Καβάλα

Το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας «οδηγός» για διεκδικήσεις

Μάρκος Δέμπας: Μας καθοδηγεί κι εμάς για το πως θα τοποθετηθούμε στις κυβερνητικές αποφάσεις / Το ανησυχητικό είναι η αύξηση όσων δηλώνουν κακή εικόνα / Προβληματισμοί για την αύξηση του κατώτατου μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών

Αποκαλυπτικά είναι για ακόμη μια φορά τα στοιχεία που προκύπτουν από το 5ο Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας που διενήργησε το Επιμελητήριο Καβάλας. Τα στοιχεία αφορούν το πρώτο δίμηνο (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου) του 2023, ενώ οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν θετικά και απάντησαν στις ερωτήσεις που τέθηκαν ανήλθαν συνολικά στις 355.

Για τα αποτελέσματα του 5ου Βαρόμετρου Οικονομικής Συγκυρίας, μίλησε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση ότι η συγκεκριμένη έρευνα δίνει τη δυνατότητα στη διοίκηση του ΕΒΕΚ να εξάγει κάθε φορά χρήσιμα συμπεράσματα για το τοπικό επιχειρείν.

«Το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας μας καθοδηγεί κι εμάς για το πως θα τοποθετηθούμε στις κυβερνητικές αποφάσεις και τι επιπλέον θα πρέπει να διεκδικούμε για τα μέλη μας…»

 Όπως σημείωσε αρχικά ο κ. Δέμπας, το Βαρόμετρου Οικονομικής Συγκυρίας χωρίζεται σε δυο ενότητες, εκ των οποίων η πρώτη διατηρεί τις ίδιες σταθερές ερωτήσεις, ώστε να προκύπτει μια συνολική και σαφής εικόνα, ενώ η δεύτερη αφορά το κομμάτι με πιο επίκαιρες ερωτήσεις, που σχετίζονται με την καθημερινότητα των επιχειρήσεων.

«Δεν πρέπει να βλέπουμε το Βαρόμετρο μόνο αυτού του διμήνου, αλλά να το συγκρίνουμε με το αμέσως προηγούμενο και φυσικά και με τα προηγούμενα, ώστε να δούμε ποιες ήταν οι τάσεις τότε και που καταλήγουμε σήμερα. Το Βαρόμετρο Οικονομικής Συγκυρίας μας καθοδηγεί κι εμάς για το πως θα τοποθετηθούμε στις κυβερνητικές αποφάσεις και τι επιπλέον θα πρέπει να διεκδικούμε για τα μέλη μας», τόνισε σχετικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Στο προηγούμενο Βαρόμετρο ικανοποίηση για την εικόνα της επιχείρησης του δήλωνε το 55%, ενώ τώρα έχει μειωθεί λίγο αυτό το ποσοστό στο 47,4% – Αυτό που είναι το ανησυχητικό είναι η αύξηση όσων δηλώνουν κακή εικόνα, που από το 22% στο προηγούμενο Βαρόμετρο εκτοξεύτηκε στο 31,5%»

 Όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, το οποίο έχει να κάνει με την εικόνα της εκάστοτε επιχείρησης, ο κ. Δέμπας σημείωσε ότι διαχρονικά το ποσοστό που δηλώνει ότι αυτή είναι ικανοποιητική, κυμαίνεται λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 50%.

«Στο προηγούμενο Βαρόμετρο ικανοποίηση για την εικόνα της επιχείρησης του δήλωνε το 55%, ενώ τώρα έχει μειωθεί λίγο αυτό το ποσοστό στο 47,4%. Αυτό που είναι το ανησυχητικό είναι η αύξηση όσων δηλώνουν κακή εικόνα, που από το 22% στο προηγούμενο Βαρόμετρο εκτοξεύτηκε στο 31,5%, σχεδόν 10 μονάδες. Άρα ναι μεν μια στις δυο επιχειρήσεις δηλώνει ικανοποίηση, ωστόσο εγώ κρατάω την αύξηση στο ότι η εικόνα είναι κακή κι αυτό πρέπει να το προσέξουμε», ανέφερε ακόμη στα όσα είπε στον «Ε» ο κ. Δέμπας.

