Οικονομία

Στην τελική ευθεία η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Γιάννης Παναγιωτίδης: Οι εκλογές επηρέασαν κατά κάποιο τρόπο, αλλά όχι καθοριστικά την διαδικασία / Μέχρι στιγμής το σύστημα λειτουργεί καλά / Κάντε έγκαιρα την δήλωση για μην πέσουν όλες μαζί στο τέλος της προθεσμίας

Σε ποσοστό 50% περίπου ανέρχονται οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, ενώ αρκετά χαμηλότερο είναι το ποσοστό των επαγγελματιών που έχει υποβάλει φορολογική δήλωση, σύμφωνα με όσα είπε στον «Ενήμερο», ο λογιστής – φοροτεχνικός, Γιάννης Παναγιωτίδης.

Με δεδομένο ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 31 Ιουλίου, ο κ. Παναγιωτίδης κάλεσε τους συμπολίτες μας να κάνουν τις δηλώσεις τους το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην πέσουν όλοι μαζί στο τέλος της προθεσμίας, γεγονός που θα δημιουργήσει επιπρόσθετη πίεση στα λογιστικά γραφεία και δη εν μέσω θέρους.

«Οι εκλογές επηρέασαν κατά κάποιο τρόπο, όχι όμως ουσιαστικά, ώστε να εμποδίζουν την υποβολή των δηλώσεων σε μισθωτούς και συνταξιούχους, όπου οι διαδικασίες είναι σχετικά πιο εύκολες…»

«Οι φορολογικές δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων έχουν υποβληθεί σε ποσοστό κοντά στο 50%. Οι εκλογές επηρέασαν κατά κάποιο τρόπο, όχι όμως ουσιαστικά, ώστε να εμποδίζουν την υποβολή των δηλώσεων σε μισθωτούς και συνταξιούχους, όπου οι διαδικασίες είναι σχετικά πιο εύκολες. Από εκεί και πέρα όσον αφορά τους επαγγελματίες, έχουμε μια καθυστέρηση που έχει να κάνει με τις φορολογικές διαδικασίες, με την εφαρμογή των my data, των ηλεκτρονικών βιβλίων δηλαδή, όπου προσπαθούν οι συνάδελφοι λογιστές, ώστε να έχουμε μια καλύτερη απεικόνιση των δεδομένων και μια διασταύρωση. Ο όγκος αυτός έχει πέσει στα λογιστικά γραφεία κι αυτό στην ουσία έχει δημιουργήσει μια αργοπορία, όσον αφορά την υποβολή των δηλώσεων», ανέφερε σχετικά ο Γιάννης Παναγιωτίδης.

«Μέχρι στιγμής το σύστημα λειτουργεί καλά. Δεν έχουμε προβλήματα. Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης, δεν μπορώ να εκτιμήσω με σαφήνεια αν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο…»

«Έχουμε πλέον έναν μήνα μπροστά μας για την υποβολή των δηλώσεων και θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή χωρίς να χρειαστεί να δοθεί κάποια επιπλέον παράταση. Μέχρι στιγμής το σύστημα λειτουργεί καλά. Δεν έχουμε προβλήματα. Όσον αφορά το ενδεχόμενο νέας παράτασης, δεν μπορώ να εκτιμήσω με σαφήνεια αν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. Θέλω να πιστεύω ότι θα επαρκέσει ο μήνας που έχουμε. Πάντως με την αλλαγή ηγεσίας στο οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να τεθεί θέμα ότι οι φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να είναι ανοιχτές όλο τον χρόνο και να μην υπάρχει προθεσμία υποβολής, με τη λογική ότι η ίδια η πολιτεία δεν μπορεί να είναι συνεπής, ώστε ο πολίτης να μπορεί να υποβάλει τη δήλωσή του από την αρχή του έτους αν το επιθυμεί. Από την στιγμή που υπάρχει μια καθυστέρηση πρέπει να φύγουμε από την καταληκτική ημερομηνία το καλοκαίρι και τις παρατάσεις», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Παναγιωτίδης.

«Η πληρωμή φόρου θα προέλθει κυρίως από τις δηλώσεις των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και γενικότερα των νομικών προσώπων»

Όσον αφορά τα εκκαθαριστικά, ο Γιάννης Παναγιωτίδης επισήμανε ότι τα περισσότερα, μισθωτών και συνταξιούχων, είτε έχουν επιστροφή, είτε είναι μηδενικά.

«Η πληρωμή φόρου θα προέλθει κυρίως από τις δηλώσεις των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και γενικότερα των νομικών προσώπων», ανέφερε σχετικά.

Καταληκτικά, ο Γιάννης Παναγιωτίδης κάλεσε τους πολίτες να υποβάλουν τις δηλώσεις τους σύντομα, από τη στιγμή που ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής τους, η πληρωμή φόρου, αν προκύπτει, θα είναι από την 31η Ιουλίου.

«Κυρίως οι δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων δεν έχουν κανέναν λόγο να μην γίνονται νωρίς», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Παναγιωτίδης.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button