Καβάλα

Τι απαιτεί ο δήμος Καβάλας από τους δημότες για την πυρασφάλεια

Συνέντευξη Τύπου για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος που οφείλουν να λάβουν οι αρμόδιοι φορείς και οι πολίτες, κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Απριλίου 2024 ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Τεχνικών Έργων, Κυριάκος Σταυρίδης και Αλέξης Γούλας αντίστοιχα, και ο Προϊστάμενος Του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καβάλας, Γιώργος Τσακαλίδης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ: “Η συνεργασία των πολιτών με τους αρμόδιους φορείς και η εφαρμογή των νόμων της ελληνικής πολιτείας είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να προστατέψουμε τον φυσικό μας πλούτο και τις κατοικίες μας, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Νομίζω ότι αν φανούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας, όπως τα προηγούμενα χρόνια, τότε θα αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις και το φετινό καλοκαίρι”.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ: “Πρέπει να κάνουμε και αυτό το καλοκαίρι, όσα κάναμε τις προηγούμενες χρονιές.

Καθαρίζουμε τις αυλές, φροντίζουμε για την αποψίλωση της χαμηλής βλάστησης γύρω από τα σπίτια μας και απομακρύνουμε τα εύφλεκτα υλικά, ενώ παράλληλα διευκολύνουμε την πρόσβαση στις οικίες στις πυροσβεστικές δυνάμεις, σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να καθαρίσει τα σημεία που βρίσκονται σχολεία ή άλλα δημοτικά κτήρια.

Για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, θα ενημερώσουμε άμεσα τόσο τους Πρόεδρους των δημοτικών κοινοτήτων, όσο και τους Συλλόγους της πόλης, για όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία”.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΑΛΕΞΗΣ ΓΟΥΛΑΣ: “Οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε το αυτονόητο. Εκτός από τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, πρέπει να εκπαιδεύσουμε την οικογένειά μας για τον τρόπο που θα αντιδράσει αν παραστεί ανάγκη.

Οι σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στη σχετική πυροσβεστική διάταξη. Η εκπόνηση ενός σχεδίου διαφυγής είναι πλέον επιβεβλημένη”.

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ: “Εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου (1/5/2014 – 31/10/2024), οι πολίτες είμαι υποχρεωμένοι να συμμορφωθεί με τις κείμενες διατάξεις και να προχωρήσουν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων πυροπροστασίας.

Για τα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα, σε δάση, δασικές ή χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγμένες αναδασωτέες εκτάσεις και εντός ακτίνας 300 μέτρων από αυτές ή βρίσκονται μέσα σε πάρκα άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, οι ιδιοκτήτες τους έχουν την υποχρέωση να συντάξουν Έντυπο Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι τις 10.05.2024 και εν συνεχεία, μέχρι τις 10.06.2024, πρέπει να υποβάλλουν Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας.

Όσον αφορά την πυροπροστασία των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών

Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους

Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων

Αραίωση θαμνώδους βλάστησης

Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων, ο Δήμος θα προχωρήσει σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό του χώρου και θα καταλογίσει στους υπόχρεους πρόστιμο και δαπάνη του αυτεπάγγελτου καθαρισμού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Μέχρι τη λειτουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία θα καταχωρίζονται το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η Έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα και η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας του ιδιοκτήτη, τα προαναφερόμενα στοιχεία υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο Δήμο. Οι Πολίτες δύναται να εκτιμήσουν εάν το ακίνητο τους εμπίπτει στην εν λόγω κατηγορία ακινήτων, ανατρέχοντας στους χάρτες που βρίσκονται στους παρακάτω συνδέσμους:

ΚΑΒΑΛΑ

https://kavala.gov.gr/…/1-%CE%9A%CE%B1%CE%B2%CE%B1%CE…

ΛΥΔΙΑ, ΚΡΗΝΙΔΕΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΙ, ΖΥΓΟΣ, ΚΡΥΟΝΕΡΙ

https://kavala.gov.gr/…/2-%CE%9B%CF%85%CE%B4%CE%B9%CE…

ΒΟΥΝΟΧΩΡΙ, ΛΙΜΝΙΑ, ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑ

https://kavala.gov.gr/…/3-%CE%92%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE…

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΑΜΥΓΔΑΛΕΩΝΑΣ, ΠΑΛΗΟ

https://kavala.gov.gr/…/4-%CE%A0%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE…

ΧΑΛΚΕΡΟ, ΝΕΑ ΚΑΡΒΑΛΗ, ΛΕΥΚΗ

https://kavala.gov.gr/…/5-%CE%A7%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE…

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε επίσης
Close
Back to top button