Περιφέρεια

Επίσκεψη του Πρέσβη της Ιαπωνίας κ. Koichi Ito στην ΠΕ Καβάλας

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξωστρέφειας της διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας και αναπληρωτής Περιφερειάρχης, κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος, υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του στο Διοικητήριο, την ΑΕ τον Πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, κ. Koichi Ito.

Ο Ιάπωνας Πρέσβης πραγματοποιεί επίσκεψη στις Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας, συνοδευόμενος από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Εξωτερικών Σχέσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ, κ. Χάρη Δαλκίτζη, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στη διοργάνωση της επίσκεψης, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλου Τοψίδη.

Καλωσόρισμα από τον Αντιπεριφερειάρχη

Ο κ. Μαρκόπουλος, εκ μέρους του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλου Τοψίδη και όλης της διοίκησης, καλωσόρισε θερμά τον κ. Ito, ευχαριστώντας τον για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Στην ομιλία του, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία της Ιαπωνίας, όχι μόνο ως ανεπτυγμένης χώρας και οικονομίας, αλλά και ως πολιτισμού που χαίρει σεβασμού και στον οποίο “όλη η ανθρωπότητα οφείλει πολλά”. “Στα πλαίσια αυτά, κύριε Πρέσβη, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω που βρίσκεστε εδώ,” τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος.

Σύσκεψη για συνεργασίες και εξωστρέφεια

Ακολούθησε σύσκεψη στην οποία παρουσιάστηκε το αναπτυξιακό προφίλ της Π.Ε. Καβάλας και συμμετείχαν θεσμικοί παράγοντες της περιοχής:

  • Ο Δήμος Καβάλας ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κ. Π. Μαμτσαδέλη.
  • Ο Δήμος Παγγαίου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχοκ. Π. Γεωργιάδη.
  • Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, εκπροσωπούμενο από τον Κοσμήτορα της Σ.Θ.Ε. καθ. κ. Κ. Τραχανίδη.
  • Το Επιμελητήριο Καβάλας, εκπροσωπούμενο από τον Γ.Γ. της διοίκησης του, κ. Γιώργο Βαφείδη, ο οποίος πρόσφερε αναμνηστικό δώρο στον Πρέσβη.
  • Η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων η οποία εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της κ. Θεόδωρο Χατζηχρήστο.
  • Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) κ. Λάζαρος Τσαταλμπασίδης.

Από την πλευρά του, ο κ. Koichi Ito αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία της Ιαπωνίας με την Ελλάδα, η οποία καλύπτει ένα σημαντικό φάσμα τομέων:

  • Ναυπήγηση πλοίων.
  • Τεχνολογία, Υποδομές, Ψηφιακή τεχνολογία, Πληροφορική και Φαρμακευτική. Αναφέρθηκε ως παράδειγμα η συμμετοχή της εταιρίας HITACHI στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης.
  • Ενέργεια: Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ενεργειακά ζητήματα και στην ανάπτυξη τεχνολογίας για τη μείωση των εκπομπών CO2
  • Αγροτοδιατροφικός Τομέας: Σημαντική δυνητική προοπτική συνεργασίας εντοπίζεται στο ελαιόλαδο και το κρασί.
  • Τουρισμός: Διατυπώθηκε ότι μετά την εποχή του COVID, υπήρχε κάμψη επισκεπτών από την Ιαπωνία αλλά επανέρχεται σταδιακά στα πρότερα επίπεδα.

Δώρα και Ανταλλαγή Ευχών

Ο κ. Μαρκόπουλος δώρισε στον Πρέσβη τιμητικά δώρα από την περιοχή, με αφιέρωση από τον ίδιο και τον Περιφερειάρχη, συμπεριλαμβανομένου αντίγραφο του αγαλματιδίου της “Νύφης της Νεάπολης” και γκραβούρας των Αρχαίων Φιλίππων (μνημείο UNESCO), όπως και ένα λεύκωμα φωτογραφιών από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ο κ. Ito εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται ξανά στην Καβάλα και την ελπίδα του να γνωρίσει περισσότερα για τις επιχειρήσεις της περιοχής και δώρισε στον κ. Μαρκόπουλο ένα καλειδοσκόπιο.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μελλοντικές συνεργασίες. Στο πρόγραμμα του Ιάπωνα Πρέσβη περιλαμβάνεται η συνέχεια των επισκέψεων σε επιχειρήσεις της Καβάλας και της Δράμας.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button