Καβάλα

ΔΕΥΑΚ: Αυξημένη η ζήτηση νερού, αλλά χωρίς προβλήματα

Αυξημένη σε ποσοστό 20% είναι η ζήτηση σε νερό το φετινό καλοκαίρι, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, όπως τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης, ο οποίος απέδωσε την αύξηση αυτή και στο σημαντικό τουριστικό ρεύμα που καταγράφεται στην πόλη.

Όπως ξεκαθάρισε, η αυξημένη ζήτηση σε νερό δεν έχει δημιουργήσει κανένα απολύτως πρόβλημα επάρκειάς του, ενώ χαρακτήρισε και την πίεση πολύ καλή, ακόμη και στην περιοχή του Βύρωνα, όπου παραδοσιακά τα καλοκαίρια υπήρχε πρόβλημα. Όσον αφορά την ποιότητα του πόσιμου νερού σημείωσε ότι είναι πολύ καλή, κάτι που προκύπτει και από τους καθημερινούς ελέγχους που γίνονται σε 25 σημεία της Καβάλας.

Πολύ καλύτερα τα πράγματα το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι λόγω του ότι τον χειμώνα αντικαταστάθηκαν μεγάλα τμήματα προβληματικών δικτύων που προκαλούσαν συνεχώς βλάβες

Όπως υπογράμμισε ο κ. Χρόνης, τα πράγματα το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι κι αυτό γιατί όλο τον χειμώνα αντικαταστάθηκαν μεγάλα τμήματα προβληματικών δικτύων που προκαλούσαν συνεχώς βλάβες, οι οποίες πλέον έχουν μειωθεί σημαντικά.

Ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. συμπλήρωσε ακόμη ότι το έργο της τηλεμετρίας, τηλεελέγου και τηλεχειρισμού, όπως και ελέγχου διαρροών, βοηθούν πάρα πολύ στο έργο της επιχείρησης.

Παραθέτοντας ένα σχετικό παράδειγμα είπε ότι στη Δ.Ε. Φιλίππων ενώ καταγράφονταν 8 με 10 βλάβες την ημέρα, τώρα σημειώνεται μια στον μήνα και μάλιστα μικρή. Όπως είπε στη συνέχεια το ίδιο συμβαίνει και με το Παληό όπου εγκαταστάθηκε ο 4ος σταθμός τοπικού ελέγχου και ρύθμισης πίεσης που βοήθησε να υπάρχουν λιγότερες βλάβες στα χαμηλά και να δίνεται νερό στα ψηλά.

Ανεπίλυτο το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στη Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας – Απαιτείται άμεση ενίσχυση με 28 άτομα και 45 συνολικά πιο μακροπρόθεσμα

Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα που συνεχίζει να έχει η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας είναι αυτό του προσωπικού που δεν είναι επαρκές.

«Την προηγούμενη μόλις εβδομάδα αποστείλαμε αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, γιατί χωρίς αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε δουλειά, βασιζόμενοι στα δίμηνα, αφού μέχρι να μάθει κανείς τη δουλειά φεύγει κιόλας. Ζητάμε 45 άτομα μόνιμο προσωπικό για να είμαστε πλήρως στελεχωμένοι. Μας ήρθε από το υπουργείο Εσωτερικών έγγραφο που ζητά να του γνωστοποιήσουμε τις άμεσες ανάγκες που έχουμε και ζητάμε 28 άτομα. Ωστόσο προς το παρόν έχουμε πάρει μηδέν! Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη περιμένουμε ένα άτομο από την 3Κ του 2018! Το προσωπικό μας σήμερα είναι 98 άτομα και χρειαζόμαστε άλλα 45 άτομα για να έχουμε στελεχωμένες όλες τις θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Απόστολος Χρόνης.

Συνεχίζονται τα έργα του εμβληματικού έργου των 14,5 εκ. ευρώ στην περιοχή του Βύρωνα – Εκτελούνται παράλληλα έργα με τη ΔΕΗ και το φυσικό αέριο

Συμπλήρωσε δε ότι Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει και στις αποκαταστάσεις, όπου έχουν μείνει μόνο 6 άτομα, τα οποία στο σύνολο τους είναι προχωρημένης ηλικίας κι ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότησή τους.

«Κοιτάμε μήπως μπορέσουμε και βγάλουμε μια εργολαβία για να μας βοηθήσει κάποιος σε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας.

Όσον αφορά τα αντλιοστάσια, ο κ. Χρόνης είπε ότι «αυτά λειτουργούν κανονικά. Η συντήρηση που είχε γίνει πέτυχε, δεν έχουμε προβλήματα με τα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που λειτουργούν άμεσα σε περίπτωση διακοπής ρεύματος».

Επίσης ανέφερε ότι προχωρά το εμβληματικό έργο των 14,5 εκ. ευρώ και αυτή την περίοδο γίνονται συνδέσεις που αφορούν την περιοχή του Βύρωνα, με στόχο σε ένα περίπου δίμηνο να ακυρωθεί το παλαιό δίκτυο που χρονολογείται από το 1923. Ακόμη εκτελούνται παράλληλα έργα εκεί όπου γίνονται εργασίες για το φυσικό αέριο και έργα της ΔΕΗ.

Αιτήματα χρηματοδότησης για σημαντικά έργα έχει υποβάλει η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας

Ο κ. Χρόνης δήλωσε ακόμη στον «Ε» ότι η Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας έχει υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης σε αρκετές προσκλήσεις έργων.

«Το ένα μεγάλο αίτημα αφορά την υδροδότηση από τις πηγές Βοϊράνης, όπου περιμένουμε αξιολόγηση για ένα έργο 8 εκ. ευρώ. Το δεύτερο είναι για 10 εκ. ευρώ για την ξήρανση της λυματολάσπης σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΑ Παγγαίου, 7,4 εκ. ευρώ ένα άλλο έργο για τον βιολογικό του Δάτου με πλήρη ανακατασκευή, για το οποίο έχει έρθει η έγκριση και 6,1 εκ. ευρώ για την αντικατάσταση και ανακατασκευή των αντλιοστασίων αποχέτευσης στην πόλη της Καβάλας, στη Δ.Ε. Φιλίππων και στην Νέα Καρβάλη. Ταυτόχρονα εκεί έχουμε βάλει συντήρηση και αποκατάσταση αντλιών ύδρευσης στη Δ.Ε. Φιλίππων και το κεντρικό αντλιοστάσιο ύδρευσης που βρίσκεται στα Αμισιανά. Επειδή είδαμε ότι πέτυχε η αντικατάσταση που κάναμε στο Α5 με έξι αντλίες νέου τύπου και πετύχαμε εξοικονόμηση ενέργειας 50%, γι’ αυτό θα γίνει το ίδιο σε όλα τα αντλιοστάσια», σημείωσε σχετικά ο κ. Χρόνης.

Αυξάνονται διαρκώς οι διακανονισμοί λόγω των υψηλών τιμών σε ενέργεια και καύσιμα

Τέλος, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας ρωτήθηκε για το αν οι πολίτες μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και απάντησε: «Υπάρχει δυσκολία και καθυστέρηση στις πληρωμές λόγω της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια και στα υγρά καύσιμα. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα κι αυτό φαίνεται και στα δικά μας ταμεία. Βλέπουμε συνεχώς ότι αυξάνονται οι διακανονισμοί. Αυτό ξεκίνησε από τον Ιανουάριο και μετά γιατί κάποιοι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button