη σύγχρονη κλιματική αλλαγή. Εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση λέει ότι θα το προχωρήσει και δεν έχει κάνει τίποτα. Δεν μίλησε καθόλου για τις μειωμένες ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Για τη νέα ΚΑΠ που σημαίνει μειωμένες επιδοτήσεις για τους αγρότες δεν έγινε καμία κουβέντα. Επίσης τους αγρότες τους αφορά η διαφορά τιμών από το χωράφι στο ράφι. Αυτή η κερδοσκοπία λοιπόν πλήττει και τον αγρότη γιατί όταν πουλάει φθηνά, ο καταναλωτής αγοράζει ακριβά. Μειώνεται η κατανάλωση χωρίς να φταίει όμως ο παραγωγός. Επίσης ποια μέτρα θα μπορούσαν να ληφθούν για να αποτρέψουν την εκτόξευση των τιμών των εφοδίων, τα οποία διογκώνουν και το κόστος παραγωγής. Η κυβέρνηση δεν συζητάει γι’ αυτά», επισήμανε στη συνέχεια ο πολιτευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. στην Π.Ε. Καβάλας. 

«Σταγόνα στον ωκεανό η επιστροφή του φόρου αναφορικά με το αγροτικό πετρέλαιο…»

«Είναι η μείωση του Φ.Π.Α.  που έχει προτείνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. και φυσικά είναι και οι έλεγχοι που πρέπει να γίνονται στην αγορά. Η κερδοσκοπία δεν υπάρχει μόνο στο λιανικό εμπόριο, υπάρχει και στα γεωργικά εφόδια και σε όλο τον εφοδιαστικό και παραγωγικό κύκλο και φυσικά υπάρχουν και πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος των ελληνικών προϊόντων. Όλα αυτά ψαλιδίζουν το εισόδημα των αγροτών. Αυτό που είπε η κυβέρνηση ότι θα προχωρήσει στην επιστροφή του φόρου αναφορικά με το αγροτικό πετρέλαιο είναι σταγόνα στον ωκεανό, είναι ένα ελάχιστο ποσό σε σχέση με τις δαπάνες των αγροτών. Τώρα που καταργήθηκε και η ενεργειακή επιδότηση στους λογαριασμούς έχουν έρθει λογαριασμοί ρεύματος, οι οποίοι είναι τρομακτικοί για τους αγρότες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Ακόμη και αν πήγε καλά η χρόνια, ακόμη κι αν είχαν σοδειά, έχει ακριβύνει το κόστος παραγωγής που δεν μπορούν να ανταποκριθόυν κι αυτό είναι μία πραγματικότητα», δήλωσε ακόμη στον «Ε» ο Λεωνίδας Παππάς. 

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι μια ορολογία που τη λέμε για να την πούμε. Εάν οι παραγωγικοί τομείς δεν μείνουν όρθιοι, θα το πληρώσουμε στα επόμενα χρόνια πάρα πολύ ακριβά…»

«Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να δει πιο ουσιαστικά τα ζητήματά τους και όχι με πολιτικούς και επικοινωνιακούς όρους. Εμείς δε λέμε ότι μπορούν να ικανοποιηθούν όλα, αλλά όταν έχεις υπεραπόδοση Φ.Π.Α. και εισπράττεις πάνω από 1 δισ. ευρώ, λόγω της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας, αυτό δεν είναι ανάγκη να διοχετεύσεις μόνο με τη μορφή επιδομάτων στους πολίτες για πολιτικούς και μικροκομματικούς λόγους. Μπορείς να δεις ποιες κοινωνικές ομάδες έχουν ανάγκη και να προσπαθήσεις να τους βοηθήσεις. Η παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι μια ορολογία που τη λέμε για να την πούμε. Εάν οι παραγωγικοί τομείς δεν μείνουν όρθιοι, θα το πληρώσουμε στα επόμενα χρόνια πάρα πολύ ακριβά. Άρα λοιπόν πρέπει να τους στηρίξουμε έμπρακτα. Γι’ αυτό εμείς λέμε ότι ορισμένα από αυτά να μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, δεν βλέπουμε βέβαια τη διάθεση, θα είναι ένα σημαντικό βήμα», υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Παππάς.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button