Αγροτικά

Ευοίωνη η φετινή σταφυλική παραγωγή

Δυσοίωνες οι οικονομικές προσδοκίες των παραγωγών λόγω ΕΦΚ

fetini-stafyliki-paragogi-1Με τους καλύτερους οιωνούς από πλευράς ποιότητας της σταφυλικής παραγωγής αλλά τους χειρότερους από πλευράς οικονομικών προσδοκιών για τον κλάδο ξεκίνησε ο φετινός τρύγος, καθώς η αγορά κρασιού είναι αποσταθεροποιημένη και απειλείται με πλήρη κατάρρευση εξ αιτίας του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο προϊόν.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε σύσκεψη εκπροσώπων των οινοποιητικών συνεταιρισμών στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκε επίσης και το θέμα του συνεταιριστικού σχήματος που θα διαδεχτεί την ΠΑΣΕΓΕΣ.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία που παρέθεσαν ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χρ. Μάρκου και ο διευθυντής της Οργάνωσης Παρ. Κορδοπάτης, αλλά και από τις τοποθετήσεις των συνεταιριστικών εκπροσώπων, προκύπτει ότι:
-Η σταφυλική παραγωγή έχει υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, ενώ είναι σημαντικά μειωμένη σε Κρήτη, περιοχές Νότιας Ελλάδας και Τύρναβο. Στο Ηράκλειο η μείωση υπερβαίνει το 60%, ενώ στον Τύρναβο η παραγωγή Μοσχάτου εκτιμάται μειωμένη κατά 50% και στα λευκά από 10 – 15%. Και στις περιοχές όμως που η παραγωγή υπολογίζεται στα περσινά επίπεδα, όπως στη Νεμέα, το ύψος της παραμένει χαμηλό, καθώς πέρυσι η σταφυλική παραγωγή ήταν από τις μικρότερες των τελευταίων δεκαετιών.
-Οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν  στα περσινά επίπεδα με ελαφρά αυξητικές τάσεις ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλές περιοχές κερδοσκοπικά συμφέροντα, εκμεταλλευόμενα την αστάθεια της αγοράς, μεθοδεύουν την αγορά του προϊόντος σε εξευτελιστικά επίπεδα, κάτι που, όπως τόνισαν οι συνεταιριστές, δεν θα περάσει καθώς όπου κριθεί αναγκαίο οι συνεταιρισμοί θα ορίσουν ρεαλιστικές τιμές ασφαλείας.

Κατάργηση ΕΦΚ

Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, καθώς όχι μόνο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα στο δημόσιο αλλά έγινε και αιτία απώλειας σταθερών εσόδων με την διόγκωση της παραοικονομίας που προκάλεσε.
Από στοιχεία που παρέθεσε ο διευθυντής της Οργάνωσης Παρ. Κορδοπάτης, προκύπτει ότι η επιβολή του Ε.Φ.Κ. γιγάντωσε το παραεμπόριο του κρασιού από αδήλωτα οινοποιεία και σε κάποιο βαθμό και από νόμιμα και, πλέον, περίπου 4,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα διακινούνται παράνομα. Από τον ΕΦΚ στο κρασί το δημόσιο θα εισπράξει μόλις 14 εκ ευρώ, στην καλύτερη περίπτωση, από τα 60 που προσδοκούσε, ενώ θα απολέσει και σημαντικό μέρος των τακτικών εσόδων (από ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) λόγω μείωσης των κανονικών συναλλαγών. Τυχόν διατήρηση του καταστροφικού φόρου θα επιφέρει πλήρη κατάρρευση της αγοράς κρασιού, τονίστηκε στη σύσκεψη και επισημάνθηκε ότι ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης η κυβέρνηση οφείλει να τον καταργήσει, διορθώνοντας το λάθος με την επιβολή του.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button