Καβάλα

O Δρ. Άγγελος Βλάχος νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας

O Δρ. Άγγελος Βλάχος είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Α.Ε.

O Δρ. Άγγελος Φ. Βλάχος (Αθήνα, 1970), δραστηριοποιείται ως εμπειρογνώμονας σε θέματα δημόσιας τουριστικής πολιτικής και βιώσιμης ανάπτυξης, διαθέτοντας παράλληλα ένα ισχυρό ακαδημαϊκό υπόβαθρο ως ερευνητής και ακαδημαϊκός διδάσκων.

Διαθέτει υβριδική εμπειρία, με αρχικό επίκεντρο το Tουριστικό Φαινόμενο και τις πολιτικές γύρω απ’ αυτό και επίσης σε σχέση με τη Λιμενική Βιομηχανία. Την τελευταία δεκαετία έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και διαχείριση υποδομών (ειδικότερα, δημόσιας περιουσίας), κυρίως με επίκεντρο τη «Γαλάζια Ανάπτυξη» [Blue Growth] σε καθεστώς αειφορείας.

Είναι απόφοιτος του Παν/μίου Αθηνών (βασικό πτυχίο και διδακτορική διατριβή), ενώ ενδιάμεσα σπούδασε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο του Sussex. Αρχικά, ερευνητής στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού συμμετείχε σε ποικίλα πολιτιστικά προγράμματα και συνέβαλε σε ένα ευρύ φάσμα πρωτοποριακών ψηφιακών εφαρμογών στο διάστημα 1996-2001.

Στη συνέχεια, ασχολήθηκε με τη συγγραφή ιστορίας επιχειρήσεων [Μεγάλη Βρεταννία-Ένα Ξενοδοχείο Σύμβολο, ελληνικά και αγγλικά/τέσσερις επανεκδόσεις] για λογαριασμό της Ελληνικά Ξενοδοχεία-Λάμψα ΑΕ.

Μετά από ένα σύντομο ακαδημαϊκό πέρασμα ως συμβασιούχος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου/Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Πολιτισμικής Διαχείρισης (2003-4), μετακινήθηκε επαγγελματικά στο χώρο της τουριστικής αγοράς, ως επιτελικό στέλεχος (business developer) σε tour operators στη Λατινική Αμερική και μετά στη Βρετανία (Global Travel Group / επικεφαλής του Τμήματος για τα Βαλκάνια).

Από το 2007 εντάχθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού, ως επιχειρησιακός σύμβουλος σε θέματα δημόσιας τουριστικής πολιτικής και θήτευσε διαδοχικά σε θέσεις ευθύνης (λ.χ. Διευθυντής του Γραφείου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου).

Συνέβαλε στην εθνική τουριστική στρατηγική την περίοδο εκείνη (εκπροσωπώντας υπηρεσιακά τους υπουργούς τουρισμού), παρακολούθησε την λειτουργία της -τότε- ΕΤΑΔ ΑΕ (Δημόσια Ακίνητα), συμμετείχε στο έργο των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, δραστηριοποιήθηκε στα θέματα ΕΣΠΑ Τουρισμού, εκπροσώπησε τη χώρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (WTO), ενώ επίσης λειτούργησε ως σύνδεσμος (liaison) στα θέματα μεταξύ της Τουριστικής Κοινότητας και της Πολιτείας [Stakeholders’ Matters].

Επιλέχτηκε κατά το 2010 ως Διευθυντής των Γραφείων ΕΟΤ στην Κίνα [Πεκίνο/Σαγκάη] διατελώντας ταυτόχρονα Σύμβουλος στην Ελληνική Πρεσβεία. Ανέλαβε επιχειρησιακά υπεύθυνος για το άνοιγμα των ασιατικών αγορών και, υπό την ιδιότητα αυτή, σχεδίασε το πρώτο ολοκληρωμένο marketing plan για την προσέλκυση επισκεπτών από την Κίνα. Το επόμενο έτος, τοποθετήθηκε ως επικεφαλής της διακρατικής «Μεικτής Ελληνο – Κινεζικής Επιτροπής για τις Επενδύσεις και τον Τουρισμό» με πρώτο (αλλά όχι μόνο) αντικείμενο το άνοιγμα των αερομεταφορών μεταξύ Ελλάδας-Κίνας.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως ζητήματα δημόσιας πολιτικής, ιστορίας του τουρισμού και διαχείρισης λιμένων, καθώς και σε πολλαπλές όψεις της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας (20ος αι.) σε σχέση με τους δημόσιους θεσμούς. Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε περιοδικά, σε συλλογικά έργα και έχει συμμετάσχει σε ποικίλα επιστημονικά συνέδρια.

