ΘάσοςΚαβάλαΝέστοςΠαγγαίοΠεριφέρεια

Μέχρι πέντε τόνους ξύλα σε κάθε νοικοκυριό

Αρχίζει την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου η περίοδος καυσοξύλευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Μέχρι πέντε τόνους και μόνο για οικιακή χρήση θα είναι τα ξύλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε νοικοκυριό ορεινής ή ημιορεινής κοινότητας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας για τον φετινό χειμώνα, όπως τόνισε με δηλώσεις της στο ”Ενήμερο”, η δασάρχης Ζωή Γεωργούση.

Από την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος του μήνα (31/10) θα διαρκέσει και φέτος η περίοδος καυσοξύλευσης, για την οποία ισχύουν ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη χρονιά, αφού δεν έχει υπάρξει καμιά αλλαγή, τόσο για τη χρήση, όσο και για τα είδη ξύλου που μπορούν να κοπούν.

Πολύ αυστηρές οι ποινές για τους παραβάτες – Συνεχείς οι έλεγχοι από το δασαρχείο

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις της η κ. Γεωργούση, οι ποινές για τους παραβάτες θα είναι και φέτος πολύ αυστηρές και τα πρόστιμα μεγάλα, ενώ προβλέπεται κατάσχεση του αλυσοπρίονου, αλλά ακόμη και του αυτοκινήτου του πολίτη που μεταφέρει ξύλα παράνομα.

«Οι συμπολίτες μας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και γενικότερα να τηρούνται οι κανόνες. Να μην θεωρήσουν ότι μπορούν να κάνουν κάτι επειδή δεν θα γίνει αντιληπτό από την υπηρεσία μας, γιατί οι περιπολίες και οι έλεγχοι μας είναι συνεχείς, όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρόνο. Ευτυχώς, οι συμπολίτες μας έχουν ευαισθητοποιηθεί και μας αναφέρουν συμβάντα παράνομης καυσοξύλευσης. Καλό θα είναι λοιπόν να υπάρχει τάξη για να έχουν τα απαραίτητα ξύλα, ειδικά οι συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη», επισήμανε σχετικά στις δηλώσεις της στο ”Ενήμερο” η δασάρχης Καβάλας.

Χρόνο με τον χρόνο περιορίζονται οι παραβατικές συμπεριφορές – Επαρκές το διάστημα του ενός μήνα για την καυσοξύλευση

Η Ζωή Γεωργούση δήλωσε ακόμη ότι το διάστημα του ενός μήνα για καυσοξύλευση είναι επαρκές, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πληθυσμών σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ενώ συμπλήρωσε ότι έλεγχοι του δασαρχείου Καβάλας θα πραγματοποιούνται ακόμη και σε σπίτια!

«Δεν μπορεί για παράδειγμα κάποιος που έχει ξυλολέβητα στο σπίτι του να θέλει να καλύψει το χειμώνα του, για παράδειγμα με 20 τόνους ξύλα από το βουνό, γιατί έτσι την επόμενη χρονιά δεν θα έχουμε καθόλου ξύλα», ανέφερε χαρακτηριστικά η δασάρχης Καβάλας, συμπληρώνοντας πάντως ότι «υπάρχει επάρκεια για τις ανάγκες των συμπολιτών μας στις περιοχές όπου επιτρέπεται η καυσοξύλευση».

Επίσης, τόνισε πως αν και υπάρχουν κάποιες συμπεριφορές παραβατικές, χρόνο με το χρόνο αυτές περιορίζονται, καθώς οι πολίτες συμμορφώνονται και προσέχουν τα βουνά και τα δάση των περιοχών τους.

Η καλοκαιρία, αλλά και οι γεμάτες δεξαμενές με πετρέλαιο θέρμανσης, κάνουν τους πολίτες να μη ρωτούν το δασαρχείο για παράταση στην καυσοξύλευση, όπως συνέβαινε τέτοια περίοδο τα προηγούμενα χρόνια

Αξίζει να σημειωθεί τέλος, σύμφωνα πάντα με τα όσα δήλωσε στον ”Ενήμερο” η Ζωή Γεωργούση, ότι φέτος, τόσο λόγω της καλοκαιρίας που γενικότερα επικρατεί στην περιοχή μας, αλλά και προφανώς λόγω του ότι πολλοί συμπολίτες μας έσπευσαν να γεμίσουν από τον περασμένο Μάιο τις δεξαμενές των σπιτιών τους με πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω της χαμηλής τιμής του εκείνη την περίοδο, δεν υπάρχουν οι ερωτήσεις ή η ”πίεση” προηγούμενων ετών τέτοια περίοδο προς το Δασαρχείο Καβάλας, πάντα με τα δεδομένα μέχρι σήμερα, για το αν θα δοθεί παράταση στην καυσοξύλευση, για πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή κλπ.

 

Πηγή: kavalawebnews.gr

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button