Ενημερωτική εκδήλωση για τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στα Τενάγη Φιλίππων
Με τη συμμετοχή παραγωγών, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων διαφόρων φορέων των Δήμων Καβάλας και Παγγαίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Μαΐου 2026, στο κτήριο της Ιατρικής Εταιρείας, στον Αμυγδαλεώνα, η ενημερωτική εκδήλωση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν ενσκήψει από τις πλημμυρισμένες εκτάσεις στα Τενάγη Φιλίππων.
Κατά τη διάρκεια των σύντομων παρεμβάσεων τους οι Δήμαρχοι Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και Παγγαίου, Φίλιππας Αναστασιάδης και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, τόνισαν με έμφαση πως η εξεύρεση ουσιαστικής λύσης επί του συγκεκριμένου θέματος από την πλευρά της πολιτείας, προϋποθέτει μαζική και σε κάθε περίπτωση διαρκή κινητοποίηση τόσο των αγροτών, όσο και όλων των κατοίκων των δύο Δήμων. Παράλληλα, επισήμαναν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια στήριξης του αγώνα που δίνει ο αγροτικός κόσμος της περιοχής μας, προκειμένου να παραμείνει στο εν λόγω επάγγελμα και τα επόμενα χρόνια.
Εν συνεχεία, παίρνοντας το λόγο ο Ομότιμος Καθηγητής Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Ανδρέας Γεωργακόπουλος, σημείωσε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα Τενάγη Φιλίππων απαιτεί την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης, με επαρκή χρηματοδότηση και ακριβές χρονοδιάγραμμα και υπογράμμισε πως είναι στη διάθεση των τοπικών αρχών για την επιστημονική τεκμηρίωση των αιτημάτων τους προς το αρμόδιο υπουργείο. Ανάλογου χαρακτήρα επισημάνσεις έγιναν και από τους Προέδρους των Αγροτικών Συλλόγων Καβάλας και Παγγαίου, Κώστα Στεφανίδη και Γρηγόρη Γρουζίδη αντίστοιχα, καθώς και από τον Πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ, Ζαφείρη Μυστακίδη.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η τοποθέτηση του γραμματέα του ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ, Γρηγόρη Τιμοσίδη, ο οποίος μίλησε με τη γλώσσα των αριθμών, θέτοντας ταυτόχρονα και τους βασικούς άξονες πάνω στους πρέπει να κινηθούν το προσεχές διάστημα οι παράγοντες της Καβάλας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, από την εκμετάλλευση των Τεναγών Φιλίππων ζούνε περίπου 1.300 οικογένειες, ενώ ο τζίρος που δημιουργείται σε ετήσια βάση από τις δραστηριότητες τους ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τιμοσίδης ανέφερε ακόμη ότι αν δεν προχωρήσει σύντομα η αποστράγγιση των πλημμυρισμένων εκτάσεων, θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο έλος 10.000 στρεμμάτων, με ο,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική μας οικονομία και υγεία των συνδημοτών μας. Τέλος, παρουσίασε και τις ενέργειες που οφείλουν να δρομολογήσουν οι εκπρόσωποι της Π.Ε. Καβάλας, μαζί με τους αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, για τις αποζημιώσεις της φετινής χρονιάς, τον χαρακτηρισμό των πλημμυρισμένων εκτάσεων ως μη καλλιεργήσιμες, την άμεση εκτέλεση έργων όπου αυτό είναι εφικτό, την αναγέννηση των αρδευτικών και των αποστραγγιστικών δικτύων και τη σύσταση Φορέα Διαχείρισης των Τεναγών Φιλίππων.
Στην ενημερωτική εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα, Όμηρος Κυριακίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Γιώργος Δαλακούρας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδικών Σταθμών και Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Ανέστης Δημητριάδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Χρήστος Ποτόλιας, οι Αντιδήμαρχοι Παγγαίου, Ανδρέας Καλλινικίδης και Κωνσταντίνος Τσάκαλος, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, Αμυγδαλεώνα, Δημήτρης Πουρσαϊτίδης, Κρυονερίου, Γιώργος Τσοτσόπουλος, Ζυγού, Κώστας Χανδρουλίδης και Παλαιάς Καβάλας, Θωμάς Μπαζάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Γιάννης Παναγιωτίδης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Παναγιώτης Αρσονιάδης και η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φιλίππων, Ευγενία Φιλόσογλου.
Οι αγρότες ζητούν δίκαιες αποζημιώσεις
Διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο της Ελευθερούπολης πραματοποίησσαν την Πέμπτη οι αγρότες του Παγγαίου και της Καβάλας.
Οι αγρότες στάθμευσαν περίπου 30 τρακτέρ έξω από το Δημαρχείο, χωρίς να προχωρήσουν σε κλείσιμο δρόμων όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.
Αίτημα των αγροτών είναι να δοθούν δίκαιες αποζημιώσεις τύπου «Daniel» για τα πλημμυρισμένα Τενάγη των Φιλίππων.
Στήριξη από τον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας
Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας εκφράζει τη συμπαράστασή του στους αγρότες της περιοχής μας, οι οποίοι εδώ και μήνες βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης παραμένουν πλημμυρισμένα και ακατάλληλα για παραγωγή.
Η αδυναμία καλλιέργειας, σε συνδυασμό με την μη καταβολή αποζημιώσεων, έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες σε οικονομικό αδιέξοδο. Παράλληλα, οι συνέπειες επηρεάζουν άμεσα και την τοπική αγορά, αφού η απώλεια εισοδήματος στον πρωτογενή τομέα μεταφέρεται συνολικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας για την ουσιαστική στήριξη των πληγέντων αγροτών, με δίκαιες και ταχείες αποζημιώσεις, ώστε να μπορέσουν να σταθούν ξανά όρθιοι και να διατηρηθεί ζωντανή η τοπική οικονομία.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής και της εργασίας, υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.
Με εκτίμηση
Το ΔΣ




