Παγγαίο

«Χιονιάς» στην αγορά της Ελευθερούπολης

Αισθητή η απουσία των καταναλωτών – Απογοητευμένοι οι έμποροι

Απογοητευμένοι είναι οι έμποροι της Ελευθερούπολης από την κίνηση στην αγορά, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της περιόδου των χειμερινών εκπτώσεων.

Σημαντικό μερίδιο «ευθύνης» για την αρνητική αυτή εικόνα, όπως τονίζουν, αποδίδεται στην αρνητική ψυχολογία των καταναλωτών αλλά και στη μεγάλη οικονομική κρίση που πλήττει τον κόσμο, ο οποίος κοιτάζει να καλύψει πρώτα τις τρέχουσες οικονομικές του ανάγκες. Αρνητικό πρόσημο αποτέλεσε και το φαινόμενο της κακοκαιρίας που έπληξε το προηγούμενο διάστημα την περιοχή και ο κόσμος δεν κινήθηκε καν στην αγορά.

Όπως υποστηρίζουν οι έμποροι, οι καταναλωτές επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν το εισόδημα τους για βασικά είδη πρώτης ανάγκης, που και για αυτά μερικές φορές δεν φτάνουν τα χρήματα,  και να κόψουν από τα δευτερεύοντα, όπως η ένδυση και η υπόδηση. Ως εκ τούτου, ο συγκεκριμένος κλάδος –αλλά όχι μόνον αυτός- οδηγείται σε πολλά δύσβατα μονοπάτια.

Η εικόνα που μεταφέρεται από τους εμπόρους, σχετικά με τον τρόπο που κινείται η αγορά τις τρέχουσες ημέρες των εκπτώσεων είναι ότι οι καταναλωτές απλώς κοιτάζουν. Δεν ψωνίζουν ή προβαίνουν στην αγορά ενός μόνο προϊόντος, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές που προχωρούσαν σε εκτεταμένες αγορές.

Αυτή η περιγραφή των εμπόρων επιβεβαιώνεται και από τους καταναλωτές, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία παραδέχονται ότι πράγματι με τις εκπτώσεις να κυμαίνονται από 20% έως και  50% οι τιμές των αγαθών είναι πιο προσιτές, αλλά με άδειο το πορτοφόλι τους, αυτό αποτελεί για αυτούς «δώρον άδωρον».

Αναγνωρίζουν ότι οι περισσότεροι έμποροι προχωρούν σε σημαντικές προσφορές, αλλά η προϋπάρχουσα ακρίβεια και η αδυναμία να ξοδέψουν μεγάλα ποσά, τους αναγκάζει να αγοράζουν μόνο πράγματα τα οποία τα έχουν πραγματική ανάγκη και ότι οι εκπτώσεις είναι «απλώς ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο».

Όσον αφορά στην περαιτέρω πορεία των εκπτώσεων, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, οι έμποροι ελπίζουν να αλλάξει το κλίμα αν και οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες καθώς θεωρούν ότι από τη στιγμή που τα αίτια της αρνητικής κατάστασης συνεχίζονται, τότε δεν θα αλλάξει και το αποτέλεσμα.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button