Παγγαίο

Μαθητές του ΓΕΛ Ελευθερούπολης σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής

Ανάμεσα σε 54 συμμετοχές του τελικού κατάφεραν να ανέλθουν στην 8η θέση

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συμμετοχή των μαθητών του ΓΕΛ Ελευθερούπολης στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής ο οποίος διοργανώθηκε, την Κυριακή 4 Μαρτίου στην Αθήνα, από  τον WRO Hellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Οι μαθητές του Λυκείου κλήθηκαν να δημιουργήσουν μία κατασκευή ελεύθερης έμπνευσης, η οποία θα λειτουργεί με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα περιέχει αυτοματισμούς που λύνουν προβλήματα στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, σύμφωνα με το θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα».

«Όλα ξεκίνησαν ένα όμορφο πρωινό στις 22 Δεκεμβρίου του 2017 όταν στο σχολείο μας (Γενικό Ενιαίο Λύκειο Ελευθερούπολης) παραλάβαμε ένα δέμα από την WRO Hellas με εξοπλισμό σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική. Τα τελευταία χρόνια στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του σχολείου μας πραγματοποιούνται πολλές καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις. Σκοπός αυτών των δράσεων είναι τόσο η ικανοποίηση ερευνητικών ενδιαφερόντων και ανησυχιών αλλά και η διαρκής βελτίωση του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου», τόνισε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου, καθηγητής  φυσικής, Δρ Δημήτριος Θεοδωρίδης, με πρωτοβουλία του οποίου είχε προηγηθεί αίτηση προς τον οργανισμό WRΟ Ηellas ένα χρόνο νωρίτερα με απώτερη επιδίωξη να διευρυνθεί η δυνατότητα ενασχόλησης των μαθητών με ένα από τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά πεδία δράσης αυτό της ρομποτικής.

«Έτσι λοιπόν με πυξίδα την όρεξη των μαθητών να συμμετέχουν σε εναλλακτικές δραστηριότητες που διαφέρουν ριζικά από την παραδοσιακή, μονότονη πολλές φορές, διδασκαλία των μαθημάτων, ξεκίνησε ένα συναρπαστικό ταξίδι. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καταλήξαμε στη δημιουργία μιας ομάδας εργασίας, ενός  δυναμικού ανθρώπινου μωσαϊκού, μαθητών με διαφορετικές δεξιότητες και ικανότητες από όλες τις τάξεις του Λυκείου. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η επιλογή των μαθητών δεν στηρίχθηκε στην απόδοση τους στα μαθήματα αλλά στην όρεξη τους για εργασία καθώς και στη δημιουργικότητα τους. Στην πορεία εξέλιξης της εργασίας οι μαθητές έμαθαν να συνεργάζονται αρμονικά και να αποδίδουν τα μέγιστα μιας και ο σκοπός τους ήταν κοινά αποδεκτός», τόνισε, προσθέτοντας «αξίζει να αναφέρουμε ότι αρωγός στο έργο μας ήταν η τοπική κοινωνία καθώς και ο Δήμος Παγγαίου γιατί από την πρώτη στιγμή αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια και μας ενίσχυσαν οικονομικά ώστε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα αυτό το ωραίο αλλά και συνάμα πιεστικό χρονικά ταξίδι μας από τον Περιφερειακό διαγωνισμό Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018 στην Αλεξανδρούπολη, προς τον τελικό διαγωνισμό της διοργανώτριας αρχής (WROHellas) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 04 Μαρτίου 2018».

«Σε ότι αφορά το αντικείμενο της εργασίας μας η ομάδα στο ξεκίνημα των προσπαθειών της κλήθηκε να αναζητήσει μια καινοτόμα ιδέα στα θεματικά πλαίσια που είχε ορίσει η διοργανώτρια αρχή και που ήταν αυτά της αειφόρου ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας. Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία αυτής της προσπάθειας ήταν η σύλληψη της ιδέας. Η τελική απόφαση ελήφθη ακολουθώντας συγκεκριμένα ερευνητικά βήματα (καταιγισμός ιδεών κτλ.) και με κύριο άξονα το διατροφικό τομέα. Μετά από πολλές συζητήσεις και ζυμώσεις επιλέχθηκε ως θέμα της εργασίας μας η «Μέτρηση της υγρασίας εδάφους με τη χρήση LegoMindstormEV3 και αυτόματη προσαρμογή ποτίσματος».

