ΚαβάλαΟικονομία

Μήνυμα στήριξης της αγοράς η μείωση της φορολογίας

Μάρκος Δέμπας: Είναι αναγκαίο μέτρο, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ρευστότητα

Την εκτίμησή του ότι η αναμενόμενη μείωση του Φ.Π.Α. σε τουρισμό, εστίαση και μεταφορές, θα γίνει τελικά πράξη από την Κυβέρνηση, το αμέσως επόμενο διάστημα, εκφράζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας.

Όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, αναμένεται να προχωρήσει σε στοχευμένες μειώσεις του Φ.Π.Α. στους προαναφερθέντες τομείς. Σύμφωνα με το MEGA, αναμένεται μείωση του ΦΠΑ, στο 13% από 24% που είναι μέχρι σήμερα σε προϊόντα στην εστίαση, και συγκεκριμένα στον καφέ, τα αναψυκτικά, τα ροφήματα, τους χυμούς και το τσάι.

Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τις μειώσεις των φόρων

Παράλληλα, εξετάζεται μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% στα ακτοπλοϊκά, αλλά και στα αεροπορικά εισιτήρια. Ο Φ.Π.Α. στην εστίαση διαμορφώνεται σήμερα στο 13%. Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρώτη Ιουνίου αναμένεται να κατέβει στο 12 ή και στο 11%, ενώ υπάρχει και το σενάριο για μείωση στο 6%.  Αναφορικά με το τέλος διαμονής για τα ξενοδοχεία, το οποίο σήμερα είναι από 50 λεπτά έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση, υπάρχει πρόταση για κατάργηση για τρεις μήνες, ενώ παράλληλα αναμένεται η κατάργηση ή μείωση της προκαταβολής φόρου.

«Είναι αποφάσεις και κινήσεις που δίνουν ένα μήνυμα στήριξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας γιατί θα περισσέψει χρήμα…»

«Είναι απαραίτητο να γίνουν πράξη αυτές οι μειώσεις, γιατί είναι μέτρα που έχουν σχέση με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων. Δεν είναι μόνο αυτό που τονίζουμε από την πρώτη στιγμή για χαμηλότοκα δάνεια. Έχουμε στείλει ακόμη και στον πρωθυπουργό επιστολές ως Επιμελητήρια, ζητώντας μειώσεις συντελεστών του Φ.Π.Α. σε ξενοδοχεία και εστίαση. Όσα έχουν διαρρεύσει ως πληροφορίες, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμη και για τη μείωση της προκαταβολής φόρου, εμείς ζητάμε την πλήρη κατάργησή της. Είναι αποφάσεις και κινήσεις που δίνουν ένα μήνυμα στήριξης της επιχειρηματικότητας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας γιατί θα περισσέψει χρήμα. Άλλο να δίνεις στα 1.000 ευρώ τα 240 κι άλλο να δίνεις 60 ή 130 ευρώ. Γίνεται εξοικονόμηση πολλών ευρώ μέσα στον μήνα, τονώνοντας με αυτόν τον τρόπο και την κατανάλωση», επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Η μείωση των φόρων είναι ένα πολύ σωστό μέτρο που η κυβέρνηση πρέπει να το εφαρμόσει. Το ζητά η αγορά, το έχει ανάγκη και εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που τονώνουν τη ρευστότητα…»

«Εκτιμώ ότι θα γίνουν πράξη τα παραπάνω, γιατί η πίεση είναι ασφυκτική από όλους τους φορείς και από τα Επιμελητήρια της χώρας. Είχαμε πει και παλιότερα όταν ανέβαιναν οι φορολογικοί συντελεστές φτάνοντας στο 24%, ότι αυτές οι αυξήσεις του Φ.Π.Α. δεν θα φέρουν τα απαραίτητα έσοδα στο κράτος. Ίσα – ίσα υπήρχαν μειωμένα έσοδα από Φ.Π.Α., ειδικά όταν έφτασε στο 24%, καθώς έτσι ενισχύθηκε η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή. Άρα, η μείωση των φόρων είναι ένα πολύ σωστό μέτρο που η κυβέρνηση πρέπει να το εφαρμόσει. Το ζητά η αγορά, το έχει ανάγκη και εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που τονώνουν τη ρευστότητα και μακάρι σε σύντομο χρόνο να το δούμε να εφαρμόζεται άμεσα», συμπληρώνει σχετικά ο Μάρκος Δέμπας.

«Βρέθηκα στην αγορά και είδα από κοντά ότι υπήρχε πολύς κόσμος, δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας και στους καταστηματάρχες ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι οι χώροι εστίασης…»

Τέλος, αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς από τις 4 Μαΐου αρχικά και από τις 11 για όλο το λιανεμπόριο και πως είδε την κίνηση στην Καβάλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογραμμίζει: « Αυτό το δεκαήμερο που άνοιξαν τα καταστήματα δίνεται ένα αισιόδοξο μήνυμα, με την έννοια ότι κάποια καταστήματα ίσως να δυσκολεύονταν να ανοίξουν. Όμως ευτυχώς στο σύνολό τους κατάφεραν να ανοίξουν και μάλιστα με ανανέωση της εικόνας τους, με προσφορές στους καταναλωτές. Βρέθηκα στην αγορά και είδα από κοντά ότι υπήρχε πολύς κόσμος, δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας και στους καταστηματάρχες ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε. Το μεγάλο στοίχημα όμως είναι οι χώροι εστίασης, ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας μας σε απόλυτους αριθμούς. Τα μέτρα περιορισμού των χώρων τους, έχει απογοητεύσει αρκετούς που σκέφτονται αν θα ανοίξουν ή όχι. Πιστεύω ότι μεγάλος αριθμός θα ανοίξουν και γιατί πολλοί δήμαρχοι ανακοινώνουν μέτρα στήριξης για να μη μειωθεί πολύ η δυναμικότητά τους».

 

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button