Στα χρόνια 2011-2013, δραστηριοποιήθηκε ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας σε θέματα τουριστικής στρατηγικής και ανάπτυξης (για λογαριασμό ιδιωτών, δήμων και περιφερειών), αναλαμβάνοντας επίσης έργα στο χώρο της κρουαζιέρας.

Στο διάστημα 2013-2015, σχεδίασε και ηγήθηκε ως ακαδημαϊκός υπεύθυνος ενός συγχρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος με θέμα την ιστορική εξέλιξη του αστικού φαινομένου στον ελλαδικό χώρο με ευρωπαϊκούς πόρους. Στο περιθώριο αυτών των έργων, δραστηριοποιήθηκε ως διευθυντής παραγωγής τηλεοπτικής σειράς που εστίασε σε εμβληματικές προσωπικότητες (ΕΡΤ1).

Στο διάστημα 2014-2016 ορίστηκε ακαδημαϊκός Συντονιστής του Έργου Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και παράλληλα υπήρξε διδάσκων καθηγητής σε μεταπτυχιακά σεμινάρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, (Τμήμα Ιστορίας και Πολιτικής Επιστήμης). Από το 2017, διδάσκει αδιαλείπτως στο Πρόγραμμα Σπουδών «Διοίκηση Τουρισμού» στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), ενώ επίσης δίδαξε (ως ΠΔ 407/80) στο νεοσύστατο Τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠαΠει) μεταξύ 2017-2020.

Το τελευταίο εκδοθέν βιβλίο του, Τουρισμός και Δημόσιες Πολιτικές στη Σύγχρονη Ελλάδα (1914-1950): η ανάδυση ενός νεοτερικού φαινομένου, (Αθήνα: εκδ. Economia, 2016), χαρτογραφεί την πορεία του Ελληνικού Τουρισμού ως κεντρικού πολιτικού και οικονομικού εγχειρήματος για την εξέλιξη της χώρας.

Από το Μάρτιο του 2015 (και έως τον Ιούνιο 2021), διετέλεσε Μη-Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ επίσης συντόνισε το νευραλγικό έργο της αδειοδότησης και ανάπτυξης ενός δικτύου εγκαταστάσεων υδατοδρομίων στην επικράτεια, με στόχο τη δημιουργία του πέμπτου μεταφορικού άξονα (υδροπλάνα). Παράλληλα, επί μια εξαετία (2015 – Αύγουστος 2021), ως μέλος Δ.Σ. του –πρόσφατα ιδιωτικοποιημένου- Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο/Μέτοχο παρακολουθώντας εξ ονόματος του την ομαλή εφαρμογή της Σύμβασης Παραχώρησης και συμμετέχοντας στην Επιτροπή Ελέγχου (Audit Committee) της ανώνυμης εταιρείας.

Μεταξύ Σεπτ.2021-Σεπτ.2022 εκλέχτηκε από την Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) διευθυντής του Ινστιτούτου Λιμενικής Κατάρτισης «Εξάντας», θυγατρική εταιρεία της προαναφερόμενης Ένωσης με τη μορφή Κέντρου Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ) και αντικείμενο την εκπαίδευση στις πάσης φύσης δραστηριότητες της λιμενικής βιομηχανίας και στους όμορους χώρους.

Από τον Οκτώβριο 2021-εως σήμερα δραστηριοποιείται ως στρατηγικός σύμβουλος του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για τα Λιμάνια κυριότητας και εποπτείας του, έχοντας οριστεί εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου για τους Οργανισμούς Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) και Οργανισμού Λιμένος Καβάλας (ΟΛΚ), στα αντίστοιχα Διοικητικά Συμβούλια των ανωνύμων εταιρειών.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button