Παγγαίο

Εκδήλωση στη μνήμη της Μαντώ Μαυρογένους

Διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσθένης

Μια ακόμη υπέροχη βραδιά μας χάρισε, την Κυριακή (25/3), ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσθένης «ΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ», με το αφιέρωμά του στην Μαντώ Μαυρογένους  που διοργάνωσε απόλυτα επιτυχώς στην αίθουσα του Λαογραφικού Μουσείου Μουσθένης. Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η φιλόλογος Ιωάννα Ρωμανού – Ανδρέογλου, η οποία μαζί με την Νίκη Γκίνογλου μας αφηγήθηκαν τη συναρπαστική ζωή της Μαντώ Μαυρογένους , ενώ την εκδήλωση «έντυσε» μουσικά, στο πιάνο ο Γιάννης Κανάκης και στο τραγούδι η Μαριάννα Κεσόγλου.

Στην αφήγηση τους οι  κυρίες Ρωμανού και Γκίνογλου μας οδήγησαν σε ένα ταξίδι στους δρόμους της Ιστορίας και του θρύλου, πλημμυρισμένο με εικόνες και αποκαλύψεις που συγκλονίζουν. Τόνισαν ότι υπήρξε πρότυπο αυτοθυσίας, ανιδιοτέλειας, αγάπης για την πατρίδα και ενέπνευσε με το αδαμάντινο και ιδεοφόρο παράδειγμά της, στην παλιγγενεσία του έθνους, όχι μόνο τις ελληνίδες, αλλά και τις φιλέλληνες διανοούμενες της Ευρώπης. Η Μαντώ Μαυρογένους  θυσίασε στον αγώνα για τον εξοπλισμό του στόλου μας, αλλά και την δημιουργία τμήματος πεζικού, την πελώρια περιουσία της από χρυσά νομίσματα και ακίνητα της εποχής, μα πάνω από όλα τα νιάτα της, αφού πάνω στις πολιτικές ίντριγκες των μικροπολιτικών της επανάστασης, προσέκρουσε και εθραύσθη η λεπταίσθητη υγεία της. Για να λάβει τελικά άδικη αμοιβή από την πατρίδα και να πεθάνει πάμπτωχη και λησμονημένη, αυτή η μεγάλη ελληνίδα αρχοντοπούλα, που το εμπνευστικό παράδειγμά της συνέγειρε ηθικά όλο τον πολιτισμένο κόσμο της εποχής.

Στη συνέχεια παρουσίασαν τον σύντομο, αλλά τόσο μεστό εθνικής ευπραξίας βίο της λαμπρής ελληνίδας.

Την εκδήλωση τίμησαν, μεταξύ άλλων, ο τ. δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου, Βασίλης Ξουλόγης και η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μουσθένης Αμαλία Κλουφά.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button