Καβάλα

Σημαντικές παρεμβάσεις στα σχολεία του δήμου Καβάλας

Πολλές και σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας στη διάρκεια του καλοκαιριού, με στόχο όλα τα σχολεία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα στις 12 Σεπτεμβρίου.

Στον «Ενήμερο» μίλησε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού του δήμου Καβάλας, Απόστολος Μουμτσάκης, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έγιναν στις σχολικές μονάδες, ενώ παράλληλα και ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα, επισήμανε ότι η κρατική επιχορήγηση για την λειτουργία των σχολείων θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Αναβαθμίστηκε ενεργειακά το 1ο ΕΠΑ.Λ. – Πλήρης αποκατάσταση της στέγης του 1ου γυμνασίου – Τον Οκτώβριο ξεκινά η ενεργειακή αναβάθμιση του γυμνασίου – λυκείου Κρηνίδων – Σε Λυδία και Αμυγδαλεώνα θα μεταφερθούν οι μαθητές

 «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα των θερινών μηνών έγιναν παρεμβάσεις σε πάρα πολλά σχολικά κτήρια, τόσο της πρωτοβάθμιας, όσο και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Καβάλας. Πρόκειται για συντηρήσεις, επισκευές και ενεργειακές αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων, ανάλογα φυσικά με τις ανάγκες της καθεμιάς εξ αυτών. Ενδεικτικά αναφέρω για τη δευτεροβάθμια το 1ο ΕΠΑ.Λ., όπου έγινε ενεργειακή αναβάθμιση για εξοικονόμηση χρημάτων για τη θέρμανση του σχολείου. Ακόμη στο 1ο γυμνάσιο έγινε πλήρης αποκατάσταση της στέγης του, ενώ για το γυμνάσιο – λύκειο Κρηνίδων θα ξεκινήσει η ενεργειακή αναβάθμιση του στα τέλη Οκτωβρίου. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει να μετακινηθούν οι μαθητές. Έτσι το λύκειο θα μεταφερθεί στη Λυδία και το γυμνάσιο στον Αμυγδαλεώνα. Έχουμε φροντίσει μέσω του υπουργείου να μας έρθουν επτά κοντέινερ για να ενισχύσουν Αμυγδαλεώνα και Λυδία και μετά να γίνει η μεταφορά των μαθητών», ανέφερε σχετικά με τις παρεμβάσεις στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο κ. Μουμτσάκης.

Ετοιμότητα για την επαναλειτουργία του 12ου δημοτικού – Θα καταγραφούν οι μαθητές που θέλουν να επιστρέψουν – Σκέψεις για μεταφορά των μαθητών του 10ου στο 12ο, ώστε να αρχίσουν και στο πρώτο εργασίες συντήρησης

Όσον αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και ιδιαίτερα το 12ο δημοτικό σχολείο, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού του δήμου Καβάλας τόνισε: «Όλη η προσοχή μας έπεσε στο 12ο δημοτικό σχολείο που εδώ και δυόμιση χρόνια ετοιμάζεται. Πιστεύω ότι στις 12 Σεπτεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι. Από την 1η Σεπτεμβρίου δίνεται η δυνατότητα μετεγγραφής όσων μαθητών του 12ου είχαν μεταφερθεί σε όμορα σχολεία και θα ερωτηθούν να μας πουν αν θέλουν να επιστρέψουν στο 12ο. Θα γίνει μια λεπτομερής καταγραφή των μαθητών του εν λόγω σχολείου, για να έχουμε έναν ξεκάθαρο αριθμό του 10ου δημοτικού όπου πολλοί μαθητές μεταφέρθηκαν λόγω των εργασιών στο 12ο. Πιστεύω ότι μπορεί και το 10ο να μεταφερθεί στο 12ο, δυο σχολεία συστεγασμένα δηλαδή, για να μπορέσουμε άμεσα να ξεκινήσουμε εργασίες στο 10ο (δίπλα στο δημαρχείο). Αυτό είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, όμως από τη στιγμή που θα μπορέσουν να βολευτούν τα παιδιά και των δυο σχολείων σε μια μονάδα, νομίζω θα είμαστε καλά».

«Δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα των σχολείων. Τα κτήρια είναι παλιά, πάντα θα δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία για να λυθούν χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα. Αυτά που στέλνει το κράτος δεν επαρκούν και ο δήμος βάζει κάθε φορά το χέρι στην τσέπη…»

Από εκεί και μετά όσον αφορά τις παρεμβάσεις σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, ο κ. Μουμτσάκης σημείωσε: «Στο σχολείο της Νέας Καρβάλης έγινε αλλαγή μέρους της σκεπής και αντικατάσταση των παραθύρων. Στο νηπιαγωγείο Πολυστύλου πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες εργασίες. Δημιουργήθηκε στο 5ο δημοτικό σχολείο ένα γήπεδο μπάσκετ. Στο 18ο αλλάχτηκαν τα καλοριφέρ, στο 8ο όπου υπήρχαν προβλήματα με την υγρασία ξεκίνησαν οι εργασίες για να είναι έτοιμο για τις 12 Σεπτεμβρίου. Γενικά δεν αφήσαμε το καλοκαίρι ανεκμετάλλευτο. Σε συνεργασία πάντα με την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά και με τις δυο σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, μπορέσαμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα των σχολείων. Τα κτήρια είναι παλιά, πάντα θα δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία για να λυθούν χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα. Αυτά που στέλνει το κράτος δεν επαρκούν και ο δήμος βάζει κάθε φορά το χέρι στην τσέπη».

«Στη χειρότερη περίπτωση θα φροντίσουμε να κάνουμε ενεργειακές περικοπές από κάπου αλλού για να μην έχουμε θέμα με τη θέρμανση στα σχολεία μας. Πάση θυσία δεν πρέπει να έχουμε θέμα γιατί τα παιδιά έχουν προτεραιότητα. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα….»

 Σε ερώτηση για το κατά πόσο θα υπάρξει δυσκολία με τη θέρμανση των σχολείων στη διάρκεια του χειμώνα, ο αντιδήμαρχος Καβάλας απάντησε: «Ήδη είχαμε προϋπολογίσει κάποια χρήματα για τη θέρμανση των σχολείων και για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτά όμως δεν επαρκούν. Δεν υπάρχουν τα χρήματα αυτή τη στιγμή που θα συμπληρώσουν τον προϋπολογισμό. Πιστεύω όμως ότι το υπουργείο θα βοηθήσει. Θα πάμε βήμα βήμα, δεν πιστεύω ότι θα κρυώσουν τα παιδιά μας. Στη χειρότερη περίπτωση θα φροντίσουμε να κάνουμε ενεργειακές περικοπές από κάπου αλλού για να μην έχουμε θέμα με τη θέρμανση στα σχολεία μας. Πάση θυσία δεν πρέπει να έχουμε θέμα γιατί τα παιδιά έχουν προτεραιότητα. Πιστεύω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα».

Τέλος, ο κ. Μουμτσάκης ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και για τις σχολικές καθαρίστριες, ώστε κι αυτές να πηγαίνουν στα σχολεία για να τα προετοιμάσουν για το άνοιγμα τους στις 12       Σεπτεμβρίου.

Πηγή: KavalaWebNews

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button