Περιφέρεια

Αντώνης Φραντζής: Η αγωνία μου για την αλιεία είναι μεγάλη

Για την ανάληψη των καθηκόντων του στην θέση του νέου συμβούλου αλιείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μίλησε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Αντώνης Φραντζής.

«Η αγωνία μου για την αλιεία είναι μεγάλη κι αυτό που παρατήρησα τα τελευταία χρόνια είναι ότι δεν υπήρχε καμία μέριμνα για αυτό το κομμάτι της αγροτικής οικονομίας», ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο κ. Φραντζής.

«Ο αόρατος εχθρός μας είναι η κλιματική αλλαγή. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν έχουμε αρκετά αλιεύματα…»

«Την αγωνία αυτή την μετέφερα στον κ. περιφερειάρχη και προς τιμήν του το έλαβε σοβαρά και μου ανέθεσε αυτό το έργο. Πρέπει να ακολουθούμε αυτούς τους ανθρώπους, καθώς υπάρχει μια οικονομία που ασχολείται πέριξ της αλιείας, όχι μόνο με τη θάλασσα, αλλά και βιοτεχνίες που λειτουργούν γύρω απ’ αυτήν για τις οποίες δεν υπάρχει καμιά μέριμνα, είναι στο έλεος τους. Ενώ απομειώνεται η περιοχή αλιευτικά, χάνονται εργαλεία και θέσεις εργασίας, δείχνουν ότι όλοι είναι ευχαριστημένοι με αυτό κι ένας κατηγορεί τον άλλο. Τα μικρά σκάφη τα μεγάλα, τα μεγάλα τα τούρκικα σκάφη, ενώ ο αόρατος εχθρός μας είναι η κλιματική αλλαγή. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν έχουμε αρκετά αλιεύματα. Έχουμε πάρα πολλές υποδομές, έχουμε πολύ καλό προϊόν, αλλά είναι ανεκμετάλλευτο κι έχουμε αφήσει ανθρώπους τους έλεός τους», επισήμανε στη συνέχεια ο κ. Φραντζής.

«Η Ε.Ε. μπορεί να μας βοηθήσει. Πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους πλησιάζουμε και να τους δώσουμε τη γνώση…»

«Νομίζω ότι πρέπει να πιάσουμε το νήμα από την αρχή και να κάνουμε κάποια πράγματα. Θα είναι δύσκολο, αλλά νομίζω ότι και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η δική μας κυβέρνηση δείχνει να καταλαβαίνει ότι πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό το κομμάτι, είναι βιώσιμη ανάπτυξη. Ακόμη και το τουριστικό μας προϊόν που λέμε ήλιος και θάλασσα χωρίς ψάρι δεν υπάρχει και αυτό. Όλοι οι τουρίστες θέλουν να φάνε το ψαράκι τους, δεν μπορεί να τρώνε μόνο τα κατεψυγμένα και τα εισαγόμενα.  Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να μπουν σε μία ρέγουλα. Έχουμε λιμνοθάλασσες που είναι ένα φυσικό εκτροφείο ψαριών. Έχουν μείνει στο έλεός τους. Όλα αυτά θέλουμε να τα κουνήσουμε λίγο και πιστεύω ότι θα έχουμε μια μεγαλύτερη διαφορά γιατί υπάρχουν τα εργαλεία. Η Ε.Ε. μπορεί να μας βοηθήσει. Πρέπει αυτούς τους ανθρώπους να τους πλησιάζουμε και να τους δώσουμε τη γνώση. Πρέπει να συντονιστούμε και να λειτουργήσουμε μαζικά κι όχι αυτόνομα», σημείωσε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο κ. Φραντζής.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button