Παγγαίο

Το έθιμο της «Ντερβένας» αναβίωσε στην Μεσορόπη

Στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Μεσορόπης του Δήμου Παγγαίου, αναβίωσε την Κυριακή, τελευταία ημέρα της Αποκριάς, το έθιμο της «Ντερβένας».

Οι Ντερβένες (μεγάλες φωτιές) είναι ένα παλιό, προχριστιανικό έθιμο με πολύ βαθιές ρίζες, που ανάγονται στην πυρολατρεία των αρχαίων χρόνων. Πρόκειται για κλασσική περίπτωση ειδωλολατρικών εκδηλώσεων που από τα πανάρχαια χρόνια πέρασαν στη Χριστιανική θρησκεία και έφτασαν μέχρι τις μέρες μας.

Είναι πολύ γνωστό ότι με τη μαζική συρροή των ειδωλολατρών στο Χριστιανισμό εισέδυσαν και πολλά παγανιστικά (ειδωλολατρικά) στοιχεία στη Χριστιανική Θρησκεία, που όμως αφομοιώθηκαν από τη μεγάλη δύναμη της Εκκλησίας και έτσι αυτά συνδέθηκαν με τις χριστιανικές γιορτές. Πήραν, δηλαδή, ένα χριστιανικό περιεχόμενο και απέκτησαν ένα βαθύτατο θρησκευτικό νόημα.

Οι «Ντερβένες» έχουν σήμερα διπλό συμβολισμό:

α) Με τη φωτιά ζεσταίνονται οι καρδιές των ανθρώπων και

β) με την καθαρτική ιδιότητα της φωτιάς καίγεται ο παλιός άνθρωπος με τα μίση, τα πάθη, τις αμαρτίες και τις κακίες του και γεννιέται ένας νέος, ανακαινισμένος άνθρωπος, έτοιμος πια να μπει στην περίοδο της προσευχής και της νηστείας, που αρχίζει την επόμενη μέρα, την Καθαρά Δευτέρα, και εξαγνισμένος έτσι, να δεχτεί το μήνυμα της θυσίας του θεανθρώπου.

Την Κυριακή το απόγευμα, αρκετός κόσμος βρέθηκε στην Μεσορόπη για να δει την αναβίωση αυτού του εθίμου. Και όλος αυτός ο κόσμος που πήγε, δεν έφυγε χωρίς κέρδος. Οργανώθηκε γλέντι όπου ο κόσμος απόλαυσε τα γευστικά εδέσματα και το άφθονο κρασί.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button