Παγγαίο

Καρναβάλι και κούλουμα στο Παγγαίο

Εκδηλώσεις προγραμματίζουν οι σύλλογοι
της επαρχίας μας

Επί ποδός βρίσκονται οι Σύλλογοι της επαρχίας Παγγαίου, ενόψει της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας, προετοιμάζοντας τις εκδηλώσεις τους.

Στα περισσότερα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Παγγαίου, το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας θα επικρατήσουν τα παραδοσιακά γλέντια, ενώ δεν θα λείψουν οι παρελάσεις καρναβαλιστών, τα πλούσια εδέσματα και η αναβίωση παραδοσιακών εθίμων της κάθε περιοχής.

Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερούπολης

Ο Πολιτιστικός – Αιμοδοτικός Σύλλογος Ακροβουνίου, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και ο Δήμος Παγγαίου συνδιοργανώνουν για 23η συνεχή χρονιά την Καθαρή Δευτέρα στο Ακροβούνι στις 11.00 π.μ. την αποκριάτικη εκδήλωση «ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΟΙ ΑΠΟΗΧΟΙ». Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

– Μοναδικές παραδοσιακές αθυροστομίες με την ομάδα του Συλλόγου Ακροβουνίου.
– Χοροί στο κλίμα τον ημερών από τα παιδιά του Συλλόγου.
– Επίκαιρες και αποκλειστικές σατυρικές γελοιογραφίες.
– Χορός, τραγούδι και ξεφάντωμα για όλους τους παρευρισκόμενους .
– Προσφορά φασολάδας, λαγάνας, τσίπουρου, χαλβά και όλων των νηστίσιμων μεζέδων.

Την  όλη  εκδήλωση θα συνοδεύει  μεγάλη  ορχήστρα  με  δημοτική  και λαϊκή μουσική για γλέντι μέχρι ξεφαντώματος. Γι’ αυτούς που θέλουν να πετάξουν τον χαρταετό υπάρχει κατάλληλο μέρος έξω από το Ακροβούνι, στους πρόποδες του Παγγαίου Όρους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου  Ακροβουνίου.
Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμισιανών, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργανώνει την Καθαρά Δευτέρα, γλέντι με ποντιακό και λαϊκό πρόγραμμα.

 

Στη Δημοτική Ενότητα Ελευθερών

Για τον εορτασμό των κούλουμων ο Δήμος Παγγαίου έχει ετοιμάσει μεγάλο γλέντι στην κεντρική πλατεία της Νέας Περάμου και της Νέας Ηρακλείτσας με ζωντανή μουσική και μεγάλη ποικιλία από νηστίσιμα εδέσματα, φασολάδα, κρασί και τσίπουρο.

Στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού

Οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού θα ξεκινήσουν την Κυριακή  το απόγευμα  στο Ποδοχώρι, με την αναβίωση του εθίμου «Το  κάψιμο των ψύλλων». Την Καθαρά Δευτέρα, τα κούλουμα θα γιορτασθούν σε διάφορα Δημοτικά Διαμερίσματα της Δημοτικής Ενότητας.

 

Στη Δημοτική Ενότητα Παγγαίου

Οι εκδηλώσεις στη Δημοτική Ενότητα Παγγαίου θα ξεκινήσουν την Κυριακή το απόγευμα όπου αναβιώνει στην Νικήσιανη το έθιμο του καψίματος των Ψύλλων. Στο ύψωμα της Μονής του Αγίου Ιωάννη συγκεντρώνεται μία μεγάλη σωρός από πουρνάρια και στη συνέχεια ανάβει μία μεγάλη φωτιά. Χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Νικήσιανης, αλλά κι άλλων συλλόγων θα πλαισιώσουν την εκδήλωση.

Ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοχωρίου σας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί τα κούλουμα με νηστίσιμα εδέσματα και παραδοσιακά ακούσματα. Η εκδήλωση, καιρού επιτρέποντος, θα γίνει στη θέση Δεξαμενή. Επίσης, την Καθαρά Δευτέρα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γεωργιανής θα γιορτάσει τα Κούλουμα στο γήπεδο 5Χ5, προσφέροντας άφθονα νηστίσιμα εδέσματα και με ποντιακό και λαϊκό πρόγραμμα.

 

Στη Δημοτική Ενότητα Πιερέων

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Σιδηροχωρίου, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, διοργανώνει την Κυριακή το πρωί καρναβαλική εκδήλωση με λαϊκή και δημοτική ορχήστρα, πλούσια εδέσματα και άφθονο κρασί και τσίπουρο και  για τους μερακλήδες γίδα βραστή.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μεσορόπης, την ίδια ημέρα, στην πλατεία του χωριού, θα αναβιώσει το έθιμο της Ντερβένας, με συνοδεία μουσικής και με άφθονο φαγητό και ποτό.

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Δωματίων, την Καθαρά Δευτέρα, τα μέλη του τοπικού συλλόγου «Το Γεφύρι» θα ετοιμάσουν στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου  την παραδοσιακή φασολάδα και θα σας στρώσουν το τραπέζι με πλούσια νηστίσιμα εδέσματα. Ζωντανή μουσική θα σας συντροφεύει από παραδοσιακή και λαϊκή ορχήστρα για να χορέψετε και να γλεντήσετε με την ψυχή σας. Όσοι βρεθούν στα Δωμάτια θα έχουν την ευκαιρία κάνοντας μια βόλτα στο χωριό να βρεθούν κοντά στη φύση όπως το απαιτεί η μέρα, να γνωρίσουν τις ομορφιές του παραδοσιακού χωριού και να πετάξουν τον χαρταετό τους.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button