Έλαβε τα μέτρα της η ΔΕΥΑ Θάσου για το φετινό καλοκαίρι

Κώστας Μανίτσας: Οι παρεμβάσεις που κάναμε απομακρύνουν το ενδεχόμενο λειψυδρίας / Από τη στιγμή που τα καταλύματα πληθαίνουν με έντονο ρυθμό αυξάνει και η πίεση προς εμάς / Οι αυξημένες απαιτήσεις είναι μία κατάσταση που δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει / Προσοχή μεγάλη στη διαχείριση του νερού
«Σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι σήμερα κινηθήκαμε με ταχείς ρυθμούς για να προλάβουμε τη φετινή τουριστική περίοδο, καθώς ο καιρός είναι αμείλικτος. Τελειώνει η προθεσμία των επισκευών και των καινούργιων επεκτάσεων και μπορώ να πω ότι είμαστε σε πολύ καλό σημείο με καλά αποτελέσματα, μέχρι στιγμής βέβαια».
Τα παραπάνω υπογράμμισε σε δηλώσεις που έκανε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου, Κώστας Μανίτσας, σχετικά με την ετοιμότητα της επιχείρησης ενόψει της θερινής περιόδου, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι τα αποθέματα νερού στη διάρκεια του καλοκαιριού θα είναι περισσότερα σε σχέση με τις προηγούμενες δύο χρονιές.
«Από τη στιγμή που τα καταλύματα πληθαίνουν με έντονο ρυθμό, τότε αντίστοιχα αυξάνει και η πίεση προς εμάς. Μιλάμε για 1.000 δωμάτια επιπλέον ανά έτος…»
«Το πρώτο crash test για μας θα είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Εκεί θα δούμε τι έχουμε πράξει όλο τον χειμώνα. Από τη στιγμή που τα καταλύματα πληθαίνουν με έντονο ρυθμό, τότε αντίστοιχα αυξάνει και η πίεση προς εμάς. Μιλάμε για 1.000 δωμάτια επιπλέον ανά έτος. Είναι λογικό ότι τα επιπλέον 4.000 – 5.000 άτομα που θα επισκεφθούν το νησί μας, δημιουργούν αυξημένες απαιτήσεις και μία κατάσταση που δεν ξέρεις που θα σε οδηγήσει. Παρ’ όλα αυτά όμως εμείς επειδή προβλέπουμε και βλέπουμε μπροστά μας για το τι μας περιμένει, ευελπιστούμε ότι δεν θα μας προκύψουν μεγάλα προβλήματα, τουλάχιστον όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές όπως ήταν φέτος. Εάν έχουμε συνθήκες όπως τις περσινής και τις προπέρσινης χρονιάς εκεί δεν ξέρω, θα οδηγηθούμε σε άλλα μονοπάτια», ανέφερε στη συνέχεια των δηλώσεών του στον «Ε» ο κ. Μανίτσας.
«Οι καίριες παρεμβάσεις που κάναμε σε διάφορα σημεία στο νησί, διορθώνοντας παλιά δίκτυα και παλιές συνδέσεις και στα ορεινά χωριά, μας επέτρεψαν να τα φέραμε βόλτα…»
«Πέρυσι πιαστήκαμε στον ύπνο κανείς δεν περίμενε ότι θα είχαμε τέτοια προβλήματα λόγω της ανομβρίας. Είχαμε φυσικά το μυαλό μας, αλλά δεν φανταζόμασταν ότι θα μας έρθει τόσο νωρίς το πρόβλημα. Ευτυχώς οι καίριες παρεμβάσεις που κάναμε σε διάφορα σημεία στο νησί, διορθώνοντας παλιά δίκτυα και παλιές συνδέσεις και στα ορεινά χωριά, γιατί από ‘κει ξεκινάνε οι υδρομαστεύσεις μας, μας επέτρεψαν να τα φέραμε βόλτα, εκτός δύο – τριών οικισμών που ήμασταν αναγκασμένοι να μεταφέρουμε το νερό με τα βυτία», πρόσθεσε ακόμη ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου.
«Από τις υδρομαστεύσεις που κάνουμε έχουμε υπερχειλίσεις των δεξαμενών. Αυτός είναι ένας δείκτης σημαντικός…»
Σχετικά με την εικόνα που έχει για τα αποθέματα νερού στο νησί, ο Κώστας Μανίτσας τόνισε: «Είμαστε πολύ καλύτερα από πέρυσι. Οι υπερχειλίσεις αυτή την εποχή σε όλα τα ορεινά τμήματα των νησιού δουλεύουν στο φουλ. Πέρυσι οι υπερχειλίσεις ήταν ελάχιστες και μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Φέτος καταγράφονται όλο το 24ωρο. Από τις υδρομαστεύσεις που κάνουμε έχουμε υπερχειλίσεις των δεξαμενών. Αυτός είναι ένας δείκτης σημαντικός. Σε όλους τους οικισμούς, είτε είναι ορεινοί, είτε πεδινοί, έχουμε δεξαμενές που τροφοδοτούν τους κατοίκους με νερό».
«Το μήνυμα και στους Έλληνες και στους ξένους επισκέπτες γενικά είναι: προσοχή μεγάλη στη διαχείριση του νερού…»
«Από εκεί λοιπόν παίρνουμε τα δείγματα όταν δεν δουλεύουμε γεωτρήσεις όπως αυτήν την εποχή και βλέπουμε ότι έχουμε υπερχειλίσεις των δεξαμενών, ενώ αυτό πέρυσι το φαινόμενο δεν υπήρχε. Άρα τα μηνύματα είναι καλά, δεν φαίνεται ότι θα ζοριστούμε φέτος όσο τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά ας προσέχουμε λοιπόν για να έχουμε για πιο πολύ και πιο ποιοτικό νερό. Αυτό είναι το μήνυμα και στους Έλληνες και στους ξένους επισκέπτες γενικά. Προσοχή μεγάλη στη διαχείριση του νερού», επισήμανε καταληκτικά στις δηλώσεις του στον «Ενήμερο» ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Θάσου.