ΚαβάλαΠολιτισμός

Το βιβλίο του Β. Βασιλικού με τίτλο «Τα σιλό» παρουσιάζεται στην Καβάλα

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου

Ο Δήμος Καβάλας, η δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας και οι Εκδόσεις Gutenberg παρουσιάζουν το βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικού, με τίτλο: «Τα σιλό». Η παρουσίαση θα γίνει με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου, τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Διαμαντής Αξιώτης, συγγραφέας, Κωνσταντίνος Βλαστάρης, εκπαιδευτικός-υποψήφιος διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αποσπάσματα θα αναγνώσει ο ηθοποιός, Δημήτριος Κοντός.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Τα σιλό» είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο Β. Βασιλικός το 1949, σε ηλικία 15 ετών και φέρει έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία. 1941-1944: Μακεδονία υπό βουλγαρική κατοχή. Οι κατακτητές σχεδιάζουν να ανατινάξουν τον αλευρόμυλο της Καβάλας, για να υποχρεώσουν τους Έλληνες να εισαγάγουν σιτηρά από τη Βουλγαρία. Παράλληλα, ο Τσανοπέφ, διοικητής του βουλγαρικού στρατού στην πόλη, εποφθαλμιά την έφηβη Βενούλα, κόρη του μπαρμπα-Λια και της Μαλβίνας. Όμως, ο μπάρμπα-Λιας επιχειρεί με ανορθόδοξο τρόπο να φυγαδεύσει την κόρη του και να αποτρέψει την ανατίναξη του μύλου. Θα τα καταφέρει;

«Για να γράψει κάποιος πρέπει να έχει ένα έλλειμμα, ή ένα τραύμα που προσπαθεί να το αντιμετωπίσει δια της γραφής. Για μένα ήταν η κατοχή. Μικρό παιδί είχαμε φύγει με την οικογένειά μου από την Καβάλα και πήγαμε στη Θεσσαλονίκη, γιατί φοβόμασταν τους Βουλγάρους, που είχαν βλέψεις για την πόλη της Καβάλας, ότι θα «καθάριζαν» τους «προύχοντες», βλέπετε, ο πατέρας μου ήταν βουλευτής του Βενιζέλου» (Βασίλης Βασιλικός, 2011, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

«Το 1995, η UNESCO καθιέρωσε την 23 Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου. Η δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, τιμώντας την μεγάλη αυτή γιορτή, θα φορέσει τα γιορτινά της και θα πραγματοποιήσει μία ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στον βραβευμένο και πολυμεταφρασμένο έλληνα συγγραφέα, Βασίλη Βασιλικό.

Η πρόσφατη επανέκδοση του πρώτου βιβλίου του με τίτλο: «Τα σιλό», από τις εκδόσεις Gutenberg, θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά, παρουσία του συγγραφέα, στη γενέτειρα πόλη του και στη δημοτική βιβλιοθήκη που, από τον Σεπτέμβρη του 2012,  φέρει το όνομά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο, που αφορά την πτώση των Μύλων, του Καβαλιώτη καλλιτέχνη Θέμη Κελέκη, κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου», αναφέρει το δελτίου Τύπου.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button