Περιφέρεια

Ρίψεις εμβολιακών δολωμάτων από αέρος για την αντιμετώπιση της λύσσας

Ρίψεις δολωμάτωνΑπό την ΠΑΜΘ/ΠΕ Καβάλας και ειδικότερα από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, ανακοινώνεται η έναρξη των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων για την αντιμετώπιση της λύσσας.

Το πρώτο πλάνο – χρονοδιάγραμμα των πτήσεων για τη διενέργεια του εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων, προβλέπει ότι οι ρίψεις των εμβολιακών δολωμάτων από αέρος στην περιοχή της Π.Ε. Καβάλας για το 2016, θα ξεκινήσουν στις  20 Οκτωβρίου 2016 και η διάρκεια τους θα εξαρτηθεί από τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες τις προσεχείς ημέρες.

Η ρήψη εμβολίων από αέρος  δεν  θα διενεργηθεί  σε κατοικημένες, αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες, αλλά δεν αποκλείεται να βρεθεί τυχαία και εκεί κάποιο εμβόλιο δόλωμα, όπως αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία:

Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω του θεωρητικού κινδύνου που υπάρχει από την επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα, υπενθυμίζονται τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων: 

  • Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα και ειδικά με γυμνά χέρια.
  • Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή πιάνοντας το δόλωμα με μια πλαστική σακούλα και όχι με γυμνά χέρια.
  • Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά θα πρέπει να προτρέψει το σκύλο να  αφήσει το δόλωμα. Στην περίπτωση που ο σκύλος  προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το πήρε στο στόμα, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του, όμως ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
  • Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου-δολώματος υπάρχει για τον άνθρωπο μόνον όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έλθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια, μύτη, στόμα). Σε περίπτωση τέτοιας επαφής, ο εκτιθέμενος θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε Μονάδα Υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση τυχαίας επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα, μπορεί κανείς να απευθύνεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ 24 ώρες το 24ωρο στο τηλ. 2105212054.

 

Φυλλάδια και αφίσες για την ενημέρωση του κοινού καθώς και σχετικές οδηγίες είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (www.minagric.gr), Πολίτης, Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο, Λύσσα) και του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr).

 

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης
Close
Back to top button