Οικονομία

Φώτης Πούλος: Ανεξήγητη η αύξηση των τιμών στα καύσιμα

«Η αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ να απαντήσω. Ενώ έχουμε μια διορθωμένη ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, ενώ το αργό πετρέλαιο δεν έχει ξεφύγει πάνω από τα 90 με 100 δολάρια, εντούτοις βλέπουμε μια άνοδο των τιμών που λέγεται ότι οφείλεται στο διυλισμένο προϊόν, στην αύξηση του διυλιστηριακού κόστους».

Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Καβάλας, Φώτης Πούλος, κληθείς να σχολιάσει τις ανεξήγητες αυξήσεις στις τιμές των υγρών καυσίμων το τελευταίο χρονικό διάστημα.

«Δεν γίνεται αυτήν τη στιγμή να έχει 86 δολάρια το βαρέλι με ισοτιμία 1 ευρώ προς 1,1 δολάρια και η τιμή της αμόλυβδης να έχει ξεπεράσει το 1,93 και σε πολλά νησιά τα 2 ευρώ λόγω μεταφορικού κόστους…»

«Υπάρχουν πράγματα που ακούμε καθημερινά, αλλά για πρώτη φορά στα τόσα χρόνια που είμαι πρατηριούχος. Χρήζει πολύ μεγάλης έρευνας για ποιον λόγο η τιμή αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σ’ αυτά τα επίπεδα. Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και λόγω της ενεργειακής κρίσης, ήρθε το υπουργείο Εμπορίου και μας επέβαλε πλαφόν και δεν επιτρέπεται να έχουμε μεγαλύτερο κέρδος απ’ ό,τι είχαμε τον Αύγουστο του 2021. Αυτό είναι ένα μέτρο σωστό για να μην υπάρχει αύξηση του κέρδους σε μια δύσκολη στιγμή από πλευράς πρατηριούχων, με τον αντίλογο όμως να λέει ότι εμείς ναι μεν κρατάμε το περιθώριό μας, αλλά όλα τα υπόλοιπα δυστυχώς έχουν ανέβει και επηρεάζουν το κόστος ενός πρατηρίου. Δεν έγινε το ίδιο πράγμα στα τέσσερα ελληνικά διυλιστήρια που εξυπηρετούν την Ελλάδα κι αυτό κάποια στιγμή πρέπει να το μελετήσουν και να υπάρξουν απαντήσεις. Δεν γίνεται αυτήν τη στιγμή να έχει 86 δολάρια το βαρέλι με ισοτιμία 1 ευρώ προς 1,1 δολάρια και η τιμή της αμόλυβδης να έχει ξεπεράσει το 1,93 και σε πολλά νησιά τα 2 ευρώ λόγω μεταφορικού κόστους», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Φώτης Πούλος.

«Ήταν υποτονική η κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης τον Ιανουάριο στην Καβάλα – Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυτήν τη στιγμή είναι στα 1,31 ευρώ το λίτρο»

Αναφορικά με την ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης στη διάρκεια του Ιανουαρίου, ο κ, Πούλος επισήμανε: «Ήταν υποτονική η κίνηση στο πετρέλαιο θέρμανσης τον Ιανουάριο στην Καβάλα. Αυτό οφείλεται στο ότι οι καταναλωτές προμηθεύτηκαν πετρέλαιο κυρίως τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ο Ιανουάριος ήταν υποτονικός σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, καθώς οι περισσότεροι καταναλωτές προμηθεύτηκαν πετρέλαιο το πρώτο τρίμηνο της περιόδου 2022 – 2023, δηλαδή τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Επίσης, ο χειμώνας ήταν ήπιος και μόλις τις τελευταίες μέρες έπεσε αρκετά η θερμοκρασία. Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης, όσοι δικαιούχοι προμηθεύτηκαν πετρέλαιο θέρμανσης ως τις 31 Ιανουαρίου, θα μπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους ως τις 28 Φεβρουαρίου. Όσοι πάρουν πετρέλαιο από 1 Φεβρουαρίου μέχρι τέλος Μαρτίου, θα πάρουν το επίδομα μέχρι τις 28 Απριλίου 2023. Έχει κλείσει η εφαρμογή για να γίνονται αιτήσεις. Περίπου 1.220.000 είναι οι καταναλωτές που έκαναν αίτημα για επίδομα θέρμανσης. Η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυτή τη στιγμή είναι στα 1,31 ευρώ το λίτρο».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button