Παγγαίο

Τιμήθηκε η μνήμη των Ελλήνων του Πόντου

Στην θλιβερή επέτειο για τον ποντιακό ελληνισμό αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Δημ. Τσιανακλίδης

Η ανάγκη διατήρησης της εθνικής μνήμης ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (20/5) το απόγευμα στο Χορτοκόπι για την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Παγγαίου Κώστας Γάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βασίλης Ξουλόγης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Παγγαίου Γιώργος Καλλινικίδης και κάτοικοι του χωριού.

Η εκδήλωση της οποίας τη διοργάνωση είχε ο τοπικός Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος, ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο μνημείο που ανεγέρθηκε ως ελάχιστος φόρος τιμής μετά από πρωτοβουλία του συλλόγου και τη συνδρομή των κατοίκων.

Στη συνέχεια ο Γυμνασιάρχης του Εσπερινού Γυμνασίου Δράμας και υποψήφιος Διδάκτωρ Ιστορίας, Δημήτρης Τσιανακλίδης παρουσίασε την ομιλία που θα έκανε ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης, ο οποίος για προσωπικούς λόγους δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Ο κ. Τσιανακλίδης αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα τα δραματικά γεγονότα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, παρουσιάζοντας πτυχές και λεπτομέρειες από τις μεθοδευμένες επιχειρήσεις των Τούρκων για γενικό αφανισμό των Ελλήνων του Πόντου.

Τόνισε ότι οι δολοφονίες, οι εξορίες και οι αγχόνες στόχο είχαν την εξόντωση του χριστιανικού πληθυσμού και τον αφανισμό του, ενώ τελικός στόχος ήταν να μην δικαιολογείται πληθυσμιακά η ίδρυση ανεξάρτητου ποντιακού κράτους.

Σχετικά με την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, αυτή, τόνισε, αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Καταλήγοντας τόνισε ότι κάθε λαός έχει δικαίωμα να απαιτεί με επιμονή την επίσημη αναγνώριση των αδικημάτων που διεπράχθησαν εναντίον του, υπογραμμίζοντας ότι η σημερινή πραγματικότητα δεν δικαιολογεί νέες ολιγωρίες και αναβολές.

Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά ο άρχοντας πρωτοψάλτης, Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ. Συμμετείχαν ο Ελληνικός Βυζαντινός Χορός «Οι Δομέστικοι», η παραδοσιακή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας και η παιδική χορωδία του συλλόγου.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button