Παγγαίο

Το Πυροβολικό τιμά τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας

Στο στρατόπεδο του «Λοχαγού ΠΖ Αμβράζη», στην Ελευθερούπολη, θα γίνει ο επίσημος εορτασμός της προστάτιδας Αγίας

ΠυροβολικοΤην Κυριακή 4 Δεκεμβρίου, η εκκλησία μας, γιορτάζει τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας. Παράλληλα γιορτάζει και το Πυροβολικό μας, καθώς η Αγία Βαρβάρα θεωρείται η προστάτιδα του. Έτσι, στο στρατόπεδο του «Λοχαγού ΠΖ ΑΜΒΡΑΖΗ», στην Ελευθερούπολη, θα γίνει ο επίσημος εορτασμός της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Βαρβάρας, όπου θα τελεσθεί δοξολογία, θα ακολουθήσει ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής και θα παρατεθεί δεξίωση.

 

Σύντομη βιογραφία της Αγίας Βαρβάρας

 Η Μεγαλομάρτυρα Αγία Βαρβάρα γεννήθηκε το 275 μ.Χ. και μαρτύρησε το 306 μ.Χ. Ήταν μοναχοκόρη του πλούσιου και επιφανούς ειδωλολάτρη Διόσκουρου. Αν και το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσε, ήταν έντονο ειδωλολατρικό, αυτή ασπάσθηκε πολύ νέα τον Χριστιανισμό. Το γεγονός αυτό, προκάλεσε την οργή του πατέρα της, που χρησιμοποίησε κάθε μέσο ακόμα και βασανισμό να την μεταπείσει. Αντιμέτωπος όμως με την υπερήφανη και σταθερή στάση της, αναγκάστηκε να την παραδώσει στον διοικητή της Επαρχίας, για να την τιμωρήσει. Ο Έπαρχος που εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της νέας, προσπάθησε με υποσχέσεις να την επαναφέρει στην ειδωλολατρία. Όμως, η εμμονή της στην Πίστη του Χριστού, ήταν αμετάκλητη. Γι’ αυτό ο Έπαρχος την υπέβαλε σε φρικτά μαρτύρια που όμως δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Τελικά αποκεφαλίστηκε από το ξίφος του ίδιου του πατέρα της, «ταις πατρικαίς χερσίν, τω πατρικώ ξίφει, την τελείωσιν δέχεται», όπως σημειώνει ο βιογράφος της Συμεών. Κατά την παράδοση, ενώ το ξίφος του πατέρα της απέκοπτε το κεφάλι της, η Θεία Δικαιοσύνη, με μορφή κεραυνού, κατέκαυσε τον δήμιο πατέρα. Αυτόν τον τιμωρό κεραυνό συμβολίζουν τα Πυρά του Πυροβολικού μας.

 

Σύντομη ιστορία του Πυροβολικού

Το 1828, οργανώθηκε το πρώτο Τάγμα Πυροβολικού με πυροβόλα εμπροσθογεμή και λεία. Το 1852, το Τάγμα ονομάσθηκε Μοίρα Πυροβολικού, η οποία με την ανασυγκρότηση του Ελληνικού Στρατού το 1887, αναπτύχθηκε σε Σύνταγμα, με πυροβόλα οπισθογεμή και με αυλακώσεις.

Το 1892, ιδρύεται στην Αθήνα, Σχολή Βολής Πυροβολικού, για εκπαίδευση των αξιωματικών. Από τότε το Πυροβολικό αναπτύσσεται συνεχώς, και σήμερα διαθέτει πυροβόλα όλων διαμετρημάτων , ρυμουλκούμενα και αυτοκινούμενα, πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων, κατευθυνόμενα βλήματα και ηλεκτρονικά μέσα ελέγχου πυρός.

Στους απελευθερωτικούς αγώνες του έθνους, όπως και στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, το Πυροβολικό μας, ήταν πάντοτε από τους κυριότερους συντελεστές της νίκης. Στην ένδοξη ιστορία του Στρατού μας, η προσφορά του Ελληνικού Πυροβολικού είναι πολύ μεγάλη. Κάθε έπος της πολεμικής μας ιστορίας, αποτελεί και έπος του Πυροβολικού.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button