Καβάλα

Στην τελική ευθεία ο βιολογικός του Δάτου

Απόστολος Χρόνης: Είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι ότι το έργο θα τρέξει πολύ σύντομα / Το νερό που θα βγαίνει στην απόληξη του Βιολογικού Σταθμού, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες της περιοχής μας

«Ο κύβος ερρίφθη. Είμαστε στο τέλος πλέον, καθώς ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του έργου εκσυγχρονισμού του Βιολογικού Σταθμού του Δάτου. Είμαστε χαρούμενοι και αισιόδοξοι ότι το έργο θα τρέξει πολύ σύντομα», τόνισε στο πλαίσιο δηλώσεών του στην ΕΡΑ Καβάλας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, Απόστολος Χρόνης.  

Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 5 Μαΐου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για το έργο αναβάθμισης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων και επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένου νερού, που βρίσκεται στην περιοχή του Δάτου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 8.292.800 ευρώ με Φ.Π.Α.

«Είχαμε μόνο μια εταιρεία από τις μεγάλες της χώρας, η οποία κατέθεσε προσφορά και γι’ αυτό είμαστε σίγουροι ότι η διαδικασία θα προχωρήσει πολύ σύντομα, επειδή δεν έχουμε άλλες εταιρείες, που πιθανόν θα κατέθεταν ενστάσεις. Ο φάκελος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού, οπότε περιμένουμε να προκύψει το πόρισμα και να προχωρήσουμε άμεσα για την υπογραφή της σύμβασης και την έναρξη των εργασιών», σημείωσε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Χρόνης. 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 8.292.800 ευρώ με Φ.Π.Α. και η ένταξή του για χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πραγματοποιήθηκε στα τέλη του προηγούμενου Ιανουαρίου.

«Το νερό που θα βγαίνει στην απόληξη του Βιολογικού Σταθμού, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες της περιοχής μας άμεσα και χωρίς κόστος…»

Σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. Καβάλας, σκοπός του έργου είναι η ριζική ανακατασκευή του Βιολογικού Σταθμού στο Δάτο και πιο συγκεκριμένα ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η ενεργειακή αυτονομία της μονάδας, η οποία, μετά το πέρας των εργασιών, θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί σε πρώτη φάση 20.000 ισοδύναμους κατοίκους για την περίοδο αιχμής (καλοκαίρι) και αντίστοιχα 30.000 στη δεύτερη φάση.

«Έχουμε πει κι άλλες φορές στο παρελθόν ότι ο συγκεκριμένος Βιολογικός Σταθμός από την πρώτη στιγμή που κατασκευάστηκε είχε πολλά προβλήματα. Όλα θα γίνουν πλέον καινούργια και σύγχρονα. Το πολύ σημαντικό που θα έχει αυτό το έργο είναι ότι θα έχει τριτοβάθμια επεξεργασία, που σημαίνει ότι το νερό που θα βγαίνει στην απόληξη του Βιολογικού Σταθμού, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους αγρότες της περιοχής μας άμεσα και χωρίς κόστος. Για τα επόμενα 25 – 30 χρόνια τουλάχιστον η Δ.Ε. Φιλίππων θα είναι σίγουρη ότι έχει έναν Βιολογικό Σταθμό, ο οποίος αρμόζει στον Δήμο Καβάλας», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Χρόνης.

Αναλυτικά οι εργασίες που προβλέπεται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του εν λόγω έργου

Όσον αφορά την υποδοχή προεπεξεργασία λυμάτων – βοθρολυμάτων θα αποξηλωθεί το σύνολο των υφισταμένων έργων και θα αντικατασταθεί με νέες μονάδες. Στη βιολογική επεξεργασία περιλαμβάνεται αποξήλωση του συνόλου του ΗΛ.Μ. εξοπλισμού της υφιστάμενης βιολογικής επεξεργασίας, επεμβάσεις στις υφιστάμενες βιολογικές δεξαμενές, ολική καθαίρεση της υφιστάμενης δεξαμενής καθίζησης. Θα κατασκευαστούν δύο όμοιες δεξαμενές με αναερόβιους, ανοξικούς και αερόβιους όγκους, σύμφωνους με τις απαιτήσεις της μεθόδου MBR. Όπου απαιτηθεί, θα συμπληρωθούν, θα επεκταθούν ή θα καταργηθούν δεξαμενές, κανάλια και φρεάτια. Στην τριτοβάθμια επεξεργασία θα προστεθεί η διεργασία της χημικής αποφωσφόρωσης, και η μέθοδος απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία (U.V.).

Αναφορικά με την επεξεργασία ιλύος, θα γίνει προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φυγοκεντρικού διαχωριστήρα, με όλα τα παρελκόμενα.

Επιπλέον, το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία φωτοβολταϊκού συστήματος συμψηφισμού και εξοικονόμησης ενέργειας (net metering), ονομαστικής ισχύος 199.47 kWp για εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 15,5%. Για τη διάθεση λυμάτων, σχεδιάζεται η περίπτωση επαναχρησιμοποίησης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για απεριόριστη άρδευση και βιομηχανική χρήση πλην νερού ψύξης μιας χρήσης. Οι επεξεργασμένες εκροές όσες δεν αξιοποιούνται για την κάλυψη αναγκών της Ε.Ε.Λ. σε νερό, περιλαμβανόμενης της άρδευσης του πράσινου, θα μεταφέρονται μέσω του υφιστάμενου αγωγού διάθεσης στο παρακείμενο ρέμα.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button