Παγγαίο

Αναβίωσαν οι «Αράπηδες» στη Νικήσιανη

Πολύς κόσμος έγινε κοινωνός αυτού του ιδιόμορφου δρώμενου

Αναβίωσε το Σάββατο, ανήμερα των Φώτων, με τον παραδοσιακό τρόπο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικήσιανης το έθιμο των «Αράπηδων». Πολύς κόσμος  κατέκλυσε για άλλη μια χρονιά την αυλή του δημοτικού σχολείου και τους γύρω δρόμους για να γίνουν κοινωνοί αυτού του ιδιόμορφου δρώμενου, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Πέρα από τον καθαρά διονυσιακό τους χαρακτήρα, εικάζεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τον Μέγα Αλέξανδρο για να απωθήσει τους εχθρούς του, λόγω της αποκρουστικής όψης τους.

Αργότερα, οι κάτοικοι του Παγγαίου, σε συνδυασμό με τα διονυσιακά ορφικά μυστήρια, έκαναν αναπαράσταση του γεγονότος και έτσι έχει διασωθεί μέχρι τις μέρες μας, αναλλοίωτο. Η αναβίωση ξεκίνησε αρχικά με ένα τμήμα με παιδιά ντυμένα με φορεσιές «Αράπηδων», τα οποία έδωσαν την δική τους παράσταση, ενώ στη συνέχεια ήρθαν οι ομάδες των «Αράπηδων» για την κορύφωση του εθίμου. Ειδικότερα οι ομάδες αφού έκαναν παρέλαση στους δρόμους της Νικήσιανης, κάτω από τους εκκωφαντικούς ήχους των κουδουνιών τους, έφτασαν στο προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου για την τελική μάχη. Εκεί δύο αρχηγοί ομάδων παλεύουν μέχρι την τελική πτώση του ενός. Στη συνέχεια γύρω από τον πεσμένο αρχηγό συγκεντρώνονται όλοι οι «Αράπηδες» σε μια μυσταγωγία που τελειώνει με την ανάσταση του νεκρού, η οποία συμβολίζει και το ξύπνημα της φύσης από το λήθαργο του χειμώνα. Η ολοκλήρωση του δρώμενου ολοκληρώθηκε με ένα ξέφρενο ιδιόρρυθμο χορό όλων των «Αράπηδων». Την όλη εκδήλωση πλαισίωναν με όμορφους χορούς, χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Νικήσιανης, του Φωτολίβους Δράμας και της Ελευθερούπολης.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button