Σταφύλια: Καλή η χρονιά, ερωτηματικό οι εξαγωγές

Εξαιρετική, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά για τα σταφύλια του δήμου Παγγαίου, όσα τελικά κατάφεραν να ξεφύγουν από την μεγάλη καταστροφή που έπληξε πρόσφατα τις Δ.Ε. Ορφανού και Πιερέων, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Ενήμερο», ο πρόεδρος του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Ζαφείρης Μυστακίδης.
«Είναι μια πάρα πολύ καλή χρονιά, καθώς έχουμε ένα δροσερό καλοκαίρι και ικανοποιητικές υγρασίες. Οι παραγωγοί που ήταν επιμελείς και φρόντισαν να λιπάνουν και να ψεκάσουν με σωστό πρόγραμμα τα αμπέλια τους, δεν θα έχουν προβλήματα. Είναι μια καλή και παραγωγική χρονιά, ποιοτικά, αλλά και ποσοτικά», τόνισε χαρακτηριστικά για το θέμα ο κ. Μυστακίδης.
Άγνωστος Χ η πορεία της εξαγωγής σε μια Ευρώπη που κλονίζεται οικονομικά
Ωστόσο, με έμφαση υπογράμμισε ότι το μεγάλο ερωτηματικό αφορά την πορεία της εξαγωγής των σταφυλιών, μιας και οι αστάθμητοι παράγοντες πλέον στην διεθνή αγορά είναι πολλοί.
«Η εξαγωγή είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Είναι το εμπορικό κομμάτι που περιμένουμε να δούμε και εμείς τι πορεία θα ακολουθήσει. Υπάρχουν προβλήματα σε μια Ευρώπη με έντονο πληθωρισμό και με δυσκολίες οικονομικές. Ακόμη και η Γερμανία, μια οικονομική υπερδύναμη, έχει προβλήματα με τους καταναλωτές να περιορίζονται. Αυτό που ξέρουμε εμείς για τα του οίκου μας είναι ότι έχουμε μια τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής σε όλα τα επίπεδα. Άρα το τι θα γίνει εμπορικά δεν μπορούμε να το ξέρουμε από τώρα. Ευελπιστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
Δόθηκε παράταση για την υποβολή των αιτήσεων των παραγωγών – Ολοκληρώνεται τις αμέσως επόμενες ημέρες – Μόνο στην Δ.Ε. Ορφανού, οι αιτήσεις από τρία χωριά ξεπερνούν τις 600!
Στο πλαίσιο των δηλώσεων του στον «Ε» ο κ. Μυστακίδης αναφέρθηκε και στην πορεία των διαδικασιών για την αποζημίωση των παραγωγών που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία πριν από 20 ημέρες.
«Η καταστροφή στο δυτικό τμήμα της Π.Ε. Καβάλας ήταν τεράστια και σε μέγεθος και σε έκταση. Αυτό ευαισθητοποίησε ένα μεγάλο μέρος, οφείλω να πω, του κρατικού μηχανισμού, κάτι πρωτοφανές. Φαίνεται ότι καταρχήν η πολιτεία αναγνωρίζει το πρόβλημα. Περιμένουμε να δούμε όμως την έμπρακτη αυτή αναγνώριση. Ήρθαν μας άκουσαν και είδαν από κοντά το μέγεθος της πρωτοφανούς καταστροφής. Από εκεί και πέρα η διαδικασία των αιτήσεων σε σχέση με το τι ζημιά έχει υποστεί ο κάθε παραγωγός, θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εντός 15 ημερών. Παρά την ενίσχυση του προσωπικού των ανταποκριτών του ΕΛ.Γ.Α. χρειάστηκε να δοθεί παράταση, καθώς δεν έφτασαν οι 15 μέρες. Μόνο στην Δ.Ε. Ορφανού, οι αιτήσεις από τρία χωριά ξεπερνούν τις 600, ένα τεράστιο νούμερο για μια μεγάλη έκταση. Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, όπως αναφέρει ο κανονισμός, δηλαδή οι αιτήσεις των παραγωγών, τότε ο ΕΛ.Γ.Α. με μια πρώτη ανάγνωση των αιτήσεων θα βγάλει τα συμπεράσματά του για την τακτική που θα ακολουθήσει όσον αφορά τις αποζημιώσεις», σημείωσε σχετικά ο Ζ. Μυστακίδης.
