Οικονομία

Στο 70% η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Θάσου

Στο 70% διαμορφώνεται η μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Θάσου, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, Πάρης Παρασχούδης.

«Υπάρχουν ξενοδοχεία των οποίων η πληρότητα φτάνει στο 100%, ενώ κάποια άλλα με 50%. Η μέση πληρότητα πιστεύω ότι διαμορφώνεται στο 70%. Αν μιλούσαμε με αυτά τα ποσοστά σε μια χρονιά του παρελθόντος θα λέγαμε ότι δεν πάμε καθόλου καλά, αλλά δεδομένων των συνθηκών λέμε ότι πάμε καλά», ανέφερε σχετικά ο Π. Παρασχούδης.

«Για να έχουμε τουλάχιστον τους μισούς τουρίστες του 2019 θα πρέπει να έχουμε Ιούλιο και Αύγουστο πληρότητες που να κυμαίνονται γύρω στο 80%, αλλιώς τα πράγματα για το μέλλον των ξενοδόχων θα είναι πολύ δύσκολα»

«Στόχος μας είναι να βγάλουμε τα λειτουργικά μας έξοδα για φέτος. Αυτό θα το πετύχουμε αν έχουμε τουλάχιστον τους μισούς τουρίστες του 2019 και για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε Ιούλιο και Αύγουστο πληρότητες που να κυμαίνονται γύρω στο 80%, αλλιώς τα πράγματα για το μέλλον των ξενοδόχων θα είναι πολύ δύσκολα», ανέφερε συμπληρωτικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

Πάντως επί του παρόντος τα πράγματα είναι θετικά για τη Θάσο, εκτίμησε ο κ. Παρασχούδης, καθώς «από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και μετά έγιναν πράγματα που βοήθησαν στο να πάει καλύτερα ο τουρισμός, όπως το ότι έκλεισαν τα σχολεία, ενώ το PCR που είναι ένα ακριβό τεστ μετατράπηκε σε rapid, οπότε είδαμε ορδές Ρουμάνων να κατακλύζουν το νησί μας, γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο. Φυσικά θα πρέπει να κυνηγήσουμε και άλλες αγορές. Γενικότερα βλέπουμε ότι οι αγορές που επισκέπτονται οδικώς την περιοχή μας, εκτός από τους Ρουμάνους, είναι Σέρβοι, Μολδαβοί, αλλά και Ουκρανοί, καθώς και από Τσεχία και Σλοβακία. Πρέπει όμως να δούμε πως θα προωθήσουμε κι άλλες παραδοσιακές αγορές, τη γερμανική κυρίως, γιατί με την αγγλική τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και περίπλοκα, λόγω και των επιδημιολογικών ζητημάτων, για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα», συμπλήρωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου.

«Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε ξεκινήσει πολύ δυνατά, μέχρι που είχαμε τα πρώτα κρούσματα από τα βόρεια σύνορά μας. Καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι…»

Αναφορικά με το πως «βλέπει» να διαμορφώνεται η πορεία του τουρισμού τη φετινή περίοδο, ο κ. Παρασχούδης επισήμανε: «Καλύτερα να μην πούμε τίποτα, γιατί πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε ξεκινήσει πολύ δυνατά, καθώς το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου ήταν εξαιρετικό, μέχρι που είχαμε τα πρώτα κρούσματα από τα βόρεια σύνορά μας και αναγκαστήκαμε να περιοριστούμε. Καλό είναι να κρατάμε μικρό καλάθι, να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι γιατί πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει την επόμενη ημέρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεχίσει να πηγαίνει έτσι όπως τώρα, που είμαστε ικανοποιητικά. Προς το παρόν τα περισσότερα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα αφορούν τη νότια Ελλάδα. Παρότι έχει πολύ κόσμο στο νησί μας για πολλές ημέρες δεν έχουμε κρούσματα. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο. Πρέπει να παλεύουμε συνέχεια για να είναι «καθαρή» η περιοχή μας. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να εφησυχάζουμε, αλλά να τηρούμε τα αναγκαία μέτρα προστασίας και να εμβολιαστούμε, αν είναι εφικτό στο 100%, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα έχουμε προβλήματα επιδημιολογικά».

«Υπάρχει τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κλάδο μας – Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να τους πιέσουμε να εμβολιαστούν γιατί φοβόμαστε ότι θα τους χάσουμε…»

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις ξενοδοχειακές μονάδας, αλλά και το αν έχει εμβολιαστεί το προσωπικό σε αυτές, ο κ. Παρασχούδης απάντησε: «Σε όλη την Ελλάδα και στη Θάσο υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Επειδή πέρυσι ο τουρισμός δεν είχε πολλές θέσεις εργασίας, οι εργαζόμενοι στράφηκαν σε άλλες δουλειές. Υπάρχει τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού στον κλάδο μας αυτή τη στιγμή κι ίσως οι εργαζόμενοι δεν θέλουν να δουλέψουν σε ένα κομμάτι που δεν τους παρέχει ασφάλεια γιατί δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει και πως θα συνεχίσει το καλοκαίρι. Έχουμε μεγάλο θέμα κι ως εκ τούτου δεν μπορούμε να τους πιέσουμε να εμβολιαστούν γιατί φοβόμαστε ότι θα τους χάσουμε, καθώς είναι αρκετοί που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Δεν είναι μεγάλο το ποσοστό των εμβολιασμένων. Στον χώρο μας θα έπρεπε να είναι όλοι εμβολιασμένοι στο 100%. Γι’ αυτό είχαμε ζητήσει προτεραιότητα στον κλάδο μας, αφού είναι σημαντικός για την οικονομία της χώρας. Έπρεπε να γίνει αυτό, τουλάχιστον για όσους το ήθελαν νωρίτερα».

«Στα ξενοδοχεία μας είναι αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα γιατί δεν το ρισκάρουμε σε καμιά περίπτωση…»

Τέλος, σε ερώτηση αναφορικά με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα ξενοδοχεία της Θάσου και πόσον αυστηρή είναι αυτή, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού απάντησε: «Στα ξενοδοχεία μας είναι αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα γιατί δεν το ρισκάρουμε σε καμιά περίπτωση. Εκεί που έχουμε παράπονο όμως είναι η χαλαρότητα που υπάρχει σε άλλους χώρους, όπως παραλίες, εστιατόρια κλπ. Καταλαβαίνουμε ότι ο επισκέπτης θέλει να περάσει καλά χωρίς περιορισμούς, αλλά αυτή η ισορροπία των μέτρων με το να περνάμε καλά θέλει μεγάλη προσοχή».

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Back to top button