Τα επόμενα βήματα εξέλιξης της επιχείρησης μας ήταν να αναζητήσουμε το κατάλληλο logo (“Agrobot”), να συντονίσουμε σωστά την υλοποίηση του προϊόντος τόσο κατασκευαστικά όσο και προγραμματιστικά αλλά και να αντιμετωπίσουμε απρόοπτα προβλήματα που οφειλόταν είτε σε εξωγενείς είτε σε ενδογενείς παράγοντες. Η ομάδα μας εργάστηκε πολύ σκληρά κυριολεκτικά μέχρι το πάρα πέντε του τελικού διαγωνισμού. Το πνεύμα ομαδικότητας και συνεργασίας βοήθησε στο να μπορέσουμε με επιτυχία να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις του Πανελλήνιου Διαγωνισμού. Αυτό ήταν και το σημαντικότερο μάθημα για τους μαθητές, ότι δηλαδή εκτός από την προσωπική απόδοση που πρέπει να έχει ο καθένας στον τομέα του, η αρμονική συνεργασία είναι αυτή που θα βοηθήσει ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα», τόνισε ο κ. Θεοδωρίδης.

Το ΓΕΛ Ελευθερούπολης ήταν το μοναδικό λύκειο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που συμμετείχε στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής της WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE. Για το έτος 2017-2018 ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου. Το προϊόν που παρουσιάσαμε συγκέντρωσε κολακευτικά σχόλια, το ενδιαφέρον των κριτών ήταν μεγάλο και αξιολογήθηκε θετικά καταλαμβάνοντας την 8η θέση (1ο στην Βόρεια Ελλάδα και το μοναδικό στην δωδεκάδα ξεπερνώντας πολλά γνωστά ιδιωτικά σχολεία) ανάμεσα σε 54 σχολεία κατά την τελική αξιολόγηση.

 

Περίληψη εργασίας

Έχει διαπιστωθεί βιβλιογραφικά ότι οι μέθοδοι άρδευσης στην Ελλάδα προκαλούν σοβαρή σπατάλη νερού. Αυτό οδηγεί στην ελάττωση των διαθέσιμων αποθεμάτων του υδροφόρου ορίζοντα. Συνεπώς, μια πιθανή λύση είναι η καταγραφή των αναγκών του φυτού για πότισμα με ακρίβεια ώστε να ποτιστεί ανάλογα. Για να γίνει κάτι τέτοιο αρκεί να χρησιμοποιηθεί ένας αισθητήρας υγρασίας εδάφους. Επιδιώκεται το πότισμα να γίνεται αμέσως μετά την μέτρηση και μέχρις ότου το φυτό αποκτήσει την κατάλληλη υγρασία. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση μίας αντλίας νερού που θα ποτίζει αυτόματα. Οι παραπάνω λειτουργίες πρέπει να γίνουν απευθείας στο έδαφος με τη χρήση οχήματος. Προτείνεται η κατασκευή ενός μηχανοκίνητου ρομπότ με προσαρτημένα επάνω του τον αισθητήρα υγρασίας εδάφους και την αντλία νερού. Το ρομπότ θα ακολουθεί και συγκεκριμένη πορεία η οποία θα ταυτίζεται με τη γραμμή καλλιέργειας.

Η ομάδα ρομποτικής του ΓΕΛ Ελευθερούπολης που στηρίχθηκε στη σύγχρονη εκπαιδευτική φιλοσοφία STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics, Επιστήμη – Τεχνολογία – Μηχανική – Μαθηματικά) απαρτίζεται από τον προπονητή – καθοδηγητή, Δρ Δημήτριο Θεοδωρίδη και τους μαθητές, Γαϊτανίδου Μαρία, Κωστικιάδη Χρήστο, Γιαλαμή Αναγνώστη, Μανασιάν Χάικ, Κάππα Παναγιώτη και Τουρασανίδου Θεοδώρα.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button