ΕλλάδαΚαβάλα

1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Γράφουν οι μαίες του Κέντρου Υγείας Ελευθερούπολης , Νατσαρίδου Μελίνα και Τσελίδου Μαρία

AIDSH 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDSτο 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στη φετινή χειμερινή εκστρατεία με αφορμή τα 30 χρόνια εμφάνισης του ιού του AIDSτο μήνυμα είναι <μηδενίζουμε….. τις νέες μολύνσεις, τους θανάτους, τις διακρίσεις> με τους παρακάτω στόχους:

  • Έγκαιρη διάγνωση με συνέπεια την καλύτερη πρόγνωση και μείωση νέων μολύνσεων.
  • Μείωση του αριθμού ατόμων που δεν γνωρίζουν την οροθετικότητά τους από HIV ή μόλυνση από άλλο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα.
  • Αναχαίτηση του επιπολασμού του ιού του ΑΙDSστους χρήστες ενδοφλέβιων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Το AIDSείναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία.

Από το 1981  που παρατηρήθηκε κλινικά στις ΗΠΑ, γύρω στα 39.000.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ 78.000.000 είναι φορείς του ιούHIV.

Ο HIV, oιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, επιτίθεται και προοδευτικά καταστρέφει μια κατηγορία  κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που λέγονται CD4 λεμφοκύτταρα. Όταν ο αριθμός αυτών των λεμφοκυττάρων μειωθεί σημαντικά, ο οργανισμός δεν μπορεί να καταπολεμήσει τις ασθένειες που μπορεί να εμφανιστούν κι έτσι αυτές να αποβούν επικίνδυνες για τη ζωή. Έτσι εκδηλώνεται το AIDS. Ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον ιό  μπορεί να μην έχει συμπτώματα, μπορεί όμως πάντα να μεταδώσει τη μόλυνση. Το άτομο αυτό το αποκαλούμε <οροθετικό> .

Ο HIV, oιός που προκαλεί το AIDS, βρίσκεται σε όλα τα βιολογικά υγρά του σώματος.

Ωστόσο, δυνητικά ικανά να μολύνουν είναι: το αίμα, το σπέρμα,  τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα. Συγκεκριμένα η μετάδοση του ιού γίνεται : με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη με οροθετικό άτομο, με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος ή παραγώγων αίματος, από μητέρα που έχει μολύνει το παιδί της στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή του θηλασμού,  με τη χρήση από κοινού αιχμηρών αντικειμένων(ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες κ.τ.λ.).

Ο HIVδεν μεταδίδεται από: τον αέρα, τη θάλασσα, την πισίνα, τα έντομα, την τουαλέτα τηνκοινή χρήση μαγειρικών σκευών, το σάλιο, τη σωματική επαφή το φιλί.

Η μόλυνση από τον ιό του AIDSμπορεί να προληφθεί με :

  • αμοιβαία πιστή μονογαμική σχέση δύο μη μολυσμένων συντρόφων,
  • τη σωστή χρήση προφυλακτικού κάθε φορά, σε όλη τη διάρκεια και σε κάθε είδους σεξουαλική επαφή με κάθε ερωτικό σύντροφο,
  • την αποφυγή χρήσης από κοινού αιχμηρών αντικειμένων,
  • τη συμβουλευτική καθοδήγηση μητέρων με HIVλοίμωξη για την αποφυγή γέννησης παιδιών μολυσμένων με τον ιό.

ΤοAIDS μας αφορά όλους. Δεν κάνει διακρίσεις εθνικότητας, φύλου, φυλής, θρησκείας, ηλικίας, επαγγέλματος.

Η διάκριση, η απόρριψη και ο αποκλεισμός των συνανθρώπων μας που πάσχουν από ΑΙDSαποδυναμώνει τους κοινωνικούς δεσμούς, οι οποίοι στηρίζουν την κοινωνία. Τα άτομα αυτά έχουν ανάγκη τη στήριξή μας.

Μαζί θα πολεμήσουμε το AIDS που μας απειλεί. Αν δεν προσέξουμε, κινδυνεύουμε. Τώρα είναι η ώρα της  προφύλαξης, αύριο μπορεί να είναι αργά. Για να κερδίσουμε τη μάχη πρέπει να εξαλείψουμε την άγνοια, να αποφύγουμε τον πανικό, να δείξουμε ψυχραιμία.

Αισιόδοξα μηνύματα για την τιθάσευση του ιού εκπέμπει η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, που τονίζει ότι <το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030>.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button