Παγγαίο

Δήμος Παγγαίου: Ψηλά στην ατζέντα η αντιπυρική προστασία

Στις δράσεις του γραφείου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Παγγαίου, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου, αναφέρθηκε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου, Στέργιος Κεχαγιάς.

Παράλληλα, μίλησε και για την προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος MED4ALL για την ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών που θα χρησιμοποιήσουν, όταν χρειαστεί, τους 30 απινιδωτές που έχουν εγκατασταθεί σε πολλά και διαφορετικά σημεία του δήμου Παγγαίου.

«Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιούμε σωστά τα χρήματα που έρχονται από τη ΣΑΤΑ για δράσεις πολιτικής προστασίας, στο μέτρο που μπορούμε γιατί οι απαιτήσεις είναι υπέρμετρες…»

Όπως σημείωσε αρχικά ο κ. Κεχαγιάς, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, έχει ψηλά στην ατζέντα του την προστασία του περιβάλλοντος.

«Προτεραιότητά μας είναι να χρησιμοποιούμε σωστά τα χρήματα που έρχονται από τη ΣΑΤΑ για δράσεις πολιτικής προστασίας, στο μέτρο που μπορούμε γιατί οι απαιτήσεις είναι υπέρμετρες. Εδώ πρέπει να πούμε ότι ευτυχώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευθερούπολης είναι πανταχού παρούσα κι αυτό το είδαμε και πέρυσι στη δύσκολη φωτιά στο Παγγαίο, όπου φάνηκε η σωστή συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις. Όσον αφορά τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα όποιος λέει ότι είναι έτοιμος ζει σε άλλο πλανήτη. Ποτέ δεν είσαι έτοιμος. Οφείλουμε όμως να είμαστε έτοιμοι στο μεγαλύτερο ποσοστό ετοιμότητας που μπορούμε να έχουμε», ανέφερε σχετικά ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Παγγαίου.

«Προσπαθούμε να ενημερώσουμε όσο μπορούμε, ώστε οι πολίτες να είσαι όσο πιο πολύ υπεύθυνοι…»

«Χρειάζεται περισσότερη ευαισθητοποίηση στους πολίτες. Δεν αρκεί να ζητάμε μόνο από τον δήμο, όπου όλοι εκεί απευθύνονται, είτε είναι υπεύθυνος, είτε όχι. Προσπαθούμε να ενημερώσουμε όσο μπορούμε, ώστε οι πολίτες να είσαι όσο πιο πολύ υπεύθυνοι. Οφείλω να πω ότι υπάρχει μεγάλη ευαισθησία, ειδικά από αγρότες που τη νύχτα βρίσκονται στα κτήματά τους και μας ενημερώνουν για ύποπτες κινήσεις ή φωτιές. Ακόμη και οι υδρονομείς μας έχουν ευαισθησία κι όλοι πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα και το φετινό καλοκαίρι με δεδομένη την παρατεταμένη ανομβρία. Να σημειώσουμε επίσης ότι μέχρι πρόσφατα το περιπολικό της Π.Υ. Ελευθερούπολης που στάθμευε στο δασάκι της Εξοχής, από φέτος και μέχρι να λειτουργήσει ο εθελοντικός πυροσβεστικός σταθμός θα βρίσκεται στην παραλία Οφρυνίου, με το προσωπικό του περιπολικού να φιλοξενείται στο παλιό ιατρείο της περιοχής», συμπλήρωσε σχετικά ο κ. Κεχαγιάς.

«Έχουμε εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής 60 άτομα από όλο τον δήμο Παγγαίου, ώστε ανά πάσα στιγμή όποιος βρίσκεται στον απινιδωτή να έχει τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσει…»

Μιλώντας στη συνέχεια για το πρόγραμμα MED4ALL, στο οποίο μετείχε ο δήμος Παγγαίου εξασφαλίζοντας μεγάλο αριθμό απινιδωτών, ο κ. Κεχαγιάς επισήμανε:

«Μετά από συνεννόηση του δημάρχου με το Κ.Υ. Ελευθερούπολης, τοποθετήσαμε 11 απινιδωτές σε αντίστοιχα περιφερειακά ιατρεία σε όλο τον δήμο Παγγαίου, για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων. Παράλληλα εγκαταστήσαμε δυο συστήματα τηλεϊατρικής σε Νέα Πέραμο και Νικήσιανη. Πλέον καλύπτουμε με απινιδωτές και τους ναυαγοσώστες κι έχουμε ένα σύνολο 30 απινιδωτών που καλύπτουν όλο τον δήμο. Όμως αυτά τα μηχανήματα δεν θα αξιοποιούνταν αν δεν υπήρχε προσωπικό να τα χειριστεί. Έχουμε εκπαιδεύσει μέχρι στιγμής σε συνεννόηση με το ΕΚΑΒ, 60 άτομα από όλο τον δήμο Παγγαίου, ώστε ανά πάσα στιγμή όποιος βρίσκεται στον απινιδωτή να έχει τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσει. Τέλος Ιουνίου θα εκπαιδευτούν ακόμη 30 άτομα. Το απόγευμα της Πέμπτης (2/6) επιδόθηκαν έντυπες βεβαιώσεις σε όσους έμαθαν να τους χρησιμοποιούν σε μια τελετή που έγινε στο αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» παρουσία τοπικών αρχών, με στόχο να παρακινήσουμε κι άλλους για να έχουμε ικανοποιητικό αριθμό «μάχιμων» πολιτών στην αντιμετώπιση ανακοπών και πνιγμών».

Να σημειωθεί τέλος ότι στις 17 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο εκδήλωση με θέμα την ασφάλεια στη θάλασσα και τα ναυτικά ατυχήματα, η οποία πέρυσι αναβλήθηκε λόγω της πυρκαγιάς στο Παγγαίο. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υποναύαρχος ε.α. του Λ.Σ., Δημόκριτος Ζιρίτης.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button