Υπάρχουν δεσμεύσεις για να μπουν κάποιες προκαταβολές για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν μια ανάσα, γιατί πραγματικά είναι σε απόγνωση. Μένει να το δούμε…»
«Υπάρχουν περιοχές που έχει καταστραφεί σε ποσοστό 100% η φετινή παραγωγή και σε κάποιες περιπτώσεις το ίδιο το φυτικό κεφάλαιο, αμπελώνες και ελαιώνες. Θα δουν στην υπηρεσία αν θα προχωρήσουν στην λεγόμενη «ζωνοποίηση» για τις περιοχές που έχουν 100% καταστροφή για να εξοικονομηθεί χρόνος. Εκεί δεν υπάρχει κάτι άλλο να δεις. Η ζημιά είναι στο 100%. Τελεία, η ζημιά είναι οφθαλμοφανής. Η περιοχή είναι τεράστια και με τις νορμάλ συνθήκες θα έπρεπε να γίνεται επιτόπια επίσκεψη μέχρι και το επόμενο καλοκαίρι, δεν θα προλάβαιναν. Το νέο δεδομένο που ανέφερε και ο πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. είναι η μη αφαίρεση του 20% της παρακράτησης που είναι κάτι σημαντικό. Υπάρχουν δεσμεύσεις για να μπουν κάποιες προκαταβολές για να μπορέσουν οι άνθρωποι να πάρουν μια ανάσα, γιατί πραγματικά είναι σε απόγνωση. Μένει να το δούμε. Δεν μιλάμε για ένα φαινόμενο τοπικού χαρακτήρα που μιλούσαμε άλλες φορές, αλλά για μια τεράστια περιοχή. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα προσωπικά, αλλά και οι μεγάλοι σε ηλικία μαρτυρούν ότι ποτέ δεν είδαν σε τόση ένταση φαινόμενο», επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ.
«Δεν μας ζητήθηκε η βοήθεια από τον ΕΛ.Γ.Α., προφανώς θεωρούν ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των υπαλλήλων που έχουν»
Σε ερώτηση για το αν αξιοποιήθηκαν γεωπόνοι του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ., ο κ. Μυστακίδης απάντησε: «Εμείς κάναμε την πρότασή μας, ήμασταν πρόθυμοι ως ΓΕΩΤ.Ε.Ε. – Α.Μ. να συνεισφέρουμε με όσα άτομα χρειαζόταν αφιλοκερδώς, γνωρίζοντας ότι δεν έχουμε δικαιοδοσία να κάνουμε εκτιμήσεις, επειδή θεωρούμαστε ιδιώτες, ωστόσο υπάρχουν πράγματα στα οποία μπορούσαμε να βοηθήσουμε. Δεν μας ζητήθηκε η βοήθεια, προφανώς θεωρούν ότι είναι ικανοποιητικός ο αριθμός των υπαλλήλων που έχουν, καθώς ενισχύθηκε το τοπικό κατάστημα του ΕΛ.Γ.Α. με συμβασιούχους γεωπόνους, ως είθισται. Από εκεί και πέρα η πρόσκληση μας είναι ανοιχτή, με οποιοδήποτε τρόπο μπορούμε να συνεισφέρουμε θα το κάνουμε και μάλιστα αφιλοκερδώς».
«Δυστυχώς βλέπουμε το σκληρό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής – Είναι κάτι που πλέον θα είναι κανονικότητα…»
Τέλος, για το πόσο ανήσυχος είναι σχετικά με την πιθανή επανάληψη παρόμοιων καιρικών φαινομένων που μπορεί να προκαλέσουν εκ νέου τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες, ο κ. Μυστακίδης σημείωσε: «Δεν θα ξεμπερδέψουμε γενικά με την κλιματική αλλαγή. Είναι κάτι που πλέον θα είναι κανονικότητα. Παλιότερα δεν συνέβαινε αυτό, τώρα όμως δυστυχώς βλέπουμε το σκληρό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής. Γεγονότα που βλέπαμε στην Αμερική μας φαινόταν μακρινά. Τώρα που το ζούμε κι εμείς μας πονά όλους, όχι μόνο τους παραγωγούς, αλλά την τοπική οικονομία, τα καταστήματα. Πονάνε πολλά επαγγέλματα, καθώς μιλάμε για μια αλυσίδα».