Οικονομία

Χαμόγελα αισιοδοξίας στα ξενοδοχεία της Θάσου

Τη βεβαιότητά του ότι η Θάσος θα καταφέρει να «πιάσει» φέτος σε ποσοστό τουλάχιστον 80% τη χρονιά του 2019, εξέφρασε μιλώντας στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Πάρης Παρασχούδης.

«Πρέπει να τονίσουμε πρώτα απ’ όλα ότι είμαστε ευχαριστημένοι με την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, καθώς δεν έχουμε πλέον τους ελέγχους της πανδημίας που περιόριζαν τις μετακινήσεις των ανθρώπων κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να έχουμε μια κανονική τουριστική περίοδο», ανέφερε αρχικά ο κ. Παρασχούδης.

«Η Θάσος θα «πιάσει» αυτό το 80% του 2019 γιατί ήταν πάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας πέρυσι. Ήταν πάνω από το 60%, ενώ η υπόλοιπη χώρα λίγο πάνω από το 50%»

«Είμαστε ευχαριστημένοι γιατί πάμε καλύτερα από το 2021 και στόχος μας είναι να πάμε όσο το δυνατό πιο κοντά στο 2019. Μερικοί προορισμοί λένε ότι θα το καταφέρουν άνετα. Εγώ δεν τους πιστεύω. Θεωρώ ότι θα είναι μια χρονιά κάτω από το 2019, γενικότερα για την Ελλάδα, κυρίως όσον αφορά τις εισπράξεις, οι οποίες αν φτάσουν το 80% του 2019 θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι. Η Θάσος θα «πιάσει» αυτό το 80% του 2019 γιατί ήταν πάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας πέρυσι. Ήταν πάνω από το 60%, ενώ η υπόλοιπη χώρα λίγο πάνω από το 50%. Επομένως η Θάσος θα «πιάσει» σίγουρα αυτό το ποσοστό. Θα θέλαμε βέβαια να είμαστε κοντά στο 100%, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε πολλούς τουρίστες τον Μάιο μέσω πτήσεων, οπότε ξεκινήσαμε με πιο χαμηλές πληρότητες. Άρα αν δεν έχουμε υψηλές πληρότητες Μάιο και Ιούνιο δεν μπορούμε να συζητάμε για επίτευξη του στόχου του 2019», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Παρασχούδης.

«Εφεξής θα έχουμε υψηλή πληρότητα, κοντά στο 100%…»

Όπως εκτίμησε ακολούθως το μεγάλο «μπαμ» στην κίνηση θα γίνει από εδώ και πέρα.

«Νομίζω ότι εφεξής θα έχουμε υψηλή πληρότητα, κοντά στο 100% για να πούμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από την τουριστική κίνηση του 2022. Καθώς περνά ο καιρός μεγαλώνουν οι πληρότητες μας, ενώ αυτή τη στιγμή πλησιάζουν το 80%. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια και ο καιρός, ο οποίος δεν μας βοήθησε καθόλου το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Οι Έλληνες και οι Βούλγαροι επισκέπτες δεν ταξίδεψαν το τριήμερο κι αυτό ήταν ένα μείον για εμάς».

Συνεχίζουν οι Ρουμάνοι να είναι οι πρώτοι σε αριθμούς επισκέπτες της Θάσου – Επέστρεψαν γενικότερα όλες οι εθνικότητες που βρέθηκαν στο νησί το 2019

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου «οι Ρουμάνοι σαφέστατα είναι αυτοί που έχουν τη μερίδα του λέοντος και σε αυτούς εναποθέτουμε τις μεγάλες ελπίδες ανάκαμψης του καλοκαιριού. Φυσικά θα πρέπει να βρούμε τρόπους να μην βασιζόμαστε τόσο πολύ στην αγορά της Ρουμανίας, η οποία βέβαια είναι πολύ σημαντική για το νησί. Γενικότερα στη Θάσο έχουν επιστρέψει όλες οι εθνικότητες που είχαμε το 2019. Δηλαδή Άγγλοι, Γερμανοί, Κάτω Χώρες, Σκανδιναβοί, Πολωνοί, Τσέχοι, Σλοβάκοι και Λιθουανοί. Απλά θα θέλαμε να είχαμε περισσότερες πτήσεις για να έχουμε περισσότερους επισκέπτες που να γεμίζουν τα ξενοδοχεία από Μάιο μέχρι και Σεπτέμβριο – Οκτώβριο».

«Προς το παρόν δεν βλέπω μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές. Ίσως κάποιοι να έχουν βάλει κάτι παραπάνω, αλλά δεν είναι αυτό που κάνει τη διαφορά»

Αναφορικά με το αν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων της Θάσου, ο κ. Παρασχούδης σημείωσε: «Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το κόστος λειτουργίας. Είναι τεράστιο το πρόβλημα, αλλά η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες που βασίζονται στην προσφορά και στη ζήτηση. Αν η προσφορά είναι μεγάλη και η ζήτηση δεν είναι μεγάλη οι τιμές δεν μπορούν να ανέβουν. Όταν φτάνεις στο σημείο η ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, τότε και μόνο τότε, θα ανέβουν οι τιμές. Προς το παρόν δεν βλέπω μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές. Ίσως κάποιοι να έχουν βάλει κάτι παραπάνω, αλλά δεν είναι αυτό που κάνει τη διαφορά».

«Έχουν αργήσει αρκετά φέτος τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, στα οποία βασίζονται πολύ οι Έλληνες επισκέπτες που έρχονται στο νησί…»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου αναφέρθηκε και στη σημαντικότητα των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού επισημαίνοντας: «Έχουν αργήσει αρκετά φέτος τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, στα οποία βασίζονται πολύ οι Έλληνες επισκέπτες που έρχονται στο νησί μας και αντίστοιχα κι η Θάσος βασίζεται πολύ σε αυτά τα προγράμματα. Ωστόσο σαφέστατα δεν έχει το μέγεθος που είχε τα προηγούμενα χρόνια, που ήταν η αιτία που είχαμε πολλούς Έλληνες στο νησί. Ουσιαστικά οι Ρουμάνοι έχουν αντικαταστήσει τους Έλληνες επισκέπτες της προηγούμενης δεκαετίας».

«Η πανδημία δεν θα μας δημιουργήσει πρόβλημα φέτος»

Σε ερώτηση για το αν ανησυχεί από την αύξηση που παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου απάντησε: «Πιστεύω ότι ήταν αναμενόμενο να υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, αφού δεν γίνονται έλεγχοι και δεν υπάρχουν περιορισμοί. Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών έχει εμβολιαστεί, πολλοί έχουν νοσήσει και δεν φαίνεται να δημιουργείται κάποια πίεση στο Ε.Σ.Υ. Θεωρώ λοιπόν ότι η πανδημία δεν θα μας δημιουργήσει πρόβλημα φέτος».

«Πιστεύω ότι δεν θα γίνει κάτι με την Τουρκία που να μας δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα…»

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν υπάρχει αντίστοιχα κάποια ανησυχία για τη στάση της Τουρκίας κι αν ένα πιθανό επεισόδιο θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα στον τουρισμό, ο κ. Παρασχούδης απάντησε: «Πιστεύω ότι δεν θα γίνει κάτι που να μας δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα, γιατί κι αυτοί θέλουν να δουλέψουν από τον τουρισμό. Δεν θα κάνουν κάτι για να πυροβολήσουν τα πόδια τους. Δε νομίζω ότι θα προβούν σε κάποια κίνηση, αν και ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις με σιγουριά. Η λογική λέει πάντως ότι δεν θα γίνει κάτι».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button