Παγγαίο

«Μαζίδια» στις Ελευθερές Παγγαίου

Με συγκίνηση και ευλάβεια, οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου, αναβίωσαν και φέτος τα παραδοσιακά «Μαζίδια», αναπέμποντας παρακλήσεις προς τον Αναστάντα Κύριο να ευλογήσει την καλλιεργητική περίοδο της αμπέλου που ξεκινάει ώστε να είναι αποδοτική και εύφορη.

Τα «Μαζίδια» (έτσι ονομάζεται ο λόφος βορειοανατολικά από την βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ταξιάρχη σε απόσταση 500μ.) είναι ένα από τα πολλά έθιμα της περιοχής που έχουν τις ρίζες τους στην τουρκοκρατία.

Μετά την Θεία Λειτουργία τα ξύλινα εικονίσματα, μεταφέρονται εν πομπή από τον Άγιο Ταξιάρχη, την παλαιότερη και ιστορικότερη εκκλησία της περιοχής, στα «Μαζίδια» όπου βρίσκεται το γραφικό εξωκλήσι των Αγίων Ραφαήλ, Ειρήνης και Νικολάου. Εκεί, τελείται αγιασμός για την αρχή της νέας καλλιεργητικής περιόδου και στη συνέχεια αφού οι πιστοί προσκυνήσουν τις εικόνες εν πομπή επιστρέφουν στον Άγιο Ταξιάρχη.

Μετά την επιστροφή των εικόνων το χορευτικό τμήμα του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου χόρεψε παραδοσιακούς χορούς, ενώ τα μέλη του προσέφεραν σε όλους τους καλεσμένους γλυκίσματα και αναψυκτικά.

Στην αναβίωση του εθίμου παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, η αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ελευθερών Ελένη Μπενή, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Παγγαίου και υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Ξουλόγης, ο υποψήφιος δήμαρχος Παγγαίου Γιώργος Γερομάρκος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑΠ Πάρης Γρηγοριάδης, ο τέως βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

 

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button