«Ξαφνικά βλέπουμε ότι εκτινάσσεται η αισιοδοξία ότι θα πάμε καλύτερα με το σήμερα και το ποσοστό φτάνει στο 37% από 21% που ήταν στο προηγούμενο δίμηνο…»

 Μεταστροφή των ερωτηθέντων επιχειρηματιών προκύπτει σε σχέση με την αισιοδοξία τους για το επόμενο διάστημα. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΚ, η αισιοδοξία είναι πολύ μεγάλη για το επόμενο εξάμηνο.

«Ξαφνικά βλέπουμε ότι εκτινάσσεται η αισιοδοξία ότι θα πάμε καλύτερα σε σχέση με το σήμερα και το ποσοστό φτάνει στο 37% από 21% που ήταν στο προηγούμενο δίμηνο. Οι εκτιμήσεις ήταν στο 36% ότι θα είναι χειρότερο το επόμενο εξάμηνο κι αυτό έπεσε στο 13%. Είναι εντυπωσιακή η προς στιγμήν αισιοδοξία των επιχειρηματιών της Καβάλας. Αυτό μάλλον οφείλεται στα μηνύματα που έχουμε ήδη όσον αφορά τον Τουρισμό, το επενδυτικό κλίμα, τις ενισχύσεις από την κυβέρνηση κλπ. Κρατάμε το ότι οι επιχειρήσεις μας διατηρούν την αισιοδοξία και μακάρι αυτή να μεταφραστεί και σε πραγματικά νούμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάρκος Δέμπας.

«Ένα σχεδόν 44% δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, χωρίς ακόμη να ξέρουμε πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός – Είμαστε θετικοί υπέρ της αύξησης, όχι όμως σε έναν υπερβολικό βαθμό»

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας στάθηκε ιδιαίτερα και στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού σημειώνοντας: «Η αύξηση αυτή θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις μας. Στο ερώτημα αυτό βρίσκουμε ότι ένα 28% περίπου λέει ότι η επιχείρησή μου μπορεί να αντεπεξέλθει στην αύξηση. Όμως ένα σχεδόν 44% δηλώνει ότι δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, χωρίς ακόμη να ξέρουμε πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Άρα, περίπου μια στις δυο επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτήν την αύξηση. Επομένως η κυβέρνηση πρέπει να δει με προσοχή το ποσοστό αύξησης του κατώτατου και να υπάρξει ένα αντιστάθμισμα για τις επιχειρήσεις. Είναι απλό, είναι η μείωση των εισφορών τόσο του εργοδότη, όσο και του εργαζόμενου. Έτσι μένει και μεγαλύτερο εισόδημα προς τον μισθωτό μας. Δεν είμαστε αντίθετοι με την αύξηση, είμαστε θετικοί υπέρ της αύξησης, όχι όμως σε έναν υπερβολικό βαθμό που θα θίξει τις επιχειρήσεις μας και φυσικά με κάποια μέτρα αντισταθμιστικά για να βελτιώσουμε αυτήν την επιβάρυνση».

«Ένα ποσοστό 40% δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει, αλλά θα δυσκολευτεί, ένα 14,5% θα κατέβει ασφαλιστική βαθμίδα για να αντεπεξέλθει και ένα 12% δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών…»

 Τέλος, ο Μάρκος Δέμπας αναφέρθηκε στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 10%.

«Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έδειξε ότι περίπου το 28% θα συνεχίσει να πληρώνει όπως πλήρωνε, χωρίς αλλαγή βαθμίδας. Να πούμε ότι το 80% έχουν επιλέξει την κατώτατη βαθμίδα στα 220 ευρώ και πλέον 240 με την αύξηση, Ένα ποσοστό 40% δήλωσε ότι θα συνεχίσει να πληρώνει, αλλά θα δυσκολευτεί, ένα 14,5% θα κατέβει ασφαλιστική βαθμίδα για να αντεπεξέλθει και ένα 12% δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στην αύξηση. Το θετικό είναι ότι έχουμε πολλές βαθμίδες και βλέπουμε ότι ένα σχετικά μικρό ποσοστό θα προβληματιστεί από την αύξηση αυτή. Ενώ στην αύξηση του κατώτατου μισθού υπάρχει μεγαλύτερη αντίδραση και σκεπτικισμός, στις ασφαλιστικές εισφορές έχουμε περιορισμό», τόνισε καταληκτικά ο κ. Δέμπας.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button