Εργασία

Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων: Βράβευσαν τους αντιστασιακούς δικηγόρους

Παρουσία του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 9-9-2022, στην αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης, η έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Στην κατάμεστη αίθουσα έδωσαν το «παρών» πολλά μέλη της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της πολιτικής εξουσίας, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, βουλευτές, αρεοπαγίτες, δικαστικοί, εισαγγελείς, δήμαρχοι, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, αντιπεριφερειάρχες, ο μητροπολίτης ΦΝΘ, Στέφανος, και πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη την χώρα.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μουριάδης καλωσόρισε τους συνέδρους και τους καλεσμένους και ευχήθηκε οι εργασίες της Ολομέλειας να είναι εποικοδομητικές και η διαμονή τους στην Καβάλα αξέχαστη και επισήμανε τις παρεμβάσεις του δικηγορικού κόσμου στην επίλυση κοινωνικών ζητημάτων και στην καλύτερη απονομή της Δικαιοσύνης.

Η εκδήλωση άρχισε με μουσικά κομμάτια των Σεντ Σανς και Ραχμάνινωφ, που εκτέλεσαν οι Γιάννης Κανάκης στο πιάνο και Χρήστος Κόζαλης στο βιολοντσέλο.

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησε βράβευση των Δημοσθένη Δημοσθενόπουλου Θωμά Κωνσταντινίδη και Γιάννη Παναγιωτόπουλου, για την αντιδικτατορικής δράσης τους και την προσφορά τους στη Δικαιοσύνη.

Στο πρόσωπό τους βραβεύτηκαν οι 16 δικηγόροι, οι οποίοι το 1972 εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο δικτατορικό καθεστώς.



Στην παρέμβασή του, ο κ. Μουριάδης τόνισε πως «οι δικηγόροι βρίσκονται κοντά στην κοινωνία, προστατεύοντας τα δικαιώματα των πολιτών. Τρανό παράδειγμα είναι η δημοσιοποίηση στον πανελλαδικό Τύπο, την περίοδο της απριλιανής δικτατορίας, Δήλωσης που υπέγραφαν 16 δικηγόροι της Καβάλας, με την οποία ζητούσαν την αμνήστευση ή την δίκη από ποινικά δικαστήρια των πολιτικών κρατουμένων και καταδικασθέντων από τα στρατοδικεία της δικτατορίας.

Οι 16 δικηγόροι ήταν οι εξής:

Συμεών Ανανιάδης,

Γιώργος Αστεριάδης,

Παναγιώτης Βακρατσάς,

Στέλιος Βατσιτσής,

Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος,

Παύλος Κοντομισόπουλος,

Θωμάς Κωνσταντινίδης,

Λεόντιος Λυμπέρης,

Θεόδωρος Λυμπερίδης,

Γιώργος Παναγιωτόπουλος,

Γιάννης Παναγιωτόπουλος,

Νίκος Παπακωνσταντίνου,

Ανδρέας Παπανδρέου,

Γεώργιος Παπαγεωργίου,

Νικόλαος Προέδρου, και

Ευστάθιος Σαββίδης.

Είναι πασιφανές το μέγεθος του θάρρους των 16 δικηγόρων, οι οποίοι ύψωσαν φωνή ενάντια στους στρατοκράτες, τον Γενάρη του 1972, σε μια εποχή, που όλα τα έσκιαζε η φοβέρα.

Από τότε πέρασε μισός αιώνας, όμως, οι μεγαλύτεροι δεν πρέπει να ξεχνούμε και οι νεότεροι πρέπει να μαθαίνουν πως πάντοτε βρίσκονται κάποιοι, οι οποίοι γυρνούν τον τροχό της Ιστορίας προς την πλευρά της Δημοκρατίας και της Προόδου».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button