Πολιτισμός

64ο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τη μνήμη του Μισέλ Δημόπουλου, με μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις. Ο Μισέλ Δημόπουλος, διευθυντής του Φεστιβάλ από το 1991 μέχρι το 2005, έδωσε νέα πνοή και διεύρυνε τους διεθνείς ορίζοντες του θεσμού, κάνοντας πραγματικότητα τη διεθνοποίηση του Φεστιβάλ.

Μετονομασία Χρυσού Αλέξανδρου Meet the Neighbors+

Το Φεστιβάλ θυμάται την αγάπη του Μισέλ Δημόπουλου για την ανακάλυψη νέων δημιουργών και γι’ αυτό μετονομάζει τον Χρυσό Αλέξανδρο του ενισχυμένου και διευρυμένου τμήματος Meet the Neighbors+ σε «Χρυσός Αλέξανδρος – Μισέλ Δημόπουλος».

Το αναβαθμισμένο Meet the Neighbors+ περιλαμβάνει πρώτες ή δεύτερες ταινίες από τις 36 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, στις οποίες απευθύνεται η Αγορά, ο αναπτυξιακός πυλώνας του Φεστιβάλ.

Ο Χρυσός Αλέξανδρος – Μισέλ Δημόπουλος συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ (όπως και ο Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος στο Διεθνές Διαγωνιστικό).

Ειδική προβολή

Το Φεστιβάλ, σε μια ξεχωριστή βραδιά, αφιερώνει μια προβολή στη μνήμη του. Η ταινία του Βίκτορ Ερίθε, αγαπημένου δημιουργού του Μισέλ Δημόπουλου, Το πνεύμα του μελισσιού, θα προβληθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στις 18:00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας. Για τον Μισέλ και την κληρονομιά του στο σινεμά θα μιλήσουν μαζί με την ομάδα του Φεστιβάλ οι δημοσιογράφοι Βένα Γεωργακοπούλου και Μαρία Κατσουνάκη και ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης. Κοντά μας στην προβολή θα είναι και η οικογένεια του Μισέλ Δημόπουλου.

Ταινίες σπουδαίων δημιουργών στην έναρξη και λήξη του Φεστιβάλ!

Η ταινία Στη φωτιά του γαλλο-βιετναμέζου σκηνοθέτη Τραν Αν Χουνγκ, η οποία κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, ανοίγει το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 2 Νοεμβρίου, ενώ η ταινία Πεσμένα Φύλλα του αγαπημένου φινλανδού δημιουργού Άκι Καουρισμάκι, η οποία απέσπασε το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες, θα είναι η ταινία λήξης της φετινής διοργάνωσης και θα προβληθεί στις 12 Νοεμβρίου. Και οι δύο ταινίες είναι οι επίσημες υποβολές των χωρών τους (Γαλλία και Φινλανδία) για το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας.

Οι ελληνικές ταινίες του 64ου ΦΚΘ

Στο 64ο ΦΚΘ θα δούμε σε πρώτη προβολή 23 ελληνικές ταινίες. Επτά συμμετέχουν στα διεθνή διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν οι ταινίες Animal της Σοφίας Εξάρχου, Medium της Χριστίνας Ιωακειμίδη και Ο τελευταίος ταξιτζής του Στέργιου Πάσχου. Το Meet the Neighbors+ που φέτος αναβαθμίστηκε και διευρύνθηκε, απονέμοντας βραβεία και χρηματικά έπαθλα που έχουν εξισωθεί με το Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, περιλαμβάνει δύο ελληνικές ταινίες: Guest Star του Βασίλη Χριστοφιλάκη και Φόνισσα της Εύας Νάθενα.

Ακόμη δύο ελληνικές ταινίες συναντούμε στο διαγωνιστικό τμήμα . Πρόκειται για τις ταινίες Κάμπια νύμφη πεταλούδα του Κύρου Παπαβασιλείου και Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος του Χάρη Βαφειάδη. Το Φεστιβάλ διοργανώνει, επίσης, αφιερώματα σε δύο σπουδαίους δημιουργούς: τον Τάκη Κανελλόπουλο και τον Νίκο Περάκη, στον οποίο θα απονεμηθεί τιμητικός Χρυσός Αλέξανδρος. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει δύο διαμάντια του ελληνικού σινεμά σε καθολικά προσβάσιμες προβολές, σε συνεργασία με την Alpha Bank, τον χορηγό προσβασιμότητας του Φεστιβάλ. Πρόκειται για τις ταινίες Ουρανός του Τάκη Κανελλόπουλου και BIOS + Πολιτεία του Νίκου Περάκη.

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου διοργανώνεται όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος. Τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ήταν οι: Γιώργος Αγγελόπουλος (σκηνοθέτης), Σοφία Γεωργοβασίλη (ηθοποιός και σκηνοθέτις), Αλέξανδρος Παπαγεωργίου (κριτικός κινηματογράφου).

Το Φεστιβάλ δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο μια σειρά από ανεξάρτητα βραβεία απονέμονται στο πλαίσιό του και έχουν ως στόχο να ενισχύσουν το ελληνικό σινεμά. Φέτος, θα απονεμηθούν και δύο νέα βραβεία, το βραβείο της Finos Film, ύψους 3.000 ευρώ και το βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής της ΕΡΤ, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ.

