Οικονομία

Μεγάλο το εργασιακό κόστος στον τουρισμό

Πάρης Παρασχούδης: Για να βρεις προσωπικό πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω από τη διπλανή σου επιχείρηση / Στις επιχειρήσεις του κλάδου δεν ισχύει ο κατώτατος μισθός, αλλά ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης

«Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα ξενοδοχεία, αλλά και γενικότερα στον κλάδο του Τουρισμού, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, για το οποίο δεν έχουμε βρει τη λύση εδώ και πολλά χρόνια».

Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης, ο οποίος πέραν από το μείζον αυτό πρόβλημα αναφέρθηκε και στις προσδοκίες που υπάρχουν για τη φετινή τουριστική περίοδο. 

«Τα χρήματα που χρειάζεται να δώσει μία επιχείρηση για το προσωπικό έχουν ανεβεί ήδη από την περσινή περίοδο κατά 35 με 50% και φαντάζομαι ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τη φετινή περίοδο…»

«Πιστεύαμε ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης των επιχειρήσεων για προσωπικό και της αύξησης του προσωπικού που θα ήταν πρόθυμο να δουλέψει για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Εντούτοις δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο κι αυτό αλλάζει τα δεδομένα για τα χρήματα που θα πρέπει να δώσουν οι επιχειρήσεις προς τους εργαζομένους, γιατί βασιζόμαστε σε μία ελεύθερη αγορά προσφοράς και ζήτησης. Εδώ δεν ισχύει ο κατώτατος μισθός. Για να βρεις προσωπικό πρέπει να δώσεις κάτι παραπάνω από τη διπλανή σου επιχείρηση, οπότε τα χρήματα που χρειάζεται να δώσει μία επιχείρηση για το προσωπικό έχουν ανεβεί ήδη από την περσινή περίοδο κατά 35 με 50% και φαντάζομαι ότι θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τη φετινή περίοδο», σημείωσε σχετικά ο κ. Παρασχούδης.

«Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως διογκώθηκε μετά την πανδημία του covid…»

«Αυτό φυσικά παρασέρνει και τις εργοδοτικές εισφορές μαζί και το κόστος για τις επιχειρήσεις είναι μεγάλο. Φυσικά ωφελημένοι από την υπόθεση αυτή είναι οι εργαζόμενοι, αλλά πρέπει να υπάρξει μία ισορροπία σε αυτό το θέμα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτός ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων και να πλειοδοτούν για το ποιος θα δώσει περισσότερα χρήματα, γιατί και τα όρια των επιχειρήσεων είναι συγκεκριμένα. Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού δεν είναι μόνο στα ξενοδοχεία της Θάσου, μιλάμε για τα ξενοδοχεία όλης της χώρας. Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, όμως διογκώθηκε μετά την πανδημία του covid και φάνηκε πολύ περισσότερο σαν πρόβλημα», ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

«Τα δωμάτια του airbnb είναι περισσότερα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Την τελευταία πενταετία έχουν εκτοξευτεί οι ανάγκες για καμαριέρες…»

«Στην περιοχή μας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα τα δωμάτια του airbnb είναι περισσότερα από τα δωμάτια των ξενοδοχείων. Την τελευταία πενταετία έχουν εκτοξευτεί οι ανάγκες για καμαριέρες, οπότε πολλοί εργαζόμενοι έχουν στραφεί προς τα εκεί. Είναι κάτι φυσικό γιατί υπάρχουν περισσότερες ανάγκες. Το προσωπικό μειώνεται και οι ανάγκες αυξάνονται. Με την πανδημία έγινε και μία μεταφορά εργαζομένων από τον Τουρισμό σε άλλους κλάδους, οπότε το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο», τόνισε ακόμη στα όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο Πάρης Παρασχούδης.

«Δεν είναι αρκετές οι λύσεις του τύπου της πρόσληψης προσφύγων της δομής της Καβάλας…»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν αποτελεί λύση στο πρόβλημα η πρόσληψη ατόμων από τη δομή προσφύγων της Καβάλας, ο κ. Παρασχούδης απάντησε: «Δεν είναι αρκετές οι λύσεις του τύπου της πρόσληψης προσφύγων της δομής της Καβάλας. Περιοχές της νότιας Ελλάδας δουλεύουν πολύ με ανθρώπους που κάνουν μετάταξη από Πακιστάν, Αίγυπτο, εμείς δεν μπορούμε να το κάνουμε. Η διαδικασία είναι μεγάλη. Στην Περιφέρειά μας τα δυο τελευταία χρόνια έχουν εγκριθεί μόνο 200 άτομα που δεν είναι αρκετά για να καλύψουν το κενό που υπάρχει στις θέσεις εργασίας. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει τη λύση του προβλήματος μέχρι σήμερα. Πολλοί επιχειρηματίες αναγκάζονται να εργαστούν και οι ίδιοι σε θέσεις που ήταν για το προσωπικό. Βέβαια αυτό γίνεται στις μικρές επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν μπορούν να το κάνουν. Ένας επιχειρηματίας που έχει 100 ή 200 δωμάτια δεν μπορεί να ασχοληθεί προσωπικά, αν και θα αναγκαστεί βέβαια σε κάποιο βαθμό, αλλά γενικά δεν έχει τον χρόνο να το κάνει». 

«Η ζήτηση για τη Θάσο είναι πάρα πολύ καλή, καθώς περιλαμβάνεται μέσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, όσον αφορά το ενδιαφέρον για να έρθει κάποιος εδώ…»

Όσον αφορά τέλος τα μηνύματα για τη φετινή τουριστική περίοδο, ο Πάρης Παρασχούδης επισήμανε: «Τα μηνύματα από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης για τις οποίες έχουμε γνώση είναι καλά. Η ζήτηση για τη Θάσο είναι πάρα πολύ καλή, καθώς περιλαμβάνεται μέσα στους πέντε κορυφαίους προορισμούς στην Ελλάδα, όσον αφορά το ενδιαφέρον για να έρθει κάποιος εδώ. Φυσικά υπάρχουν και εμπόδια που είναι το ότι δεν έχουμε αρκετά μεγάλη αεροπορική σύνδεση με το εξωτερικό. Δεν έχουμε πολύ μεγάλα ξενοδοχεία για να φιλοξενήσουμε κόσμο. Οι υποδομές που γίνονται είναι καταλύματα για να εξυπηρετούν κυρίως όχι tour operators, αλλά μεμονωμένους επισκέπτες και τους Βαλκάνιους. Η κίνηση θα ξεκινήσει πριν από το Πάσχα φέτος. Όπως πάντα τέλος Απριλίου ξεκινάνε οι πρώτες πτήσεις από τη Γερμανία. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αγορά μας από τη δυτική Ευρώπη και αυτή σηματοδοτεί πάντα την έναρξη της τουριστικής σεζόν. Φυσικά έχουμε και τους τουρίστες που μας επισκέπτονται οδικώς, κυρίως από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και φυσικά και από άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Σερβία και η Τουρκία».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button