Εργασία

Αύξηση θέσεων εργασίας έφερε το «Εξοικονομώ»

Μεγάλη ζήτηση και έλλειψη ταυτόχρονα σε μηχανικούς αλλά και συνεργεία, έχει δημιουργήσει το τρέχον πρόγραμμα «Εξοικονομώ», καθώς στις 40.000 αιτήσεις που είχαν αρχικά εγκριθεί, προστίθενται άλλες 37.000 που μέχρι πρότινος ήταν επιλαχούσες.

«Έχει αλλάξει πλέον η κατάσταση των επιλαχουσών αιτήσεων, οι οποίες στο σύστημα είναι καταρχήν επιλέξιμες. Από εκεί και πέρα εκδίδοντας την ηλεκτρονική ταυτότητα και υποβάλλοντας τα δικαιολογητικά πηγαίνουν για έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια για να επιδοτηθούν και να μπουν στη συνέχεια στη διαδικασία για να ξεκινήσουν την υλοποίηση», τόνισε μιλώντας στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, Απόστολος Παυλίδης.

«Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων σε όλα τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που έχουν γίνει μέχρι σήμερα…»

 «Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα 80.000 περίπου αιτήσεις αναμένεται να προχωρήσουν σε υλοποίηση. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων σε όλα τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Στο επόμενο διάστημα θα προκύψει έντονη δραστηριότητα, τόσο από πλευράς μηχανικών, συμβούλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο, όσο και των συνεργείων. Θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση για συνεργεία, τα οποία θα πρέπει να προλάβουν να ανταποκριθούν στις προθεσμίες για την ολοκλήρωση της υλοποίησης», σημείωσε ακόμη στις δηλώσεις του στον «Ε» ο κ. Παυλίδης.

«Περιμένουμε μέχρι τον επόμενο μήνα ενδεχόμενα, την ανακοίνωση για την επιδότηση προμήθειας και εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων»

«Αναμένουμε από εκεί και πέρα το «Εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, ενώ τρέχει παράλληλα το «Ηλέκτρα», το οποίο σχετίζεται με τα κτήρια του Δημοσίου, όπου επιδοτούνται σε ένα ποσοστό 50% δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης έχει προαναγγελθεί και περιμένουμε μέχρι τον επόμενο μήνα ενδεχόμενα, την ανακοίνωση για την επιδότηση προμήθειας και εγκατάστασης ηλιακών θερμοσιφώνων. Πρέπει να αξιοποιηθεί μια τέτοια ευκαιρία σε μια χώρα με τόσο μεγάλη ηλιοφάνεια. Είναι δεδομένο ότι η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα», ανέφερε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ.

«Έχει προαναγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι την άνοιξη του 2023 προτίθεται να ανακοινώσει ένα νέο «Εξοικονομώ» για ιδιώτες…»

 Ο Απόστολος Παυλίδης δήλωσε ακόμη ότι επειδή τρέχουν παράλληλα πολλά πράγματα, είναι λίγο δύσκολο οι ημερομηνίες να είναι ακριβείς για όλες τις δράσεις που έχουν προαναγγελθεί.

«Μην ξεχνάμε ότι έχει προαναγγείλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι την άνοιξη του 2023 προτίθεται να ανακοινώσει ένα νέο «Εξοικονομώ» για ιδιώτες. Αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα όλα τα πράγματα σε σχέση με το υφιστάμενο πρόγραμμα. Δυο προγράμματα ανοιχτά δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη συνέχεια», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης.

«Είναι πολλά τα γραφεία που ζητούν μηχανικούς για δουλειά γραφείου, αλλά και επίβλεψης στο πεδίο. Επίσης υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρολόγους, οι οποίοι πρέπει να προλάβουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις που έχει αυτό το διάστημα η αγορά…»

Σε σχέση τέλος με το θέμα της ζήτησης για μηχανικούς και συνεργεία, ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. – Α.Μ. ανέφερε: «Όντως υπάρχει ζήτηση και έλλειψη ταυτόχρονα. Είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για ένταξη μηχανικών στον χώρο της μελέτης και υλοποίησης των «Εξοικονομώ», για έκδοση πιστοποιητικών, στην επεξεργασία των σεναρίων που πρέπει να τρέξουν για να πετύχουν τον στόχο. Είναι πολλά τα γραφεία που ζητούν μηχανικούς για δουλειά γραφείου, αλλά και επίβλεψης στο πεδίο. Επίσης υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρολόγους, οι οποίοι πρέπει να προλάβουν να ανταποκριθούν στις μεγάλες απαιτήσεις που έχει αυτό το διάστημα η αγορά. Παράλληλα συνεχίζεται η οικοδομική δραστηριότητα. Το 2021 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, το 2022 ξεκίνησε με τα γνωστά προβλήματα με τις ανατιμήσεις των υλικών. Όχι ότι έχουν υποχωρήσει, εξακολουθούν να είναι ψηλά οι τιμές, αλλά η αγορά έχει αρχίσει να τις αφομοιώνει και υπάρχει γενικότερα προσαρμογή περιμένοντας να βελτιωθεί η κατάσταση».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button