Παγγαίο

Τα «Μαζίδια» αναβίωσαν στις Ελευθερές

Έθιμο που έχει τις ρίζες του στην τουρκοκρατία

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Με συγκίνηση και ευλάβεια, οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, αναβίωσαν και φέτος τα παραδοσιακά «Μαζίδια», αναπέμποντας παρακλήσεις προς τον Αναστάντα Κύριο να ευλογήσει την καλλιεργητική περίοδο της αμπέλου που ξεκινάει ώστε να είναι αποδοτική και  εύφορη.

Τα «Μαζίδια» (έτσι ονομάζεται ο λόφος βορειοανατολικά από την βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη σε απόσταση 500μ.) είναι ένα από τα πολλά έθιμα της περιοχής που έχουν τις ρίζες τους στην τουρκοκρατία.

Μετά την Θεία Λειτουργία τα ξύλινα εικονίσματα, μεταφέρονται εν πομπή από τον Άγιο Ταξιάρχη, την παλαιότερη και ιστορικότερη εκκλησία της περιοχής, στα «Μαζίδια» όπου βρίσκεται το γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Ραφήλ, Ειρήνης και Νικολάου. Εκεί, τελείται αγιασμός για την αρχή της νέας καλλιεργητικής περιόδου και στη συνέχεια αφού οι πιστοί προσκυνήσουν τις εικόνες εν πομπή επιστρέφουν στον Άγιο Ταξιάρχη.

Μετά την επιστροφή των εικόνων το χορευτικό τμήμα του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου χόρεψε παραδοσιακούς χορούς, ενώ τα μέλη του προσέφεραν σε όλους τους καλεσμένους γλυκίσματα και αναψυκτικά.

Στην αναβίωση του εθίμου παραβρέθηκαν ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ελευθερών Πάρης Γρηγοριάδης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Παγγαίου Βασίλης Ξουλόγης, ο τέως βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button