Διεθνές Διαγωνιστικό

(Φόνισσα)

Animal – Σκηνοθεσία: Σοφία Εξάρχου, Medium – Σκηνοθεσία: Χριστίνα Ιωακειμίδη, Ο τελευταίος ταξιτζής – Σκηνοθεσία: Στέργιος Πάσχος, Meet the Neighbors+ Guest Star – Σκηνοθεσία: Βασίλης Χριστοφιλάκης, Φόνισσα – Σκηνοθεσία: Εύα Νάθενα

Κάμπια νύμφη πεταλούδα – Σκηνοθεσία: Κύρος Παπαβασιλείου, Μικρά πράγματα που πήγαν λάθος – Σκηνοθεσία: Χάρης Βαφειάδης.

Επίσης, σε επίσημη πρώτη θα προβληθούν οι ταινίες: Dolls of Dresden – Σκηνοθεσία: Αλέξης Τσάφας, METS – Σκηνοθεσία: The Callas (Λάκης και Άρης Ιωνάς), Tranzit – Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς, ΑΛΕΥΡΙΝΟ – Το σπέρμα του σύμπαντος – Σκηνοθεσία: Νίκος Αλευράς, Γυάλα – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Φραγκούλης, Εξέλιξη – Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου, Επαγγελματίας υπνοβάτης – Σκηνοθεσία: Βασίλης Ραΐσης, Το καλοκαίρι της Κάρμεν – Σκηνοθεσία: Ζαχαρίας Μαυροειδής, Μινόρε – Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας, Μονοκατοικία – Σκηνοθεσία: Ιωακείμ Μυλωνάς, Νέα ήπειρος – Σκηνοθεσία: Παντελής Παγουλάτος, Πέντε σελίνια νάυλον – Σκηνοθεσία: Χρίστος Σιοπαχάς. Η περιπέτεια του βλέμματος – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης, Πολύδροσο – Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Βούλγαρης (The Boy)

Ξεπερνώντας τα σύνορα

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται σε πρεμιέρα δύο ταινίες ελληνικού ενδιαφέροντος, γυρισμένες εκατέρωθεν των συνόρων της ελληνικής επικράτειας:

Voices in Deep – Σκηνοθεσία: Ιάσονας Ραφτόπουλος, Ο Ραψωδός – Σκηνοθεσία: Νίκολαϊ Χάμελ

Ταινίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό

(Animal)

Το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τόσο μέσα από το πρόγραμμά του όσο και μέσα από τις δράσεις της Αγοράς, στηρίζει με συγκεκριμένες ενέργειες, προγράμματα και βραβεία την ελληνική κινηματογραφική κοινότητα, δίνοντας screening fee σε όλες τις ελληνικές ταινίες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, συνεχίζει τη στήριξη στις ελληνικές ταινίες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, προσφέροντας 3.000 ευρώ ανά ταινία, σε δημιουργούς που συμμετέχουν με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους στα σημαντικότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο, Λοκάρνο, Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Λονδίνο, Ρότερνταμ, Νέα Υόρκη, Τραϊμπέκα, Τορόντο, Σάντανς, Μπουσάν, IDFA, Hot Docs, Nyon). Πρόσφατο παράδειγμα η ταινία Animal της Σοφίας Εξάρχου, η οποία συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Το Φεστιβάλ παρέχει, επίσης, μια πολύτιμη ευκαιρία στους Έλληνες σκηνοθέτες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε επαγγελματίες του σινεμά από το εξωτερικό. Ταινίες από τη φετινή ελληνική παραγωγή​​ θα προβάλλονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα Cinando –ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία παγκοσμίως για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

Η ελληνική δημιουργία θα πρωταγωνιστήσει στο 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου.

Ανάμεσά τους και μια ειδική προβολή στη μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου.  Συγκεκριμένα, θα προβληθεί μια εμβληματική ταινία του ελληνικού σινεμά, Το παρελθόν μιας γυναίκας του Γιάννη Δαλιανίδη, που σπάνια προβάλλεται στη μικρή οθόνη.

  Ο Ορέστης Ανδρεαδάκης

«Σπουδαίες ταινίες πρώτης προβολής, με βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις στα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ,  δήλωσε στη συνέντευξη τύπου ο Διευθυντής Ορέστης Ανδρεαδάκης. Ταινίες-ορόσημα του παγκόσμιου σινεμά για δεύτερη σερί χρονιά, ως επιστέγασμα μιας πρωτοβουλίας που εγκαινιάστηκε πέρσι και αγαπήθηκε από το κοινό. Νέες ενότητες προβολών με ταινίες που ταξιδεύουν μακριά από τις συμβάσεις και μας ωθούν να επαναδιαπραγματευτούμε τα όριά μας. Συναρπαστικά και ευρηματικά αφιερώματα από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης σε αγαπημένους δημιουργούς και δημοφιλή κινηματογραφικά ρεύματα. Ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δράσεις και ταινίες για παιδιά και όλη την οικογένεια. Pop-up προβολές σε ειδικά επιλεγμένες ημερομηνίες. Όλα τα παραπάνω συγκροτούν το ανανεωμένο και πλουραλιστικό πρόγραμμα της κινηματογραφικής σεζόν 2023-2024 στις αίθουσες του  64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης».

ΠΑΥΛΟΣ  ΛΕΜΟΝΤΖΗΣ

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button